Otthon

2009.08.04. 02:28

Fekete szedercimbora

ZH - Ebben az elvetemült kánikulában kókadozunk és szomjazunk. A növényeink is. Könnyen beszél, akinek kútja van vagy összegyűjti az esővizet - nem kell a csatornadíjjal megemelt drága csapvizet ellocsolnia.

Fincza Zsuzsa

Mérsékelt dicsekvéssel mondom, nálunk a nagy becsben tartott kút zimankós időkben fűti a télikertet, nyáron bőséges öntözéshez biztosít vizet. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kútvizet ripsz-ropsz, mondjuk szivattyúval és slaggal rá lehet zúdítani az átmelegedett növényekre. A nagy kertészetekben, gyümölcsösökben komoly öntözőművet építenek, a kiskertekben az egyszerűbb módszer is megteszi. A lényeg, hogy az erősen vízigényes növényeink - uborka, káposztafélék, paprika - földje a kiültetésüktől a tenyészidő végéig állandóan nedves maradjon.

Normális esetben hetente, tíznaponta ajánlott az alapos locsolás - 30-40 mm esőnek megfelelő mennyiségű (30-40 liter négyzetméterenként) vízzel, haa kötött talaj egyszerre nem fogad be ennyit, néhány órás szünettel több részletben kell kiadagolni.

Közepes vízigényű a kukorica, a burgonya, a dinnye, a spárgatök, a saláta - ezt fejesedéskor már egyáltalán ne is maceráljuk, mert berothad. A retket kis adagokkal és rendszeresen kell öntözni - ha közte nagy szüneteket tartunk, megrepednek a gumók. Kevés vizet igényel a hagyma, a zeller,a spenót, a petrezselyem,a cékla, de tenyészidejük első felében és főleg nagy szárazság idején ezek is örülnek néhány korty víznek. A borsó és a bab virágzás idején kíván több nedvességet. A paradicsom meghálálja az öntözést,de anélkül is termeszthető.

Nekem a kannával történő öntözés jutott osztályrészül. A kútból a vizet szivattyúval nyomatom a műanyag hordókba, hogy napközben felmelegedjen, aztán este vagy hajnalban öntözőkannával hordom a növényekre.Az összegyűjtött csapadékvíz praktikusabb, közvetlenül lehet vele locsolni.

A legjobb a napnyugta utáni nedvességpótlás, mert így reggelre, amikor majd új-ból párologtatja a meleg levegő, már a gyökerekig szivárgott a víz. A kánikulában a fiatal fenyőcsemetéket, az ősszel ültetett gyümölcsfákat ésaz éppen érés előtt álló, tüske nélküli szedret tövenként 10-30 liter vízzel rendszeresen megkínálom.Nem szeretnék úgy járni, mint két éve, amikor a gyönyörűnek ígérkező szeder szinte rásült a bokorra. Kár lenne érte, hiszen e fekete bogyós cimborámnak kimagasló az A-vitamin-tartalma, többféle értékes ásványi anyagban és gyümölcssavakban gazdag, a leve jó hatással van a gyomorra,a belekre és a hólyagra. 

S ha már az öntözésről beszélünk, a virágainkat se hagyjuk ki a sorból. Az ablakban lévőket persze állandóan gondozni kell, a muskátlira viszont vigyázzunk, könnyen elkapja a szárrothadás. A nagyobb termetű iszákos leanderek napi tíz liter vizet is képesek felhörpinteni - szóval a napokban nyugodtan kihagyhatom a reggeli testedzést...

A  jelen napokat, heteket cukkini- és tökszezonnak is nevezhetjük, a kiskertek ontják a változatosan elkészíthető kabakosokat. A királynőt, a sütőtököt ki ne hagyjuk a sorból, bár még nem érett - majd ha megkopogtatva üresen kong -, de jó tudni, hogy jóval több vizet igényel töktársainál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!