Otthon

2011.05.19. 07:46

Öröklés és vagyonátruházás: egyenes ági rokonok közt illetékmentes

Míg korábban akár súlyos százezreket, sôt, milliókat is felemészthetett az illeték, egy tavalyi törvényi változás jóvoltából egyenes ági rokonság esetén ma már nem kell az örökölt vagy odaajándékozott vagyon után adót fizetni.

Varga Lívia

Vér szerinti egyenes ági rokonok között az államnak adó- vagy illetékbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs. Ez volt a tavaly nyáron életbe lépett változás kiindulópontja.

Az új szabályok értelmében azonban az egyenes ági vér szerinti utódok mellett mentességet élveznek az örökbe fogadott gyermekek is, s nem kell fizetnie az unokáknak sem a nagyszülők
hagyatéka után. A mostoha- és nevelt gyerekekre, a testvérekre és a házastársra viszont nem alkalmazható a szabály. Esetükben az öröklés csak 20 millió forintig illetékmentes, utána sávosan kell az adót megfizetni.

Ám nem csak öröklés élvez illetékmentességet, hanem a családon belüli vagyonátruházás is. A törvény életbe lépése idején sokakból váltott ki felháborodást, hogy egyenes ági rokonok között – a korábbi 20 millió forinttal szemben – nincs értékhatár, azaz akár nagy cégek is ingyen szállhatnak apáról fiúra. A kkv-k esetében azonban – a szakemberek szerint – ez a könnyítés sok esetben a társaság továbbélését teszi lehetővé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!