Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.18. 06:08

A Hamász a gázaiak melletti tüntetésekre buzdít szerte a világon (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Tüntetők tiltakoznak egy gázai kórház ellen elkövetett izraeli légitámadás ellen Izrael isztambuli konzulátusa előtt 2023. október 17-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Tolga Bozoglu

Nagyszabású palesztinpárti tüntetést tartottak Athénban, a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia

Mintegy tízezren tüntettek hatósági adatok szerint a szerda esti palesztinpárti tüntetésen Athén belvárosában. 

Szemtanúk beszámolói szerint az aktivisták egyebek között azt skandálták, hogy "Szabadság Palesztinának!". 

A rendőrség nagy erőkkel biztosította a közrendet. 

Az izraeli nagykövetség előtt néhány tucat ember vett részt egy Izraellel való szimpátiatüntetésen. A karhatalom számos utcát lezárt, hogy a két tüntetés résztvevői között elejét vegye az esetleges incidenseknek. 

A görög közszolgálati rádió jelentése szerint 

amikor a palesztinpárti demonstráció néhány tucat résztvevője elszakadt a tömegtől és az Izraelt támogató tüntetőkre akart támadni, a rendőrségnek közbe kellet avatkoznia, s könnygázt vetett be. 

Ezt követően a helyzet lecsillapodott. 

A görög polgári védelmi minisztérium ezzel párhuzamosan a készenléti rendőrség alakulatait mozgósította az égei-tengeri Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő migránstáborok környékén. A létesítményekben számos palesztin, illetve arab államokból származó migráns él.

Szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok a Hamász több pénzügyi közvetítőjét

Az Egyesült Államok szankciókat vet ki a Hamász palesztin terrorszervezet számos tagjára, illetve pénzügyi és vagyonkezelő érdekeltségeire – közölte az amerikai pénzügyminisztérium szerdán.

A büntetőintézkedések a palesztin fegyveres szervezet Gázai övezetben, Szudánban, Törökországban, Algériában és Katarban tevékenykedő összesen 10 tagjára vonatkoznak, akik segítenek fenntartani és működtetni a Hamász több elemből álló befektetési portfólióját.

Az érintettek körébe tartozik egy, az iráni kormánnyal szoros kapcsolatokat ápoló katari székhelyű pénzügyi közvetítő, Muhammad Ahmad Naszrallah, aki az utóbbi években több tízmillió dollárhoz segítette hozzá a terrorszervezetet.

A szankcióval sújtott személyek között van a Szudánban tevékenykedő befektető, Musza Muhammad Szalim Dudin, aki közreműködött abban, hogy a palesztin szervezet a közelmúltban 20 millió dollárhoz jutott.

 A Hamász befektetési hálózatának törökországi és algériai működtetői szintén amerikai szankciók alá kerülnek, valamint egy digitális pénzkereskedelemmel foglalkozó vállalkozás is, amely a Hamász érdekeltségi körébe tartozik. A szerdán bejelentett intézkedések nyomán a szankciókkal sújtott személyek és szervezetek minden, amerikai fennhatóság alá tartozó vagyontárgyát zárolják, és a velük üzleti kapcsolatokat ápoló szereplők szintén büntetőintézkedés alá kerülhetnek.
A közleményben megjegyezték, hogy az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyonelemek felügyeletével foglalkozó irodája (Office of Foreign Assets Control) 2022 májusában már intézkedéseket hozott a Hamász titkos befektetési portfólióját kezelő személyek és szervezetek ellen.

A Hamász a gázaiak melletti tüntetésekre buzdít szerte a világon

A Hamász palesztin iszlamista szervezet libanoni képviselője a gázaiak melletti tüntetésekre kérte szerdán a világban élő muszlimokat, illetve arabokat. Oszama Hamdan bejrúti sajtótájékoztatóján arra kérte az így megszólított embereket, hogy most pénteken „tiltakozzanak a Gázában elkövetett mészárlások, háborús bűnök és népirtás ellen”, hozzátéve, hogy a tiltakozás vasárnap is folytatódhat.

Az Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek tekintett Hamász korábban arra kérte az arab, illetve az iszlám országokat, hogy utasítsák ki az amerikai nagyköveteket, illetve fagyasszák be kapcsolataik folyamatban lévő normalizálását Izraellel. 

