Otthon

2009.08.11. 02:27

Saválló, ezért tartós

Belezna - Akár 80-100 évre is megoldja a vizesedő ház problémáját a lemezsajtolásos szigetelési módszer, melynek során a téglasorok közé beütött saválló acéllemezzel zárják el a felfelé igyekvő nedvesség útját.

zaol.hu

- A technológia már két évtizedes találmány, ráadásul magyar fejlesztőmérnök agyából pattant ki - mondja Makár Géza. - Gyorsabb, mint a hagyományos falbontással járó módszerek bármelyike, nem is drágább és 80-100 évre garantálható a falakba felhúzódó nedvesség megszüntetése.

- Kétféle megoldás lehetséges: az egyik esetben egy 1,5 milliméteres bevonatos lemezt, míg a másikban egy 1,2 milliméteres rozsdamentes saválló lemezt préselünk be talajszint felett a téglasorok közé, gyakorlatilag a fuga helyére - magyarázta a beleznai szakember.

A beépítés nem jár jelentős falbontással: elegendő csak a téglasorok vonalában eltávolítani a vakolatot ahhoz, hogy egy, légkalapácsból átalakított speciális eszközzel be tudják sajtolni a lemezt. A hullámos profilú, körülbelül 25-30 centiméter hosszúságú, a fal vastagságához igazodó szélességű lemezdarabokat 2 centiméteres átfedéssel ütik be, az eltávolított vakolatrészt pedig speciális, úgynevezett szárító habarccsal pótolják.

- Voltaképpen a kapilláris felszívódást szüntetjük meg ezzel a technológiával - így Makár Géza. - A függőleges irányú vízmozgások miatt kémiai reakció indul el a falban, melynek következtében só és salétrom képződik, ami igyekszik kiválni, kicsapódni a felületre. A hagyományos mész, cement bázisú vakolat abszolút nem képes ellenállni a kémiai anyagoknak, a festés, majd a vakolat részben, vagy teljesen leválik a falról és dohos, penészes szag árasztja el a lakást.

Makár Géza szerint a lemez besajtolása, a légkalapács percenkénti többezres ütésszáma nem okoz semmiféle változást az adott épület statikus jellemzőit illetően. A munkálatok időtartama egy átlagos méretű ház esetében körülbelül 1-2 nap, amihez természetesen hozzáadódik a helyreállítás és száradás ideje: a fennrekedt nedvesség elpárolgására általában még hónapokra van szükség.

Olvassa el Szép otthon rovatunk többi érdekes cikkét is ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!