32°
28°
16°
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Ezekről a kérdésekről egyeztetett a magyar és a szlovák államfő

A magyar államfő először találkozott az elnöki tisztséget egy hónapja betöltő kollégájával.

Klímavédelmi, energetikai és migrációs kérdésekről folytatott megbeszéléseket Áder János köztársasági elnök és Zuzana Caputová, a Szlovák Köztársaság elnöke csütörtökön Budapesten, a Sándor-palotában.

Áder János a találkozó után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, egyetértettek abban, hogy az emberiség a klímavédelem területén az utolsó órában van.

„Legfőképp azért, hogy a következő generációknak ne okozzunk megoldhatatlan problémát”

– mondta.

A magyar köztársasági elnök kitért arra is, hogy a vízbázisok megőrzése legalább olyan fontos, mint a klímavédelem. Nagy figyelemmel kíséri azt a Szlovákiában fél éve hatályba lépett törvényt, amely alkotmányos védelmet biztosít az ottani vízbázisnak – tette hozzá.

Kiemelte, szintén megegyezett az álláspontjuk arról, hogy mindegyik országnak önállóan kell meghatároznia az energiapolitikáját, az atomenergia pedig nélkülözhetetlen a klímavédelmi célok teljesítéséhez.

A magyar államfő tájékoztatása alapján a migráció kérdésében egyetértettek abban, hogy Európa külső határait meg kell védeni, a kötelező kvóta pedig helytelen, nem támogatható.

Áder János közölte, mindketten úgy vélik, a migráció ügyében a prevenció a legfontosabb, vagyis az, ha megelőzik a migráció kialakulásának okait.

Ehhez a támogatásokat, segélyeket azokra a helyekre kell eljuttatni, ahol a rászorulók vannak, és így ők nem kelnek majd útra – fejtette ki.

Megjegyezte, azokon a területeken, „ahol a baj már megtörtént” – így például a hosszú ideje polgárháború sújtotta Szíriában -, a károk elhárítására van szükség. Ez pedig csak széles körű nemzetközi összefogással lehet sikeres, az Európai Unió mellett más országoknak is hozzá kell járulniuk a helyreállításhoz – tette hozzá.

Zuzana Caputová elmondta, kampányában tett ígéretéhez híven országa valamennyi lakosának, így a 450 ezer magát magyarnak valló szlovákiai polgárnak is elnöke kíván lenni. Úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy „az a liberális demokrácia, amely mindenkinek garantálja a jogegyenlőséget, a kisebbségek védelmének is a leghatékonyabb eszköze”.

A szlovák államfő kitért arra is, hogy a visegrádi négyek együttműködésének akkor lehet értelme, ha nem elégednek meg regionális érdekek védelmével, hanem megjelenítenek olyan értékeket is, mint a jogállamiság, a demokrácia és a szabadság. Azért is fontos ez, hogy „ne úgy tekintsenek ránk, mint akik az Európai Uniót meggyengítik, illetve bomlasztják” – mondta.

Zuzana Caputová elmondta, az együttműködés egyik legígéretesebb gyakorlati lehetőségét az ipari automatizáció és a robotizáció területén látja, amelynek Európa számára is pozitív hozadéka lehet.

A szlovák köztársasági elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió vezetői közül első alkalommal nem kerül ki senki a visegrádi országokból. Ezen országokat biztosan összekapcsolja, hogy polgáraik kedvezően értékelik az uniós tagságot – mondta.

Hangsúlyozta továbbá, amennyiben Szlovákia dolgai mostanában jól alakulnak, az jelentős mértékben az európai integrációnak köszönhető és nem a „kizárólagos nemzetállamisághoz” történő visszatérésnek.

Zuzana Caputová közölte, délután Orbán Viktor miniszterelnökkel folytat tárgyalásokat, majd fejet hajt Göncz Árpád egykori köztársasági elnök sírja előtt. A volt államfőről azt mondta, olyan ember volt, aki megtestesítette a szabadság és a demokrácia értékeit.

A szlovák államfő kérdésre válaszolva üdvözölte, hogy a német Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság új elnöke.

Áder János ugyanerről azt mondta, teljes mellszélességgel támogatni tudja a bizottság új vezetőjét, amennyiben Magyarországnak és Szlovákiának is segítséget nyújt az atomerőművi kapacitások bővítéséhez, az ezt ellenző Ausztriával szemben.