A Hamász annak hatására tette közzé nemzetközi felhívását, hogy szerdán az arab és a muszlim világ számos nagyvárosában, egyebek között Ammánban, Tuniszban, Bejrútban és Damaszkuszban is több ezer ember tiltakozott azon rakétatámadás miatt, amely egy gázai kórházat ért, és amelyben 471 ember vesztette életét.

A Hamász Izraelt tette felelőssé a támadásért. Izrael cáfolta érintettségét, és a Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád nevű szervezetnek tulajdonította a kórház eltalálását egy elvtévedt rakétával. Az Iszlám Dzsihád viszont „hazugságnak” nevezte az izraeli magyarázatot.

 Ammánban szerdán mintegy ötezer demonstráló követelte az izraeli diplomaták kiutasítását a kórházat ért támadás megtorlásaként.

Bejrút egyik déli külvárosában, a Hezbollah központjánál többszáz ember jelent meg azon a tüntetésen, amelyen az Irán-barát síita szervezet nevében felszólaló Hásem Szafieddin Izrael szerepére utalva azt mondta,

Gázában nem konfliktus vagy háború, hanem sorozatos mészárlások zajlanak.

Tuniszban csütörtök délelőtt a francia nagykövetség előtt több ezer demonstráló jelent meg palesztin zászlókkal a francia nagykövet kiutasítását követelve, az amerikai nagykövetség épületéhez pedig helyi idő szerint 13 órára szerveztek tiltakozó megmozdulást.

Az EB-nek ki kell vizsgálnia, hogy juthatott-e uniós pénz a terrorcselekmények finanszírozására

Az Európai Bizottságnak ki kell vizsgálnia, hogy a palesztin népnek nyújtott uniós forrásokból juthatott-e akár közvetve is valamennyi a Hamász palesztin iszlamista szervezet terrorcselekményeinek finanszírozására – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A képviselő egyetértését fejezte ki Várhelyi Olivér bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztossal, „aki napokkal korábban a palesztinoknak nyújtott uniós segélyek felfüggesztésére és teljes átvilágítására szólított fel”.

GÁL Kinga
Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 7-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás:  MTI

A Fidesz politikusa leszögezte: Izraelnek joga van az önvédelemhez ebben a terrorhelyzetben. „Együttérzünk az áldozatok hozzátartozóival, a sebesültekkel és a túszok kiszabadításáért emeljük fel a hangunkat!” – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet: 

meg kell akadályozni, hogy a térségben államközi háború törjön ki, hiszen az újabb migrációs hullámot indítana el, ami elősegítené, hogy iszlamista terroristák jussanak be Európába.

Véleménye szerint ma a nyugat-európai utcákon a terrorfenyegetettség, a terror melletti tüntetések és a halálos terrortámadások mind azt bizonyítják, hogy nagyon elhibázott Brüsszel migrációs politikája.

Fel kell függeszteni azonnal az elhibázott migrációs paktumról szóló tárgyalásokat, és végre ki kell mondani: Európa külső határait meg kell védeni, a külső határokon nem jöhetnek be illegális migránsok. Európában emiatt nem fordulhatnak elő terrorcselekmények

– emelte ki Gál Kinga.

A fideszes képviselő felszólalását követően Charlie Weimers svéd és Hermann Tertsch spanyol jobboldali EP-képviselő is adott sajtónyilatkozatot a magyar közmédiának. Hangsúlyozták:

 a leghatározottabban elítélik a Hamász terrortámadását Izrael ellen.

Weimers szerint:

felfoghatatlan, hogy az európai parlamenti baloldali csoportok továbbra sem ítélik el egyértelműen a Hamász támadásait Izrael és a zsidó nép ellen.

A svéd politikus elmondta: felszólítja az Európai Bizottságot, hogy uniós forrás semmilyen direkt vagy indirekt módon ne finanszírozzon antiszemita tartalmakat, valamint arra, hogy függessze fel a palesztinok anyagi támogatását mindaddig, amíg nem válik egyértelművé: ezeket a pénzeket semmilyen formában nem használják fel a terrorizmus finanszírozására. Példaként említette az antiszemita tartalmú, a terrorizmust dicsőítő palesztin tankönyveket, és kiemelte, hogy maradéktalanul támogatja Várhelyi Olivér uniós biztos „arra irányuló javaslatát, hogy vizsgálják felül a palesztinoknak folyósított uniós támogatásokat, amíg a teljes átláthatóság és elszámoltathatóság szabályai nem érvényesülnek”.

