Otthon

2011.09.12. 17:15

Fény derül a világításra

Köztudott, hogy a fény jótékony hatással van a lelkünkre, s a hidegebb, komorabb idő beköszöntével egyre fontosabbá válik a jól megválasztott mesterséges fény.

Kiss Anna

Az őszi hónapokban már korábban sötétedik, így a munkához, tanuláshoz egyaránt szükség van a megfelelő világításra, a praktikus, állítható asztali lámpára. A lakás megvilágításához használatos lámpák három fő csoportba sorolhatók. Megkülönböztetünk általános, helyi vagy hangulatvilágítást. Az asztali lámpák a helyi világítás kategóriájába sorolhatóak. A világítótestek minden esetben kiegészítői egymásnak, így ne csak az egyiket használjuk. Egy helyiségnek akkor jó a megvilágítása, ha mindhárom fajta világítástípust alkalmazzuk, mert ezek csak együtt, egymást kiegészítve alkalmasak egy szoba megfelelő megvilágítására.

Zwickl László, az egyik zalaegerszegi műszaki üzlet vezetője azt mondja, lámpák tekintetében nem beszélhetünk divatról. Inkább a lakás vagy a dolgozószoba stílusának függvénye a lámpa kiválasztása.
– Persze mindig vannak slágerszínek, de inkább korosztály szerint tapasztalhatunk különbségeket az igényekben.


Mint megtudtuk, a gyerekek a színes, sárga, kék, piros színű lámpákat kedvelik, míg az irodákban, munkahelyeken az úgynevezett banklámpák a népszerűbbek.
– Ezek zöld és fehér színűek. Nem az árnyalatokban, hanem inkább a praktikusság, a használhatóság tekintetében változnak az igények. Vannak flexibilis és karos lámpák, amik könnyen irányíthatóak.

A fényforrás tekintetében négyféle lámpát különböztethetünk meg.
– Még mindig mutatkozik igény a hagyományos izzókra, ezenkívül még halogén lámpás, LED-es és kompaktcsöves fényforrásról beszélhetünk. A közvetlen világítást adó fényforrásnak megfelelő erősségűnek kell lennie anélkül, hogy vakítana. Fontos, hogy a fényforrás szöge állítható legyen, hogy oda irányítsuk a fényt, ahol épp dolgozunk. Az asztali lámpa elhelyezésénél arra is ügyelni kell, hogy ne tartsunk árnyékot a későbbiekben.

Az üzletvezető arról is mesélt, a vásárlók számára az ár még mindig nagyon fontos, ám egyre jelentősebb szerepet játszik az asztali lámpa kiválasztásánál az energiatakarékosság is.



Szép otthon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!