Otthon

2011.05.09. 15:32

A virággal beültetett edények a balkon és a kert díszei

Ahogy melegebbre fordult az idő, ellenállhatatlan késztetést éreztünk, virágosítsuk környezetünket: kertünket vagy zsebkendőnyi erkélyünket, mégpedig szép tartóedényben.

Sinkovics Eta

Igaz, a napokban jött hirtelen lehűlés miatt éjszakára bekéredzkedtek a már kiültetett virágok, de remélhetőleg pompájuk kiteljesedését hasonló hidegek már nem zavarják meg. Nemcsak növényekből óriási a választék, hanem balkonedényekből is. A hagyományos formák mellett anyagválasztásban, színben egyaránt számos újdonság is fellelhető, tekintve, hogy a divat ezen a területen is változik, tudtuk meg Kovács Bernadettől, az egyik zalaegerszegi kertcentrum ügyvezetőjétől, dísznövénykertésztől.


A legelterjedtebb műanyag balkonládák rögzített alátéttel is kaphatók, s a megszokott terrakotta mellett már zöld és fehér színű növénytartót is választhatunk. A cserépből készült ládák valójában optimálisabbak a növények számára, mivel jobban tartják a nedvességet.


– Az idei újdonságok egyike a balkonkorlátra helyezhető, színes, műanyag cserépforma, amelyet a korlát méretéhez igazíthatunk. A sokféle árnyalat azt is jelenti, hogy az ültetésre szánt virágot úgy kell megválasztani, hogy az harmonizáljon a tartóedénnyel, és stílusában igazodjon a kert vagy a balkon egészével – hívta fel a figyelmet Bernadett. Ezt a szempontot érdemes szem előtt tartani, ha valaki az ugyancsak újdonságok közé sorolható, többféle színben pompázó műanyag edényt választ – méretüknél fogva ezek egyébként kisebb helyen mutatnak igazán. Mivel az edény nincs kilyukasztva, az alját kaviccsal kell rétegelni, ami a vizet felfogja. Szintén a legfrissebb formák egyikeként találkozhatunk a bádogvödröcskékkel, amelyeknek sárgára, lilára, zöldre festett változatai muskátlival vagy másféle növénnyel ékítve szintén látványosságai lehetnek az erkélykorlátnak, ahová a rajtuk lévő kampóval felfüggeszthetők. Sokak kedvencei a természetes anyagból, gyékényvesszőből font, ugyancsak felakasztható kosárkák, vesszőkaspók, amelyekbe „mindent bele lehet ültetni”, a gumós begóniától a sarkantyús növényekig.


Az edények közül kitűnik nagy méretével, szögletes formájával a műanyag és agyag keverékéből készült, modern stílusú tartó, amelyet bel- és kültérre egyaránt kitehetünk, belehelyezve buxust vagy éppen díszfüvet. Természetesen a kert vagy a balkon dísze lehet a virágokkal színesített dézsa, mint ahogy sok egyéb fából készült növénytartó is, amelyeknek az alját bádoggal vagy agroszövettel ajánlatos „kibélelni”.


A jó föld és a tápoldat a titok nyitja
Ha sikerült meglelünk a megfelelő edényt, következhet a földválasztás. Fontos, hogy jobb minőségűt vásároljuk és az adott növény igényeinek megfelelőt, hiszen például a petúniának savanyú földre van szüksége. A jó föld és a tápoldat a szép növények titka, hangsúlyozta Kovács Bernadett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!