Utalt arra, 

hogy néhány évvel ezelőtt a palesztin civilszervezetek elutasították egy uniós nyilatkozat aláírását, amelyben garantálniuk kellett volna, hogy semmilyen uniós pénzt nem juttatnak terrorszervezeteknek.

 „Ezt végül az EU nem is forszírozta, most viszont arról szólnak a jelentések, hogy a Hamász kiásta az EU által finanszírozott vízvezetékeket Gázában, és azokat rakéták gyártására használta, hogy válogatás nélkül lője az izraelieket” – hívta fel a figyelmet.

Hermann Tertsch nyilatkozatában a külső határok védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Erős határvédelem nélkül tömegek özönlenek be Európába, és az európai hatóságok nem reagálnak azokra a riasztó jelzésekre, amelyek már jelen vannak az európai utcákon.

Tertsch teljes mértékben támogatja Várhelyi Olivér „javaslatát a palesztin hatóságoknak küldött uniós támogatások felfüggesztésével kapcsolatban, amíg nem tudni pontosan, hová mennek ezek a források”.

Szétesett a baloldali szövetség Franciaországban

A francia Szocialista Párt (PS) felfüggesztette szerdán részvételét a baloldali pártokat tömörítő NUPES (Nouvelle union populaire écologique et sociale - Ökolológiai és szociális új népi unió) szövetségben, miután nézeteltérés támadt az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban közte és az összefogás vezető erejének számító, radikális baloldali Engedetlen Franciaország között.

A szocialisták döntésének alapvető oka, hogy az Engedetlen Franciaország vezetője, Jean-Luc Mélenchon és közvetlen környezete nem hajlandó az iszlamista palesztin Hamászt terrorszervezetnek nevezni, és a fegyvereseik által izraeli területen október 7-én elkövetett gyilkosságokat csupán „háborús bűntetteknek” tekinti, azokat „az izraeli hadsereg által elkövetett háborús bűntettekkel” együtt ítélte el.

Daniele Obono, a radikális baloldal egyik befolyásos nemzetgyűlési képviselője kedden is azt mondta, hogy a Hamász "egy olyan iszlamista politikai csoport, amely ellenáll a megszállásnak Palesztina felszabadítása érdekében". A kijelentés miatt Gérald Darmanin belügyminiszter feljelentést tett a képviselő ellen terrorizmus dicsőítésének gyanújával.

Ezen állásfoglalások miatt a PS Nemzeti Tanácsa, a baloldal egykori meghatározó ereje szerdán megszavazta, hogy felfüggeszti részvételét a NUPES-ben.

Az Egyesült Államok nem tanácsolja az utazást Libanonba

Az Egyesült Államok helyi idő szerint kedd este a legmagasabb fokozatú utazási figyelmeztetést léptette életbe Libanonra vonatkozóan az amerikai állampolgárok számára.

A külügyminisztérium arra kéri az amerikaiakat, hogy ne utazzanak az Izraellel szomszédos közel-keleti országba, az intézkedést az ottani kiszámíthatatlan biztonsági körülményekkel indokolták.

A közlemény szerint kockázatot jelentenek az Izrael és a libanoni Hezbollah, valamint egyéb iszlamista fegyveres szervezetek közötti tüzérségi harcok és rakétatámadások.

Az amerikai értékelés szerint szintén kockázatként jelentkezik a terrorizmus, az utcai megmozdulások, a bűnözés és emberrablás, miközben a Bejrútban működő amerikai nagykövetség jelenleg korlátozott kapacitással rendelkezik arra, hogy segítséget nyújtson az Egyesült Államok állampolgárainak.

Az amerikai külügyminisztérium ezzel egy időben engedélyezte az Egyesült Államok libanoni nagykövetségén dolgozók családtagjai számára, valamint a nem elengedhetetlen területen dolgozó diplomaták és hozzátartozói számára, hogy átmenetileg elhagyják Libanont a kiszámíthatatlan biztonsági helyzet miatt.

