Otthon

2013.07.15. 12:58

Szép kertek Zalában (6.) - A háziasszony ötletei változtatják a képet

Tavasztól a fagyokig alakul a virágoskert az Ifjúság utcában álló ház körül. Az utcafronti előkert, a lakóház déli oldalán húzódó védett sáv, és az udvarban egy kisebb, leválasztott terület hármasa alkot egységet.

Hajdu Péter

Ebben az egységben Gönczné Léránt Irén, a családanya elképzelései válnak valóra évről évre. A formák, terek, a kertészkedő számára legfontosabb meghatározók lassan betelnek, a változást ezen belül a néhány növény váltása, az uralkodó virágfaj megjelenése jelentheti minden évben.

– Húsz éve építkeztünk, a virágos kertemet viszont csak négy-öt éve kezdtem kialakítani – mondja Gönczné Léránt Irén, aki a család, a háztartás és a több műszakos munkabeosztású állása mellett ideje nagy részét birodalma alakítgatásával tölti.

– Itt az utca felőli bejáratnál beton támfal húzódott. Az az ötletem támadt, hogy a helyén sziklakertet alakítok ki. A beton helyén lejtős rézsűt faragtunk, és igyekeztem teraszos szinteket létrehozni a növények számára. Ez az én munkám, én csináltam egyedül – jelzi, hogy a kert alakítása kizárólagos jog, a család legfeljebb segít, mint például a kövek helyszínre fuvarozásában férje.

Nagyon szeretek kertészkedni, ez a szenvedélyem – mondja Gönczné Léránt Irén a tófeji kertben (Foto: Pezzetta Umberto)

A garázsbejáró előtt kétoldalt mészkövek kötik meg a rézsűsre faragott talajt, jobb oldalon három teraszszintre osztva. Az alsó és a felső lépcsőt jégvirág sor uralja, a kövek között kőrózsa, és más alacsonynövésű zöld díszlik, mellettük bojtocska és törpe írisz, utóbbi már elvirágzott. A rézsű fölötti kisebb füves területet virágokkal beültetett díszkút és egy nagyobb tuja uralják, utóbbit mostanában divatos formára, ágvégi pamacsokra metszette gazdája.

– Minden évben más tervem van, volt amikor a bársonyvirággal ültettem tele ezt a részt, volt amikor vegyesen, idén a bojtocskát kedveltem meg – mutatja a kis, kék szirmú virágokat, a teraszok meghatározó növényeit, melyekből egy volt, aztán éveken keresztül gyűjtögette a magjait.

– Nagyon szeretek kertészkedni, ez a szenvedélyem. A telek végében nagy konyhakertem is van. Minden nap időt kell fordítani rájuk, lekötnek a kertek. Előfordul, hogy amikor kimegyek hátra zöldségért, elfeledkezem egy ideig. Mert meglátok valamit, és megállok a virágaimat gyomlálgatni.

A ház déli oldalán járda vezet az udvar belső része felé, mellette kecskerágóból kialakított sövénnyel, ami már nem lesz hosszú életű. Valami megtámadta, és ősszel kivágják.

– Szeretnék megpróbálkozni a szabadtéri bonszájjal is, a sövény helyére méterenként ültetek majd olyan növényeket, amelyeket fa formára metszegetek – osztotta meg velünk egyik legújabb tervét a kertészkedő háziasszony. Mint mutatta, a terasz alatt már sorakoznak a kiszemelt alanyok, puspángok, és egy érdekes páfrányfenyő, a ginkgo biloba. A bejárati teraszok alatt nagy köves sáv húzódik, kaktuszok és egyéb pozsgások, köztük több majomkenyérfa otthona. Hátrább pedig néhány körtefával leválasztva, kis gyepes tisztás, mellette virágágyások. A tavasziak, a tulipán, írisz már elvirágzottak, de szépen díszlik a rózsa, liliom, bársonyvirág, és nagy színfolt a kardvirágok csoportja. Egy nagy terv még megvalósulásra vár.

– Azt hiszem, azzal lesz teljes a kertem, ha elkészül a tavunk is. Néhány méteres lesz, vízi növényekkel, halakkal, körbe lehet sétálni majd, remélem, augusztusban, vagy az ősszel neki tudunk állni a megvalósításának – mondta a kertészkedő Gönczné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!