2010.08.10. 10:48
Olajos kisokos és bogyódicséret
Nemrégiben az olajokkal kapcsolatos általános tudnivalókat idéztük fel a Táplálkozási Akadémia hírleveléből, most pedig az egyes fajták erényeit vesszük sorra.
Az olívaolaj a mediterrán térség hagyományos olaja. Az enyhe ízű olívaolaj kiváló összetevője salátáknak, majonéznek és szószoknak. A markánsabb ízűek jól illenek tésztákhoz, húshoz, halhoz.
A szójaolajat a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak teszik értékessé. Rendkívül gazdag E-vitaminban, és fitoszterinben. Saláták dúsítására, majonéz készítésére és mártásokhoz is jól felhasználható. A fitoszterinek jótékony hatása abban rejlik, hogy jelenlétük révén kevesebb koleszterin szívódik fel.
A földimogyoró olajat jellegzetes íze és illata miatt leginkább salátákhoz alkalmazzuk, jól harmonizál az íze a rukkolával, illetve a nyers spenótlevéllel.
Ha nem kedveljük a halat, de zsírsavainak jótékony hatására szükségünk van, salátákhoz használjunk lenmagolajat.
A repceolaj, az olívához hasonlóan, az LDL és összkoleszterinszintet csökkenti, továbbá a vércukorprofilt is képes javítani. Karotintartalma miatt kiemelkedő természetes vitaminforrás, jelentős E-vitamin tartalma javítja a növekedéshez és csontfejlődéshez szükséges A-vitamin felszívódását.
A kukoricacsíraolaj esszenciális zsírsavtartalmánál (omega-6, illetve némi omega-3) fogva hat kedvezően a szervezetre, a fitoszterinekből az egyik legtöbbet tartalmazó olajfajta. E-vitamin tartalma jelentős, másfél evőkanál kukoricacsíraolaj a felnőttek napi szükségletét fedezi. Számos olajkeverék, bébiétel, margarin összetevője között szerepel, a szépségipar is használja.
A kukoricacsíraolaj esszenciális zsírsavtartalmánál (omega-6, illetve némi omega-3) fogva hat kedvezően a szervezetre, a fitoszterinekből az egyik legtöbbet tartalmazó olajfajta. E-vitamin tartalma jelentős, másfél evőkanál kukoricacsíraolaj a felnőttek napi szükségletét fedezi. Számos olajkeverék, bébiétel, margarin összetevője között szerepel, a szépségipar is használja.
A kukoricacsíraolaj esszenciális zsírsavtartalmánál (omega-6, illetve némi omega-3) fogva hat kedvezően a szervezetre, a fitoszterinekből az egyik legtöbbet tartalmazó olajfajta. E-vitamin tartalma jelentős, másfél evőkanál kukoricacsíraolaj a felnőttek napi szükségletét fedezi. Számos olajkeverék, bébiétel, margarin összetevője között szerepel, a szépségipar is használja.