Izraeli légitámadásban összedőlt épületek romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menekülttáborban 2023. október 2023. október 18-án
Fotó: Hatem Moussa / Forrás: MTI/AP

Ursula von der Leyen: nincs mentség a civilekkel teli gázai kórház megtámadására

Nincs mentség a civilekkel teli gázai kórház megtámadására – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán azzal kapcsolatban, hogy a Gázai övezetben lévő Al-Ahli Baptista Kórházat kedden este találat érte, és hivatalos források szerint több mint 500 ember vesztette életét.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tartott beszédében az elnök rámutatott:

Izraelnek joga van az önvédelemhez a nemzetközi joggal összhangban. A palesztin nép is szenved a Hamász terrorjától, ezért az EU-nak támogatnia kell őket. „Nincs ellentmondás abban, hogy szolidárisak vagyunk Izraellel, és a palesztin nép humanitárius szükségleteiért is fellépünk” – szögezte le.

Von der Leyen felhívta a figyelmet: a humanitárius segélynek sürgősen el kell jutnia a palesztinokhoz, azért az EU a támogatást megháromszorozta, és humanitárius légihidat indított Egyiptomba, hogy az életmentő szállítmányok eljuthassanak a Gázában működő humanitárius szervezetekhez.

Hozzátette azonban azt is, hogy

az EU tüzetesen megvizsgálja a segélyprojekteket, mert uniós finanszírozás „soha nem jutott és nem is fog jutni a Hamásznak vagy más terrorista szervezetnek”.

Az elnök hangsúlyozta az európai zsidó életek védelmének fontosságát is. Mint mondta, az EU már fellépett az antiszemitizmus digitális platformokon történő terjesztése ellen, növelte a zsidó intézmények biztonságának finanszírozását.

VON DER LEYEN, Ursula
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) felszólal az izraeli-palesztin konfliktusról szóló vitán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2023. október 18-án. Az uniós törvényhozás október 16. és 19. között ülésezik
Fotó: Julien Warnand / Forrás: MTI/EPA

„Be kell váltanunk Európa ígéretét, hogy egyesüljünk a sokféleségben, és biztonságos hellyé változtassuk Európát minden európai számára. Ez a pillanat mindannyiunk számára az összefogás pillanata, hogy egyesítsük erőinket a terror minden formája ellen” – zárta beszédét Von der Leyen.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az EP plénumához intézett beszédében megerősítette: „Izraelnek megvan a joga arra, hogy megvédje magát támadás esetén, de mint minden jognak, a védelemhez való jognak is megvannak a maga korlátai.”

Borrell szerint az Európai Uniónak a jelen esetben négy elv alapján kell reagálnia a történtekre: határozottság, humanitás, emberiesség, koherencia és proaktív politikai hozzáállás a konfliktussal szemben.

„A határozottság azt jelenti, hogy egyértelműen elítéljük a Hamászt, de le kell szögezni, Palesztina és a Hamász nem azonosak. A fellépésével a Hamász lehetetlenné teszi, hogy a palesztinok megkapják a megfelelő igazságos béke lehetőségét. Ők is a Hamász áldozatai, ezért nem mondhatjuk azt, hogy az összes palesztin és az összes gázai övezeti lakos felelős a Hamász fellépéséért” – hangoztatta.

Az emberiességgel kapcsolatban Borrell hangsúlyozta, hogy minden háborúnak megvannak a maga szabályai: a lakosság víz- és alapellátásának elvágása nem egyeztethető össze a háborús joggal.

Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője a vitához benyújtott írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta: az uniónak most minden eszközével arra kell törekednie, hogy támogassa a tagállamokat a terror elleni fellépésben, emellett arra kell összpontosítania, hogy a konfliktus ne terjedhessen tovább.

A terrort, ártatlan fiatalok és idősek megtámadását nem igazolhatja semmi! Izrael jogát az önvédelemhez, polgárai védelméhez nem lehet kétségbe vonni. A Hamász által kiprovokált katonai válasz Izrael elidegeníthetetlen joga

– emelte ki.

Politikusként ugyanakkor az ember nemcsak taktikát és stratégiát, hanem emberi arcokat is lát. Nem feledkezhetünk meg ugyanakkor azokról a palesztin civilekről sem, akiket a terroristák most pajzsként tartanak maguk elé. Az ő védelmükben is szükség van most az önmérsékletre

– nyomatékosította a kereszténydemokrata politikus.

HÖLVÉNYI György
Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője Bejrútban 2022. május 17-én
Fotó: Vael Hamzeh / Forrás: MTI/EPA

Hozzátette: 

a palesztin polgároknak és a Palesztin Hatóságnak most minden megalázottságuk mellett világossá kell tenniük, hogy a Hamász nem őket képviseli, és kiállnak a terrorral szemben.

