Otthon

2011.05.18. 05:05

Már parketta esetében is hódít a 3D

A természetes anyagok a beltéri burkolatok terén is hódítanak, főleg ami a padlókat illeti. Igaz, a vásárlókat azon kívül, hogy többnyire fa legyen a lakásba beépítendő termék, gyakorlatilag csak az ár érdekli.

Szalabán Attila

A fa mindenekfelett – gyakorlatilag ez jellemzi a padlóburkolatok trendjét napjainkban. Mint azt Balatonyi Gábortól, a nagykanizsai Parketta Diszkont üzletvezetőjétől megtudtuk, a többi burkolatot inkább kényszerből választják a vásárlók – aki teheti, a laminált fapadlóra szavaz.

– A padlószőnyeg a különböző kártevők paradicsoma, az egészségügyi szempontok miatt tehát legtöbben elfordulnak tőle – magyarázta a szakember. – A járólap, amennyiben nincs alatta padlófűtés, hideg és törik. A PVC-ről pedig talán nem is kell mondani, hogy még egy véletlenül ledobott cigarettacsikk is azonnal, akár örök nyomot hagy rajta. Mindezek miatt tehát az emberek a fát keresik.


Csakhogy fa és fa között jókora különbség is lehet, pláne ha a fajta mellett a feldolgozás minősége is más. Ez persze elsősorban az árakon tükröződik: az igazán trendi parketták négyzetméteréért jóval több mint 10 ezer forintot kell fizetnünk.

A legújabb divat a 3D mintázatú parketta – ezt egyelőre csak a Parador gyár képes előállítani, az árát ellenben bérből és fizetésből élő átlagpolgárok nem igazán képesek kifizetni. Mindenesetre óriási élmény, ha valaki belép egy olyan szobába, melynek padlójára a megfelelő szemüveggel ránézve úgy látja, hogy igazi szakadék nyílik meg alatta...

– A magyaroknak nincs okuk szégyenkezni, hiszen a Grabo termékei rendkívül magas minőséget képviselnek, igaz, azok között is vannak osztálykülönbségek, mint ahogy még az Audikban is – ecsetelte Balatonyi Gábor. – Sokak számára talán meglepő, de a tömör bambusz burkolatot csak a kínaiak képesek kiváló minőségben produkálni. Jó példa ez arra, hogy az ázsiai óriás cégeitől sem csak gagyi kerül a világpiacra.

A felületek között a szakember szerint egyformán divatos a sima és a rusztikus, sőt, a színek listájáról sem lehet kifejezetten egyet kiemelni, mint legkeresettebbet. Azért megállapítható: a legtöbben a pasztellszíneket kedvelik, míg a rikító neonkékre meglehetősen kevés az igény – de volt erre is példa. A fiatalok ugyanis néha meglepő kérésekkel állnak elő, ám örök trend a burkolók és kereskedők körében: minden legyen a vevő kívánsága szerint...


A jó szigetelés elengedhetetlen
A bambusz parkettát betonozott felületre is lehet fektetni, de vigyázni kell a nedvességre. Az új betonelemek nedvességtartalma magas, mely a fa esküdt ellensége. A betonozott felület szigetelésére van szükség, amihez legalább 6 mm polietilén fóliát érdemes használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!