Otthon

2013.10.21. 09:15

Falburkolat, lépőkő az otthon csinosításáért

Az otthon csinosítása kapcsán egyre gyakrabban kerül képbe manapság a kő. Első hallásra a keménység képzetét ébreszti az emberben, pedig a kő melegséget, otthonosságot is tud árasztani.

Hajdu Péter

A városból kifelé, a vállalkozás 74-es főút melletti udvarán egy nagy kőbástya jelzi a szakterületet. Mellette is különféle színű, formájú kövek láthatók, akár a kertet díszíteni, vagy a temetői sírokra való. ahol Kerese Károly Carlo-val találkoztunk.

- A természetes kövek szerelmese vagyok - bocsátja előre bemutatkozáskor.

Mert amit képvisel, nem csak mérnöki pontosság, hanem a kő textúrájával, színeivel való játék is. A lakáson belüli burkolóanyagként, vagy a ház homlokzatán, s kint a kertben.

Kültérbe, beltérbe és a kertépítészetbe egyre inkább benyomul a kő az építészetben. Miért van ez? A piackutatásokból az tűnik ki számomra, az emberek az építészetben harmóniát, pozitív energiát, a meleg színeket keresik, és ezt megtalálni a kövekben, a belőlük összeállított burkolatokban.

Hogy mi való a lakásba? Részben az ízlés dönti el, Kerese Károly a mészkövet és kvarcitot ajánlja, mint mondja, a vevők többsége is ezeket kedveli. A különféle kövek anyagukkal melegséget sugároznak, amit még a sárga, bézs, rózsaszínes színekkel is lehet fokozni.

- Érdekes változás figyelhető meg a trendekben. Az eddig főleg kültéren használt, szabálytalan rusztikus kövek már megjelennek beltérben is, viszont a hagyományos belsőtéri kőstruktúrák kinyomulnak a házon kívülre is. Ez azt jelenti, egyre népszerűbb burkolóanyag a természetes kő. Az étkezőn, nappalin kívül fürdőszobától a kültéri teraszig alkalmazzák. A szépség mellett praktikus szempontként a legtöbb vevő a kő időtállóságát nevezi meg vonzerőként, méghozzá kétféle szempontból is. Esztétikailag és műszakilag is időtálló, azaz kopásálló, fagyásálló a kő - mondja.

A falakon felburkolt mintafelületeken mutatja Kerese Károly, milyen köveket forgalmaznak, s melyiknek milyen a hatása, hová való. Több mint 100 fajta kőburkolatról van szó.

Amikor ehhez a munkához praktikus tanácsot kértünk, rögtön kiderült, ez esetben nem a csináld magad kategóriában mozgunk. Megfelelő szakember kell az időtálló kőburkolathoz ! Azt viszont ajánlotta, jobb a mértéktartás. Ne az összes falfelületet burkoltassuk be körbe, csak egy részét, és legfeljebb 3-4 méter hosszúságban-egyensúlyra törekedjünk. Egymás melletti falsíkokra sem szabad átvinni a kőburkolatot, viszont egy festett kontraszttal érdemes kiemelni, úgy szebb hatást kelt.

- Régen, 20-30 éve még falazásos technológiával építették be a termésköveket, de az nagyon munkaigényes dolog, nagy szekértelmet kíván. Azok a szakemberek már nem is léteznek, a szépészeti igény viszont megnövekedett a kövek iránt. A mai, néhány centiméter vastag burkolókövekkel sokkal könnyebb a munka. Ez utóbbiak viszont speciális kőragasztókat, és speciális kőfugázó anyagokat igényelnek. Nagyon lényeges komplexen kezelni ezt a munkát, azaz kőburkolati rendszerben kell gondolkodni. Ez magában foglalja az alapozót, a különféle kövekhez optimális kőragasztót és kőfugázót, valamint az impregnáló anyagot hívta fel a figyelmet.

Kerese Károly a kőügyekben hozzá fordulók figyelmét is felhívja minderre, akár a számára bemutatott terv alapján is tanácsot ad.

Kívül, az épület homlokzatát az eresz védi, így oda szinte mindenféle kő alkalmazható burkolatként, de például terasz járófelületre időtállóbb köveket, kvarcitokat érdemes alkalmazni.

- Kültéren a fagyállóság fokozásához elengedhetetlen a kőimpregnáló anyagok alkalmazása. Volt olyan vevő, aki a jó takaríthatóság miatt vett követ, a kőimpregnálószer ugyancsak fontos ehhez. Víztaszítóvá, jól lemoshatóvá teszi a kőfelületet.

A kertbe is vezetnek a kövek

Kerese Károly kőbirodalma házon kívülre is kiterjed. A terasz burkolásától – egyébként, mint mondta, ez az egyik legnehezebb burkolástechnikai feladat – a kerti díszkövekig, vagy az udvarból a házikertbe vezető lépőkövekig. Lényeg, hogy a kerti kő olyan legyen, mintha a természet hanyagul odadobta volna. Egy új divat a fahatású öntött kertépítészeti kövek alkalmazása. Néhány méterről nem lehet például megmondani, hogy nem egy öreg farönk áll ki a földből. Pedig kő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!