Gazdatüntetések

2024.02.07. 23:31

Tíz traktort engednek behajtani Rómába a hatóságok

A gazdatüntetések Rómát körbevevő traktoraiból tíz jármű hajthat be a városba a péntekre kitűzött megmozdulásra – közölték a hatóságok szerda este. A tüntetők fel akarnak szólalni a Sanremói Dalfesztivál színpadán is.

MW

Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntetnek olasz parasztgazdák Róma külvárosában, a Via Nomentanán 2024. február 5-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Massimo Percossi

Róma központjában, a lateráni Szent János-bazilika előtti téren tarthatják meg demonstrációjukat a gazdatüntetések résztvevői pénteken. 

A hatóságok azonban nem engedélyezték, hogy a város határában napok óta várakozó több száz traktor is behajtson Róma utcáira. 

Csak tíz traktor juthat el a bazilika előtti térre. 

A megmozdulást az Agrár Felszabadulás nevű gazdacsoport hirdette meg. Vezetőjük, Salvatore Fais úgy nyilatkozott, nem mondtak még le arról a tervükről, hogy traktoraikkal végigvonuljanak a Róma körüli körgyűrűn. 

Egy másik csoport, amely az Elárult Mezőgazdasági Dolgozók nevet viseli, erőteljesebb akciót szeretne felmutatni, ezért az egész országból Rómába szólította az ágazat képviselőit egy újabb nagyszabású demonstrációra, amelyet jövő héten akarnak megrendezni. 

„Több ezer traktor, kamion és mezőgazdasági gép érkezését várjuk. 

A hatóságoktól azt kértük, hogy a Circus Maximus mezején vonulhassunk fel” 

– mondta vezetőjük, Daniele Calvani. 

A Rómába vezető országutakon folyamatosan érkeznek a traktorok, amelyeknek négy parkolási helyszínt jelöltek ki a hatóságok a körgyűrűn kívül. 

A tüntetők bejelentették, hogy 

küldöttségük csütörtök este fel akar lépni a Sanremói Dalfesztivál színpadán, hangot adva követeléseiknek.

 A fesztivált rendező RAI köztelevízió közölte, hogy egyelőre semmilyen megállapodás nem született a gazdák esetleges részvételéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában