Otthon

2012.07.04. 06:46

Öntözzünk ésszerűen!

Hetek óta csapadékhiány van, de a díszkertek, konyhakertek növényei nem nélkülözhetik az életet adó nedvességet. Ügyelni kell arra, hogy miképpen öntözzünk kánikula idején.

Simon Erzsébet

Nyáron soha ne locsoljuk a növényeket a nap legmelegebb időszakában. Ilyenkor ugyanis a víz elpárolog a talajról, még mielőtt a növények gyökereihez eljutna. Ráadásul a levelek megéghetnek attól, hogy a rajtuk lévő vízcseppek nagyító módjára összegyűjtik a hőt. De kánikulai nap délutánján se öntözzünk, hiszen ilyenkor még meleg a talajfelszín, az elpárolgó hűvös víz gombás betegségek kialakulásának kedvező párás mikroklímát teremt a zöldfélék körül. Nagyon meleg időszakban kora reggel öntözzünk, amikor még hűvösebb van, illetőleg este, miután a talaj kissé már lehűlt. Jobb, ha bizonyos időközönként jól áztatjuk a talajt, mintha naponta, ám keveset öntöznénk. A kellően átázott föld a növényeket arra serkenti, hogy mélyre hatoló gyökérrendszert fejlesszenek, amellyel aszályos időszakban a talajnak jóval a felszín alatti víztartalékait is meg tudják csapolni. Ha spórolósan öntözünk, a víz nem hatol le a talajba, a növények gyökerei arra kényszerülnek, hogy a felszín közelében keressék a nedvességet. Ez sekély gyökérzet kialakulásához vezet, és az ilyen növény aszályos, meleg időben könnyen kiszárad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!