Miénk itt a tér

2024.05.22. 11:30

40 éves az Ady-iskola rajztagozata

„Meg az aput is lerajzoltam, amikor nézte a versenyautókat a tv-ben, csak az volt a baj, hogy mindig izgult és nem maradt nyugton…” – A zalaegerszegi Ady-iskola rajztagozata 40 éves.

Nagy Betti

Ady-iskola rajztagozata, Mészáros T. László fotója 1989. májusában

Ebben az évben ünnepli a belvárosi iskola művészeti tagozata létrejöttének negyvenedik évfordulóját. Magyar Hajnalka 1989-ben megjelent riportjával idézzük fel a jubiláló rajztagozatot.

„Maszatos ujjak, szétrágott ecsetvégek, nagy paszatok, földre csepegő festék… Alkot a gyerek. Ilyentájt rendszerint anyai szívbaj fenyeget, ám a végeredmény kedves-sutasága szinte mindig elsöpri a mérget. Minden gyermekrajzban rejtőzik ugyanis néhány csepp az eredendő őszinteségből, a felnőtt, komoly világ fonákságait kíméletlenül karikírozó lényeglátásból. S a határtalan bizalomból, szeretetből, amit így, gyermeknap tájékán különösen melengető érzés felidézni. – A gyermek számára a rajz az első és legtermészetesebb kifejezési forma. Van egy életszakasz, amikor érzéseit, élményeit, világlátását szavainál sokkal plasztikusabban hordozzák rajzai. Aztán szinte elfelejti ezt a nyelvet… Persze nem mindenki. Az a százötven gyerek, aki a zalaegerszegi Ady Endre Általános iskola rajztagozatára jár, bizonyára nem. Ezek a gyerekek látni fognak… (…) – A rajzolás lehetőséget kínál a gyerek számára, hogy a meglehetősen kötött iskolai keretek közt, végre valóban cselekedjen, hogy megfogalmazza önmagát! – veti fel Fischer György szobrászművész, aki szeptembertől az Ady-ban tanít. – Alkalom arra, hogy a gyerek megérezze, a sikerért teljesíteni kell, s ez rengeteg munkát igényel. Érdemes megfigyelni, hogy míg egy normál osztályban egy bizonyos feladatra tíz percet ha szánnak a gyerekek, s utána már nézegetnek, addig a rajztagozatosok négy órát is eldolgoznak ugyanazon. S ezek a gyerekek presztízskérdést csinálnak abból, kinek van ötlete, s kinek nincs.. Itt nem divat egymás másolása, a rajz, amit elkészít, az ő legyen, és senki más.” (Magyar Hajnalka 1989. május 27-én a Zalai Hírlapban megjelent riportjából részlet.)

Ady-iskola rajztagozata, Mészáros T. László fotója 1989. májusában

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában