Otthon

2009.07.26. 19:10

Mikor a dinnye megszólal - bámulatos gyümölcsfaragás (fotókkal)

Zalaegerszeg - Kíváncsi tömeg gyűlt össze vasárnap az Egerszeg Búcsún a Göcseji Falumúzeumban a gémeskút közelében. Keglovics Róbert épp egy sárgarépából faragott rózsát adott át egy kislánynak. A többség azonban a díszített dinnyéket csodálta és csak úgy özönlöttek a gratulációk...

zaol.hu

"Egy-egy dinnye kifaragása 4-6 órán keresztül is eltarthat. Volt már olyan faragott dinnye, aminek elkészítése két nap és két éjszaka tartott. Most is alvás helyett faragtam, hogy a búcsúra készen legyenek" - mesélte a zalaegerszegi Keglovics Róbert, aki a vendéglátásban dolgozott, mikor először találkozott a zöldség-és gyümölcsfaragás művészetével.

   
Minden nagy mű ereje ott rejlik a részletekben  - Keglovics Róbert alkot  - Készül a sárgarépa-rózsa
Fotó: ZH Online 


Kíváncsiskodók kérdésére Róbert elmondta, hogy egy dinnyét ő már nem az alapján ítél meg, eléggé édes-e vagy sem, hanem hogy milyen tökéletes a formája, illetve mennyire faragható a héja. A gyümölcsfaragás nála mára már hobbiból hivatássá vált, képes éjjel-nappal faragni, ha egy-egy eseményre készül.

Távolkeleti újságok gyümölcsfaragványai adták az ötletet és az ihletet ahhoz, hogy egy szép napon ő is kipróbálja, vajon sikerül-e mintákat faragnia a dinnyékbe, sütőtökökbe vagy épp a céklákba. Sikerült... Neve már nem ismeretlen a hazai vendéglátó berkekben: az évente megrendezett faragó versenyeken mindig részt vesz. Tavaly például egyik legjelentősebb munkája az volt, amikor a Nato-csúcstalálkozóra 300 kilogrammnyi dinnyét faragott ki. Mátyás király arcképe is díszítette többek között az egyik példányt.

  
A dinnye héja zöld levélmintákhoz kiváló, az alatta lévő kopogós fehér rész adja a hátteret, és a piros gyümölcshús a minták nagy részét
Fotó: ZH Online

A díszített gyümölcsöknek mára már el sem hinnénk, mekkora keletje van: esküvőkre például nem csupán virágmintákat rendelnek a párok, hanem nevüket is belevésetik a gyümölcsökbe. Igazán különlegessé és egyedivé válik így a dekoráció, ami egyébként nem annyira tartós: 1-2 napot bír ki. Vízzel locsolgatva lehet frissen tartani a mintázott gyümölcsöket és zöldségeket.

A dinnye mellett kedveli a sütőtököt, a cukkinit és a céklát is faragni, s ha épp nincs dinnyeszezon, akkor is mindig találni alapanyagot. A legkedveltebb minták a virágmotívumok, de készült már a gyerekek által oly kedvelt verdás figura is sütőtökből. Egy-egy remekmű alkotása előtt nem készít skiccet a művész, mindegyik spontán születik, de nagy kézügyesség és érzék kell hozzá.


A csodálatos dinnyéket látva mi is gazdagabbak lehettünk. Legközelebb augusztus 8-án gyönyörködhetnek az érdeklődők Keglovics Róbert alkotásaiban a vasvári Rétesfesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!