A magyar köztársasági elnök hangsúlyozta, Magyarország biztosan teljesíteni fogja 2030-ra tett klímavállalásait. Emellett reális várakozás az is, hogy a magyar villamosáram-termelés több mint 90 százaléka széndioxid-mentessé válik erre az időpontra, amennyiben elkészül a két új paksi atomreaktorblokk és a naperőművi kapacitások évenkénti megduplázódása is folytatódik – tette hozzá.

Zuzana Caputová megjegyezte, Szlovákia felvállalta a klímasemlegesség elérését 2050-ig, továbbá arra is ígéretet tett, hogy 2023-ig leállítja a szén bárminemű felhasználását.

Áder János újabb kérdésre rendkívül baráti hangulatúnak nevezte a találkozót, majd elmondta, lehet, hogy a jövőben lesznek véleménykülönbségek szlovák kollégájával, de ez biztosan nem fogja ellehetetleníteni a kétoldalú, illetve a visegrádi együttműködést.

Hasonlóan vélekedett erről Zuzana Caputová is, hangsúlyozva, partnerek között természetes, sőt kívánatos is a vélemények különbözősége. Kölcsönös tisztelet mellett azonban az eltérő álláspontok nem lehetnek az együttműködés akadályai – tette hozzá.

Zuzana Caputová az erre vonatkozó kérdésre reagálva hazugságnak nevezte azokat a magyar sajtóban megjelent állításokat, hogy Soros György ügynöke lenne.

Borítókép: Zuzana Caputová szlovák elnök és Áder János köztársasági elnök kezet fog a Sándor-palotában tartott sajtótájékoztatójukon 2019. július 11-én

