Otthon

2011.05.16. 15:50

A vendég, akit senki sem hívott a kerti partira

Hiába hord cuki kantáros nadrágot, a cseh rajzfimhős már nem is annyira imádnivaló, ha szeretett kertünkben garázdálkodik és kiforgatja a palántákat veteményesünkből.

Kiss Anna

A gerezdelt, járatba szórt fokhagymától a nagy (vakondűző) sárfű ültetéséig rengeteg házi praktika létezik a vakondok távoltartására. Az alábbi tippekkel olvasónknak is igyekszünk segíteni, akinek kertjét több vakondtúrás is elcsúfítja.

– Tavasszal a színes virágok között a kevésbé esztétikus, barna vakondtúrás is megjelenhet– osztja meg velünk tapasztalatait Sifter Melinda, az egyik külvárosi gazdabolt vezetője. – Sokféleképpen ártalmatlaníthatjuk a betolakodót, léteznek elektromos riasztók, amelyek a vakond számára irritáló, 1000 hertz alatti hangot adnak ki. A gazdaboltokban kaphatóak különböző tabletták, ammónia- és füstpatronok, amelyek a túrásba dugva mérgező gázokat bocsátanak ki.


Az egyik legismertebb házi módszer a petróleumos vagy gázolajba mártott ruha, amit közvetlenül a járatba kell tenni, így az állat nem képes kiszagolni zsákmányát és továbbáll.

Aztán ha a sörkedvelő kertészek az üres üvegeket a pereméig betemetik földdel, nem kis fejfájást okozhatnak a bundás kis állatnak, hiszen a talaj közeli légjárat rezgésbe hozza az üveget és ennek hangját a vakond nem képes elviselni.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy a vakond, amennyi kárt okoz, annyira hasznos is az ember kertjében, hiszen saját súlyának több mint másfélszeresét képes megenni egy nap. Az étrendjébe pedig szerencsére a fák gyökereit pusztító pajorok, lótücskök, kártékony csigák és drótférgek is beletartoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!