2009.06.23. 02:27
Díszít és erősít
Zalaegerszeg (fzs) - A sarkantyúka dekoratív, világító színű virágú, Dél-Amerikában őshonos fűszer- és dísznövény.
A fagyra erősen érzékeny, nagyméretű magját májusban szabadföldbe is vethetjük. Ültethetjük gyümölcsfák tövébe, távol tartja a fától a vértetveket, a veteményesben riasztja a csigákat, pockokat és a hangyákat is. Jól érzi magát a paradicsom, a burgonya, a bab, sőt, a rózsa társaságában is.
A sarkantyúkának - a gyökere kivételével - minden porcikáját, levelét, bimbóját, virágját, sőt, a magját is felhasználhatjuk.
A levél és a virág frissen szedve salátához és túróhoz kiváló, enyhén édeskés-csípős, a kerti zsázsához hasonló íze van. Bimbóját és zöld, éretlen magját ecetben tartósítva a kapribogyó helyett használhatjuk. A sarkantyúka bővelkedik vitaminokban, antibiotikus anyagokat és ként is tartalmaz.
Erősítő hatású, de enyhe hasmenést is okozhat.