Hozzászólások

a java ezután jöhet
Még csak a piros lap miatt tiltották el Messit
válasszunk jól! / 10 perce
Főzésre termett a vöröshagyma
Eláruljuk, melyiknek mi a jellegzetessége, melyik jobb főzéshez, melyik sütéshez.
Gyász
"Örök az arcod, nem száll el szavad, minden mosolyod szívünkben marad. Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit szívünkben hordozunk némán, csendesen..." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk STÁNGLI TIBORNÉ szül. Darvas Juditra halálának 5. évfordulóján. Szerettei
"Csendesen elmentél, mikor leszállt az éj, De emléked szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS GYULA (a MOL Rt. nyugdíjasa) életének 78. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. július 26-án, pénteken 15 órakor lesz a csonkahegyháti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Egy könnycsepp a szemünkben érted él, Egy gyertya az asztalon érted ég, Egy fénykép, mely őrzi emléked, S egy út, mely elvitte az életed. A bánat, a fájdalom örökre megmarad, Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HORVÁTH MIKLÓSNÉ szül. Darabos Irma életének 87. évében örökre megpihent. Végső nyugalomra helyezése 2019. július 26-án 13 óra 30 perckor lesz a zalaegerszegi Új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyermekeid, unokáid, dédunokáid
"Meghal minden és elmúlik minden, Pihenj csendesen. Adjon neked az Úr örök nyugodalmat és békességet. Béke poraira." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAKÁCS FERENC kőműves zalakomári lakos életének 76. évében elhunyt. Temetése 2019. július 27-én, szombaton 11 órakor lesz a komárvárosi temetőben. Előtte 10 órakor gyászmise a kiskomáromi templomban. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton köszönjük meg mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagyapánk PÖLCZ MIHÁLY életének 67. évében hosszan tartó betegség után elhunyt. Örök nyugalomra helyezése július 27-én, szombaton 11 órakor lesz az olai temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
"Örök az arcod, nem száll el szavad, minden mosolyod szívünkben marad. Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit szívünkben hordozunk némán, csendesen." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk és nagypapánk KOCSIS ISTVÁN 69 éves korában türelemmel és méltósággal viselt hosszú betegségben elhunyt. Temetése július 26-án, pénteken 15 órakor lesz a lenti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LAKOS FERENC életének 86. évében elhunyt. Temetése 2019. július 25-én, csütörtökön a 15 órakor kezdődő gyászmise után lesz a beleznai temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DÖMÖTÖR ÁRPÁD okleveles gépészmérnök életének 84. évében elhunyt. Temetése 2019. július 26-án, pénteken 12 órakor Zalaegerszegen, a Göcseji úti temetőben lesz. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Ezúton köszönjük meg mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyászoló család
"Bíztunk az életben, hittünk a gyógyulásban, De ha már abban nem, legalább a csodában. Csoda volt, hogy éltél és minket szerettél, Nem haltál meg, csak álmodni mentél." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. HADNAGY LAJOSNÉ szül. Kustán Irma 73 éves korában türelemmel viselt, hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2019. július 26-án, pénteken 17 órakor lesz a kustánszegi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyászoló családja
"Adhat az élet márványkőből palotát, Csak egyet nem adhat kétszer, drága jó édeanyát..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték lés szerették, hogy HENCZ LÁSZLÓNÉ szül. Boros Márta életének 57. évében hosszantartó betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. július 26-án, pénteken 10 órakor lesz az olai temetőben. Előtte reggel 7.45-kor gyászmise az olai templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VARGA FERENC 55 éves korában elhunyt. Temetése 2019. július 26-án, pénteken 14 órakor lesz a pölöskei temetőben. Előtte gyászmise 13.15-kor a pölöskei templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet. Elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat." Fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY ZOLTÁN a vízmű nyugdíjasa életének 83. évében csendesen elhunyt. Szeretett halottunktól 2019. július 25-én, 15.00 órakor veszünk végső búcsút a nagykapornaki temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik elkísérik utolsó útjára és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RÁKHELY LAJOS a nagykanizsai Állami Gazdaság volt dolgozója, volt zalasárszegi lakos életének 79. évében elhunyt. Temetése 2019. július 25-én, csütörtökön 13 órakor lesz a kiskanizsai temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS ENDRÉNÉ szül. Csejtei Margit életének 85. évében elhunyt. Temetése 2019. július 25-én, csütörtökön 15 órakor lesz a bödei temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy LÁZÁR MÁRIA életének 76. évében elhunyt. Temetése 2019. július 25-én (csütörtökön) 10.30-kor lesz az egregyi temetőben. Gyászmise aznap 9.30-kor lesz az egregyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek, Ha rám gondoltok mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy CZÉMÁN JÓZSEFNÉ szül.: Simon Erzsébet életének 73. évében csendesen megpihent. Temetése 2019. július 26-án, pénteken a 15.30-kor kezdődő gyászmisét követően lesz a sümegcsehi temetőben. Gyászoló család
"Ne sírjatok, én már nem szenvedek, A fájdalom az, hogy nem lehetek veletek. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Csak a szívem súgta halkan, Isten veletek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VARGA ISTVÁN TIBOR életének 46. évében gyógyíthatatlan betegségben elhunyt. Temetése 2019. július 25-én, csütörtökön 12.30-kor lesz a tófeji temetőben. Előtte 11.45-kor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Szerető szívét, dolgos két kezét áldd meg ó Atyánk, Nyugodjál békében drága édesapám." Szomorú szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JÁMBOR LAJOS életének 90. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Drága halottunktól 2019. július 24-én (szerdán) 13 órakor veszünk végső búcsút a keszthelyi Szent Miklós temetőben. Előtte gyászmise 8 órakor a Fő téri templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Pihenj csendesen a csillagok közt, Hol nincs már több fájdalom, De szívünkben itt leszel, Míg élünk e világon!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ID. KOCSIS SÁNDOR szakács volt zalaszentgróti lakos életének 71. évében örökre megpihent. Temetése 2019. július 25-én, csütörtökön 16 órakor lesz a zalaszentgróti temetőben, előtte nap 19 órakor gyászmise a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, s gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Megtört szívvel emlékezünk szeretett gyermekem, rokonunk ROHONCZI LÁSZLÓ volt rendőr főtörzsőrmester villanyszerelő technikus halálának 1. évfordulóján. Lelki üdvéért szentmise 2019. július 25-én, csütörtökön 7 órakor lesz az olai templomban. Szerető családja
diplomás királynő / 53 perce
Szépségkirálynőként ismerte meg a párját
AI-kutatás / 55 perce
Mesterségesintelligencia-központot nyit a Bosch
rajongás / 1 órája
Két és félmillió forintot adott valaki egy Chewbacca-maszkért
Fantomkép / 2 órája
Félmillió forintos nyomravezetői díjat kap, aki felismeri a kanizsai rablót
police.hu
50 éve együtt / 2 órája
Nagybeteg férje életéért aggódik Pécsi Ildikó
ez pech / 2 órája
Élete legrosszabb napján fotózta le a Google autója (videó)