Otthon

2011.05.24. 06:41

Vadászgöri az Ovizsaru ellen

A hajlékony, bundás kis jószág egyre nagyobb népszerűségnek örvend, bár nem tartozik az olcsó kedvencek közé. Ma már a vadászgörény éppolyan háziállatnak számít, mint a kutya vagy a macska, pedig a világ számos pontján nem engedélyezik a tartását.

Kiss Anna

Például Kalifornia államban sem, ahol az egykori kormányzó, Arnold Schwarzenegger jól összerúgta a porta göritartókkal miután annak ellenére sem legalizálta a vadászgörénytartást, hogy Ovizsaru című korábbi filmjében még együtt is játszott egy aranyos példánnyal.

- Nagyon felelősségteljes feladat egy vadászgörény gazdájának lenni - tudtuk meg dr. Matyovszky Balázs állatorvostól. - Bár intelligens, könnyen nevelhető állatok, az egészségi állapotukra jó, ha odafigyelünk. A nőstények problémásabbak több szempontból is. Úgynevezett reflexovulációjuk van, ami azt jelenti, hogy a tüzelés időszaka nem múlik el, mint mondjuk a kutyáknál, hanem fennáll, amíg a párosodás le nem zajlik. Ez ugyan megelőzhető ivartalanítással, de az sem veszélytelen procedúra, mert a petefészkük túl közel van a mellékveséhez, ami ezáltal a műtét közben károsodhat.


Sok leendő gazdi aggódik, hogy állata esetleg harapós lesz.

- Következetes neveléssel nem kell tartani ettől. Szófogadó kis kedvenc, ha már megfelelően összeszokott a gazdájával, nem harapja meg. Sőt, az is tévhit, hogy a vadászgörények büdösek. Csak veszélyhelyzetben ürítik ki a bűzmirigyüket.

Ez a kedves kis négylábú akár 8-10 évig is elélhet, így hosszú ideig szórakoztathatja gazdáit csínytevéseivel. Kíváncsi állat, a lakás minden pontját feltérképezi, beleszámítva a veszélyes konnektorokat és a törékeny vázákat is. Bár a nap nagy részét alvással tölti, a fennmaradó időt a játék teszi ki, így sok törődést igényel. Sétáltatni nem kötelező, de hetente egyszer kivihetjük pórázon, hadd csodálják meg az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!