Otthon

2009.08.04. 02:29

Aszimmetria a fürdőszobában

Zalaegerszeg - Formája lehet hagyományos és aszimmetrikus, színe általában fehér. Állíthatjuk a fal mellé, a sarokba vagy a tér közepére, sőt, akár hidromasszázs-rendszerrel is elláthatjuk. A népszerűségi versenyt az egyre terjedő zuhanyfülke sem veheti fel vele. Úgy tűnik, a kád legtöbbünk fürdőszobájának máig örök darabja maradt.

Varga Lívia

Álmom, hogy egyszer akkora fürdőszobám legyen, mint a lakás, amiben most élek - jegyezte meg a minap egyik kollégám. Mivel legtöbbünk életében ez az álom sosem válik valóra, fontos, hogy a rendelkezésünkre álló teret minél praktikusabban alakítsuk ki.

- Ha kicsi a fürdőnk, válasszunk aszimmetrikus mosdót. Ennek egyik fele a kád vége fölé is benyújtható, de alárakhatjuk akár az elöltöltős mosógépet is. Vannak azonban teljesen a kád fölé, sarokra építhető mosdók is - tud-juk meg Somogyi Balázstól,a megyeszékhelyi Somo-Therm Kft. üzletvezetőjétől. - Helyet takaríthatunk meg a szintén sarokra szerelhető aszimmetrikus, valamint az avokádót formázó, egyik végére szűkülő káddal is.



Előbbi, amellett, hogy helytakarékos, az egyenes kádnál sokkal kényelmesebb is, hiszen, mivel átlósan fekszünk benne, jóval nagyobb a rendelkezésre álló tér.

- Egyelőre idehaza még kevésbé megfizethetőek a körbejárható, ovális vagy kör alakú kádak, amit a hatalmas fürdőszoba közepén szoktak elhelyezni. Ezek átmérője akár a két métert is elérheti, áruk változó, a kisebbek százötven, a nagyobbak hétszázezer forint körül mozognak. Ugyanebbe az osztályba tartoznak az úgynevezett oroszlánlábakon álló kádak is - mondja Somogyi Balázs. - Magasabb, ám ennyire nem elérhetetlen kategóriát képviselnek viszont az egyre népszerűbb hidromasszázs kádak. Magát a rendszert egyébként bármelyik akrilkádba be lehet építeni - ehhez célszerű minimum 3,2 milliméter falvastagságút választani, s nem hátrány az alumíniumerősítés sem.

Kedveltek persze a - nem ritkán kétszemélyes - kényelmes sarokkádak is, de praktikus lehet a hagyományos, téglalap alakú, egyik sarkán ívelt kád is. A formáknak ma már csak a tervezők képzelete szab határt.

- A kád belső kialakítása megegyezhet a mosdóéval, s ezek formavilágát követhetik a csaptelepek is, így illeszkedve a lakás stílusához - folytatja Somogyi Balázs.

A manapság oly népszerű, szögletes, letisztult formavilág a minimalizmust idézi a fürdőszobában is. A csempék és különféle kiegészítők jellemző árnyalata a wenge, vajszínnel vagy bézzsel kombinálva, a mosdók, kádak azonban csak a legritkább esetben színesek.

- A fürdőkádat kérhetjük előlappal, vagy akár körbe is burkolhatjuk. Mindkét esetben elengedhetetlen azonban, hogy mögötte is csempézzük le a falat, ha teljes egészében nem is, a peremtől számított 15-20 centi mélyen mindenképpen, ezzel megakadályozhatjuk ugyanis a fal elázását - tanácsolja az üzletvezető. - Fontos, hogy miután a kádata mester beépítette, a víz út-ját elzáró kádszegélyt is rakjon rá.

Az építéskor, átépítéskor felmerülő örök kérdésre, miszerint kád vagy zuhanykabin, a többség még mindig az előzővel válaszol.

- A zuhanykabin, könnyebb megközelíthetősége miatt elsősorban az idősek körében népszerű - osztja meg velünk tapasztalatait a szakember. - Ha mégsem akarunk kompromisszumot kötni, a kád mellé paravánt is választhatunk, üveg vagy műanyag betétlemezzel. Másik megoldás a mostanság szintén egy-re népszerűbb, leginkább egy magasított zuhanytálcához hasonlatos ülőkád, aminek sarkába ülőkét építenek. Van azonban kifejezetten idős emberek számára, valamint kisgyermekek fürdetéséhez kifejlesztett, alacsonyabb peremű, egyik felén a kényelmes ülés érdekében magasított lábazatú kád is.

S hogy ne csak a beépítésről, hanem a használatról is szóljunk: egyes gyártók ma már különleges, víztaszító bevonattal látják el termékeiket, ezáltal könnyebb takarítani a kerámiát. Fontos azonban, figyelmeztet a szakember, hogy fürdőszobánk berendezéseit citromsav alapú tisztítószerekkel ápoljuk, a lúgos kemikáliák ugyanis kimarhatják az akril-, lakkozott vagy krómozott felületeket.

- A vízkő ellen persze a vízlágyító a legjobb megoldás - hangsúlyozza az üzletvezető. - Ezt építhetjük egy fogyasztó (mosógép, gázkazán) elé, de léteznek úgynevezett háztartási vízlágyítók is, amelyek a ház vagy lakás teljes vízrendszeréből kiveszik az összes ásványi anyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!