Otthon

2012.03.27. 10:06

A paprika, ha tulipán: pompa a télikertben (fotókkal)

Látványuk lélekmelengető, felvidítják az embert a szürke, egyhangú hónapok után. Pálos Kálmánné, Piroska virágai - cserébe a gondoskodásért - üdén pompáznak a télikertben.

Péter Gyöngyi

Messziről látszik a nyíló virágok színes kavalkádja, ezernyi apró piros szirom ékeskedik a korallvirágon, mellette lilás-rózsaszínes árnyalatban mutatkozik a társa. A ciklámen és a flamingóvirág sem fukarkodik, csupa csoda a begónia, de mutatósak az orchideák is: átmeneti pihenő után nemrégiben borultak virágba. A cserépben nevelt gerberák szintén szebbik arcukat mutatják már, legalább három éve díszítik a környezetet ezek is. Az ablak elé tett apró ládákban a néhány napja előbújt fűszernövények sütkéreznek. Különös dísze a télikertnek a tulipán paprika, lecsüngő termései megfordított tulipánra vagy éppen harangvirágra emlékeztetnek.


- Állítólag nagyon csípős. Kétnyári, úgyhogy idén még virágzik, de sikerült belőle magot szednem - fűzte hozzá a kis növénybirodalom tulajdonosa, a zalaegerszegi Pálos Kálmánné, Piroska. - Semmiféle rendszer nincs abban, amilyen módon gyűjtöm a növényeket és számomra nem is mindig az a mutatós, amit esetleg más annak tart. Ha megtetszik egy virág, ha valamelyikbe beleszeretek, addig jövök-megyek, míg be nem szerzek egy-egy példányt belőle. Mindig szerettem a növényeket, szívesen kertészkedek. Folyamatosan van velük tennivaló - most is vár a bekevert permetszer -, olykor vissza kell vágni, idővel át kell ültetni ezeket, hiszen nyáron a legtöbb a szabad ég alatt kap helyet. Van, mely már most kikerült a teraszra, például a cserjés margaréta, amúgy ez sem fagytűrő, a négy fal között telelt ki. Hetente két napon másfél órányi elfoglaltságot biztosan ad az is, ha csak öntözöm vagy éppen tápsózom őket, de hálásak a gondoskodásért. Őrzöm a virágokat más módon is, rendszeresen megörökítem valamennyit fényképen is, főleg akkor, amikor kinyílnak és igazán szépek.


A méretes citromfa mediterrán hangulatot kölcsönöz közvetlen környezetének: emitt még virágok tűnnek elő a levelek közül, amott pedig már jókora termések mutatkoznak rajta.

- Anyukám nevelgette, örökség: 25 év körüli lehet ez a fa. Egész télen folyamatosan hozza a gyümölcsöket - árulta el Piroska, akinek mestersége szerint semmi köze a növényekhez, közgazdász vonalon, íróasztal mellett dolgozott. Hobbijának eredményében szívesen gyönyörködik a család - két gyermek, egy fiú és egy lány édesanyja -, de,mint mondta, leginkább a ve-je az, aki hozzá hasonlóan szívesen bíbelődik a virágokkal.A legkülönfélébb formájú és méretű kaktuszok szintén nagy kedvencek, rendben sorakoznak a télikertben: van, mely rövid időn belül tetszetős virágokkal örvendezteti meg tulajdonosát.

A leanderek még a pincében várnak sorsukra, de azért odakint is van miben gyönyörködni, a sziklakert egyre színesebb lesz, a kökörcsin például már most szemet gyönyörködtető. Az aranyeső sem hiányzik a kertből, a metszéssel alakított gömb forma vonzza a tekintetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!