Otthon

2013.06.10. 16:28

Legszebb kert Zalában (1.) - Mátainé Életes Márta kertje

Zalaegerszeg - A Bartók Béla úti kaptatón messziről feltűnik a társasház, ahol a garázsbejáró szépen kialakított előkertté vált: négy, különböző színben pompázó rózsafa állítja meg az arra sétálót.

Matyovszky Márta

Életes  Márti, Mátai Elemér felesége mutatja be a négy részből álló kertet: a ház előtti, rózsák uralta szegélyt, a cseresznyefa környékét, a szőlő által szegélyezett utat, melynek egyik oldalán gipsz szobrocska, másik oldalán kiülésre, étkezésre alkalmas bútorok, és a tavacska uralja a teret.

- 10-11 éve alakítottuk ilyenné a kertünket, ami fokozatosan vált virágos és pihenőkertté a korábbi zöldségesből - vázolja az előzményeket lapunk Szép kert pályázatának elsőként bemutatott versenyzője. - Tavaly mutatósabbra formáltuk át a tavat, megfordítottuk a szegélyező köveket is, a kisebbeket belülre, a nagyokat meg előre, hogy ne sodorják bele azokat a tóba a környékbeli macskák napozáskor. Kiülünk a férjemmel, csend van, csobog a víz, annyira megnyugtató, nagyon szeretjük... A látvány is, a tavirózsa, ami egész nyáron nyílik. Az akváriumból hoztunk ki aranyhalakat. Ősztől nem szabad őket etetni, akkor lesüllyedve a tófenékre szépen áttelelnek. Két 3 éves ékszerteknőst is itt él, nem is igen tudjuk megfogni őket, annyira élvezik a tavat a terrárium után. Sajátos pózokban sziesztáznak napozókövükön. A tó után folyamatosan jöttek a növények, adta magát hátul a nád, a kerítés, amire a klemátisz, a lonc felfuthat.

Mátainé Életes Márta és férje, Mátai Elemér a maguk által formált, hangulatos  környezetben. Fotó: Matyovszky Márta

- Mire büszke különösen a kertjében?

- Tudom, hogy az angolkertekben csodálatosan elburjánzanak a növények, és ott szobrok is vannak. Ehhez persze kicsi ez a terület - sétányt itt hogy is alakítanánk ki - de meglátva a Báthory utcában egy kis hegedülő puttót, magam is vágyni kezdtem rá, s Farkas Kálmán kőműves mester el is készítette kérésemre. Közös hobbink a kert. Én jobban a virágoskert felé vonzódom, a férjemé meg a konyhakert.

- Falusi gyerek vagyok, az egészségemnek is jót tesz a kert, kikapcsolódás. A tó szűrési technikáját, meg a világítást én oldottam meg, ahogy Márti elképzelte. A gyerekek inkább csak élvezik, mint művelik a kertet. A grillezőt is használjuk, tavaly például itt tartottuk lányunk születésnapját, mindenki nagyon élvezte a szabadban való sütést-főzést. Hétvégeken - pláne ha meleg van - itt töltjük a délutánokat, estéket. Hangulata van... Néha ugyan úgy érzem, hogy túl sok a virág, Márti engem kiszorít, az erkélyen termesszem tán a zöldséget? - zsörtölődik a jó humorú férj, aztán belenyugvóan legyint. - Az az igazság, hogy  nekem is tetszik így... Ha kirándulunk, mindig hozunk köveket magunkkal. Van egy rigópárunk,  inni, fürdeni, de  szőlőt dézsmálni is idejárnak.

- Mázli, a kutyus nem teszi tönkre a kertet?

- Nem, nagyon okos, szófogadó, tudja, hogy a virágokat csak szagolni szabad.

- Ki gondozza a csodás előkerti rózsákat?

- Az a férjem feladata - metszi, permetezi, az elszáradt virágokat is levagdossa. Ezek magas törzsű rózsafák, a lombkoronáját kell ligetesre alakítani kicsit. Az első virágzás mindig a legszebb.

- Van kényes virága?

- A klemátiszok, a leanderek, de a rózsa is. Ügyelni kell, hogy el ne fagyjanak. Sarkantyúvirágot vetettem alájuk,  hogy megakadályozzák a tetvesedést. Vetek, vásárolok és csereberélek is növényt.

- Az előkertben eredeti dekorációt látok...

- Kidobta a lányom a farmerét, mondván, nem kell. Beültettem virággal. Jön, keresi, hol a nadrág, jó lenne lovagláshoz. Mondom, kinn a kertben, virág nyílik benne, ősszel majd megkapod.

- Időben, pénzben mit jelent a kert karbantartása?

- Nem olcsó: drága a mag, a virág.  Hétvégén három órát biztos ezzel töltök, amellett, hogy minden nap körülnézek, és kihúzkodok egy-egy gazt.

- Visz be innét virágot?

- Nem, a temetőbe is a piacról viszek. Azt szeretem, ha a kertben virul, nem a vázában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!