Otthon

2011.09.27. 13:01

Keresik Az év fáját

Az Ökotárs Alapítvány ismét meghirdette Az év fája versenyt. A vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos, kapcsolódik hozzá például egy érdekes történet.

Matolcsi Renáta

Az idei versenyben az Év Fája mellett Hős fát is lehetett jelölni, azaz valamilyen okból veszélyeztetett példányt, amelynek megmentéséért küzdöttek vagy küzdenek jelölői. A 12 döntőst már kihirdették, de hogy melyik fa lesz a győztes, arra csak a közönségszavazás után derül fény. A voksokat november 7-ig lehet leadni.

Az idei döntőbe három hársfa, egy tölgyfa,egy eperfa, egy mocsári ciprus, egy vérbükk, egy fehér fűz, egy szürke nyár és egy fekete nyárfacsoport került. Közülük több már tavaly is megmérettette magát. A döntős fák mindegyike különleges valamiért: köztük van a ma ismert legnagyobb törzskerületű szürke nyár, sok száz éves famatuzsálemek és több kegyhelyként működő “képesfa”. De még fontosabb, hogy érdekes történelmi, közösségi vagy személyes legendák, hiedelmek kapcsolódnak a fákhoz: az ötvöskónyi kastélypark villám sújtotta hársfájának belsejében például a két világháború között az urak kártyapartikat rendeztek. A tengődi Életfa a helyiek szerint ősi, pogány erővel bír, “olyan, mint a tűz”, hagyománnyá vált, hogy a párok házassági fogadalmukat a fa alatt teszik (vagy erősítik) meg.

A nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet a jelölők díjátadó ünnepség keretében vehetnek majd át. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!