Otthon

2010.08.10. 10:48

Olajos kisokos és bogyódicséret

Nemrégiben az olajokkal kapcsolatos általános tudnivalókat idéztük fel a Táplálkozási Akadémia hírleveléből, most pedig az egyes fajták erényeit vesszük sorra.

Magyar Hajnalka

 

 


Az olívaolaj a mediterrán térség hagyományos olaja. Az enyhe ízű olívaolaj kiváló összetevője salátáknak, majonéznek és szószoknak. A markánsabb ízűek jól illenek tésztákhoz, húshoz, halhoz.

 

A szójaolajat a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak teszik értékessé. Rendkívül gazdag E-vitaminban, és fitoszterinben. Saláták dúsítására, majonéz készítésére és mártásokhoz is jól felhasználható. A fitoszterinek jótékony hatása abban rejlik, hogy jelenlétük révén kevesebb koleszterin szívódik fel.

A földimogyoró olajat jellegzetes íze és illata miatt leginkább salátákhoz alkalmazzuk, jól harmonizál az íze a rukkolával, illetve a nyers spenótlevéllel.

Ha nem kedveljük a halat, de zsírsavainak jótékony hatására szükségünk van, salátákhoz használjunk lenmagolajat.

 


A repceolaj, az olívához hasonlóan, az LDL és összkoleszterinszintet csökkenti, továbbá a vércukorprofilt is képes javítani. Karotintartalma miatt kiemelkedő természetes vitaminforrás, jelentős E-vitamin tartalma javítja a növekedéshez és csontfejlődéshez szükséges A-vitamin felszívódását.

A kukoricacsíraolaj esszenciális zsírsavtartalmánál (omega-6, illetve némi omega-3) fogva hat kedvezően a szervezetre, a fitoszterinekből az egyik legtöbbet tartalmazó olajfajta. E-vitamin tartalma jelentős, másfél evőkanál kukoricacsíraolaj a felnőttek napi szükségletét fedezi. Számos olajkeverék, bébiétel, margarin összetevője között szerepel, a szépségipar is használja.

A kukoricacsíraolaj esszenciális zsírsavtartalmánál (omega-6, illetve némi omega-3) fogva hat kedvezően a szervezetre, a fitoszterinekből az egyik legtöbbet tartalmazó olajfajta. E-vitamin tartalma jelentős, másfél evőkanál kukoricacsíraolaj a felnőttek napi szükségletét fedezi. Számos olajkeverék, bébiétel, margarin összetevője között szerepel, a szépségipar is használja.

A kukoricacsíraolaj esszenciális zsírsavtartalmánál (omega-6, illetve némi omega-3) fogva hat kedvezően a szervezetre, a fitoszterinekből az egyik legtöbbet tartalmazó olajfajta. E-vitamin tartalma jelentős, másfél evőkanál kukoricacsíraolaj a felnőttek napi szükségletét fedezi. Számos olajkeverék, bébiétel, margarin összetevője között szerepel, a szépségipar is használja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!