Otthon

2013.12.16. 15:10

A jászol szép misztériuma

Zalaegerszeg - A klasszicista és a rusztikus formák ölelkeznek Koplár Katalin szobrász betlehemi jelenetén. A filigrán, szabadon álló alakok egy magángyűjteménybe kerülnek, de most vethetünk rájuk egy pillantást.

Arany Horváth Zsuzsa

A Zalaegerszegen élő, s az olajipari múzeum gárdáját erősítő alkotó munkáit többek között épp a múzeumban láthatjuk: a neves olajipari szakemberek panteonjában több büszt is az ő keze munkáját dicséri, de ő készítette a megyeszékhelyi holokauszt emlékmű bronzait is. Egerváron egy címert, Bödében egy néprajzkutatót idéző domborművet jegyez, Pákán Öveges-portrét, Ságodon a temetőben Krisztus szobrot. A községnek egyébként már felajánlotta, számíthatnak rá, ha köztéri szoborról volna szó.

-Mindig volt a zsebemben gyurma, valamit állandóan formáztam, ma is ez az alapanyagom a tervezés fázisában - idézte az elhivatott gyerekkort, amikor ságodi otthonában felkerestük. Pedig a zene körül forgott a család élete, zongoraművésznek szánták. A szombathelyi főiskolán végzett végül, s autodidakta szobrásznak tartja magát. Nem könnyű a mestersége, a bronzpor nem nagyon tesz jót a tüdőnek. Koplár Katalin művei zömmel érmek, plakettek, kisplasztikák. Bronzöntőtelepeken vett részt alkotóként: 1991-ben Magyarpolányban, 1992-ben Pécsett 1993-ban Szekszárdon. Egyéni kiállítást 1991-ben rendezett a Mecénás Galériában Zalaegerszegen, 92-ben pedig a Hevesi Sándor Színházban. Csoportos kiállításokon Sopronban az éremművészeti biennálén és 1998-ban a II. Regionális Kisplasztikai tárlaton a Göcseji Múzeumban. Stilizált, a figurát sejtelmesen idéző formavilág jellemzi plasztikai formálását, mondják a kritikusai.

Koplár Katalin a frissen elkészült betlehem figuráival. Légiesek és barátságosak Fotó: Pezzetta

A betlehem témájával már 25 évvel ezelőtt kapcsolatba került: az Eklézsia vállalat pályázatára készített kisplasztikai csoportja első helyezést ért el. Az újat magánmegrendelésre készítette. A figurák után hamarosan elkészül az istálló és a jászol is.

A betlehem állítás hagyománya egyébként a ferences rend megalapítója, Assisi Szent Ferenchez vezet vissza. 1222 karácsonyán Betlehemben járt, s nagy hatással volt rá a liturgia. Szent Ferenc egy barlangot bélelt ki szalmával, jászolt állított, élő állatokkal és ott tartott prédikációt a híveknek. Az első igazi jászolt Arnolfo di Cambio készítette 1283-ban Rómában. Az ötlet gyorsan elterjedt az európai városokban. Sok jászol a főszereplőket kiegészítve hétköznapi jeleneteket, mesterségeket is bemutat. Koplár Katalin betleheme is ekképp ötvözi a magyar paraszti világ és az európai nagyváros idevágó stílusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!