Otthon

2010.06.22. 05:29

A lakberendezésben nagyon divatossá vált az egzotikum

Dél-Afrika nemcsak az urakat csigázza fel a focivébé miatt mostanában, hanem a hölgyeket is. Már ami az egzotikus, afrikai, ázsiai vagy éppen ausztrál lakásdíszeket illeti.

Horváth Viktória

 

A lakberendezésben nagyon divatossá vált az egzotikum az utóbbi években, erősített meg Andrea, egyre többen keresnek különleges és távoli tájakról származó díszítési tárgyakat az otthonukba, bár sokszor nincsenek tisztában azzal, mit is jelentenek vagy éppen honnan származnak azok. - Az állatok tulajdonságait és erejét felhasználva erősíthetjük magunkat és az otthonunk harmóniáját, például az elefánt a hosszú élet és a stabilitás jelképe, s bár sokan úgy tudják, a felálló ormány szerencsét hoz, valójában a támadás jele, tehát nem feltétlenül pozitív töltetű egy ilyen dísztárgy a lakásunkban.

A bagoly a tudás és a koncentráció, míg a delfin az intelligencia és a születés szimbóluma, ezért babára vágyó pároknak ajánlaná, a páros delfint pedig szerelmeseknek. A páros dísztárgyak, bármi legyen az, akár két kő is, az egységet és az összetartást erősíti a pároknál, de egyébként nincsen semmilyen összefüggés a hatása és a között, hogy éppen páratlan vagy páros elefántfigurát teszünk ki a polcunkra.

- Nagyon kedveltek a Buddha-szobrok is, attól függően, ki mit akar elérni az életben, választhatja a nagy hasút, a jólét és bőség szimbólumát, amit, ha pénzes zsákkal vagy Kínában csónak alakúra öntött arannyal ábrázolnak, akkor gazdagságot hoz. A meditáló Buddha a szellemi felfrissülésünket segítheti elő - folytatta Andrea.

A szobaszökőkút sem egyszerű dísztárgy: segítségével pénz áramolhat hozzánk, tartja a feng-shui, amelyhez vendéglátónk mindenképpen szakember segítségét ajánlja, a nélkül ugyanis lehet, hogy többet ártunk néhány dísztárgy lakásba való célzatos elhelyezésével, mint használnánk.

- A kínai jin-jang jel szintén az ellentétek egységének harmóniáját jelképezi, nincs egyik a másik nélkül, hordoznak is magukban valamit a másikból - mutatott rá az egyik gyertyára.

A maszkok és fafaragások negatív hatásától ne féljünk, valójában már csak dísztárgyak, messze vannak a rituálisan is használt eredetiktől. Ezeket már az európai ízlésre szabták, némely esetben pedig, a legújabb trendnek megfelelően, sokszor használati funkciót adva egyes dísztárgynak, jegyzi meg Andrea egy afrikai zsiráf CD-tartóra mutatva.

 

- A tárgyaknak nemcsak a kinézetük, illetve a fal színéhez való passzolása a fontos, hanem inkább az, hol és hogyan készült, hiszen a kézzel készített dolgokat a hibáik és tökéletlenségük teszik jellegzetessé - mondta az üzletvezető, majd néhány indiai takarót mutatott, amiben a szálhiba nem hiba, egyszerűen az anyag néhol vastagabb, néhol vékonyabb. A hennával festett tevebőr lámpa is attól egyedi, hogy néhol a bőr vékonyabb, máshol az illesztés nem tökéletes.

- Szélcsengők közt is sokfélét találunk a kínai egyszerűbb gyártmánytól a Baliról származó napfogóig, míg az indián álomcsapda, amely a rossz álmokat gyűjti magába, már modernebb funkciót kapott, mint amit még az őslakosok szántak neki - mutatott a hálóból és tollból készült dísztárgyra. - Ha nemcsak díszíteni, hanem energetikailag is emelni akarjuk lakásunk minőségét, kérjük ki az eladó vagy más szakember véleményét. Jól választva harmonikusabbá tehetjük életünket.

Nem baj, ha valaki nem hisz bennük 

A sárkány és a főnix együttese a tökéletes harmóniát testesíti meg, ami férfi és nő között lehetséges, több festmény, váza és tál motívuma, illetve díszpárna huzata is található ezzel a mintával. A hal a pikkelye miatt a pénz szimbóluma, ráadásul a víz, ahol él, szintén a gazdagságot úsztatja felénk, a teknősbéka a hosszú élet megtestesítője: ezek a tárgyak olyan energetikai rezgéseket hoznak működésbe, amit még az is érzékelhet, életére hatással lehet, aki nem hisz bennük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!