 A humanitárius segítségnyújtás pedig alapvetés, így a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a valóban rászorulók megkapják a szükséges segítséget.

A franciaországi és brüsszeli események kapcsán Hölvényi leszögezte: az európai emberek biztonsága mindenek előtt áll. Éppen ezért szavai szerint Európában egyetlen olyan tüntetés sem támogatható, amely akár csak közvetlenül is a terrort élteti.

Török városokban tüntettek Izrael ellen a gázai kórház melletti robbanás miatt

Több törökországi városban tüntettek Izrael ellen szerdára virradóra, a gázai kórház melletti robbanás nyomán feldühödött tiltakozók helyenként a rendőrökkel is összecsaptak.

Palesztin zászlókat lengető demonstrálók tüntettek Izrael ankarai nagykövetségénél és számos más városban is, ahol Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak.

Az isztambuli konzulátusnál a rendőrök paprikaspray-vel és vízágyúkkal oszlatták fel a több ezer fős tömeget.

Tüntetők egy csoportja a konzulátus épületébe is megpróbált behatolni, öt embert őrizetbe vettek. A külképviseletnél továbbra is magas a biztonsági készültség, a nap folyamán újabb megmozdulásokra számítanak.

Tüntetők tiltakoznak egy gázai kórház ellen elkövetett izraeli légitámadás ellen Izrael isztambuli konzulátusa előtt 2023. október 17-én
Fotó: Necati Savas / Forrás: MTI/EPA

A gázai Al-Ahli kórház melletti robbanásban több százan meghaltak kedden. A Gázai övezetet uraló Hamász azonnal azt állította, hogy Izrael bombázta a kórházat. Izrael viszont a történtek kivizsgálása után azt állította, hogy az Iszlám Dzsihád felelős a támadásért, és szándékosan közölték azt, hogy Izrael mért csapást az egészségügyi intézményre. A palesztinok és az arab világ nagy része Izraelt hibáztatta, Jordánia, Törökország, Egyiptom és Szaúd-Arábia azonnal elítélte a zsidó államot.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az X közösségi oldalon „#FakeNews”-nak, vagyis álhírnek nevezte Izrael állítását az esettel kapcsolatban. A kórház melletti robbanás Erdogan szerint „a legújabb példája az embertelen izraeli támadásoknak”.

Az izraeli nemzetbiztonsági tanács (NSC) arra figyelmeztette az izraeli állampolgárokat, hogy ne utazzanak Törökországba, mert félő, hogy ott támadások célpontjaivá válhatnak. Az éppen Törökországban tartózkodó izraelieknek pedig azt javasolták, mielőbb hagyják el az országot.

A felhívást követően izraeli légitársaságok jelezték, hogy járatokat indítanak szerdán Isztambulból a távozni kívánó izraeli állampolgárok számára.

Rendőrökre támadtak palesztinpárti tüntetők Berlinben

Rendőrökre támadtak palesztinpárti és Izrael-ellenes tüntetők Berlinben kedd este és éjjel több megmozduláson.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság szerdai összefoglalója szerint a német főváros Neukölln nevű kerületében több spontán tüntetésen palackokkal, kövekkel, pirotechnikai eszközökkel dobálták meg a rendőröket. Az egyik helyszínen barikádokat is igyekeztek emelni és gyújtogattak. A rendőrök vízágyúval oltották el az égő kukákat, elektromos rollereket és egyéb tárgyakat.

A város fő jelképei közé tartozó Brandenburgi kapunál is tüntettek, nagyjából háromszázan. Az RBB tudósítói szerint a tömegből arab és német nyelven a többi között azt skandálták, hogy „gyerekgyilkos Izrael”, és hogy „szabad Palesztinát”. Az igen felindult emberekből álló csoportot feloszlatták, a művelet közben paprikaspray-t is használtak, és több embert őrizetbe vettek.

A megmozdulást a magát bebörtönzött palesztinok szolidaritási hálózataként jellemző Samidoun egyesület szervezte. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) által szélsőbaloldaliként nyilvántartott egyesületet a közeljövőben betiltják, ezt Olaf Scholz kancellár jelentette be a napokban a szövetségi parlamentben (Bundestag), visszataszítónak nevezve a szervezet Izrael-ellenes, antiszemita, és az Izraelre rátámadó Hamászt dicsőítő berlini megmozdulásait.

A palesztin szélsőséges iszlamista szervezet nagyszabású támadásának kezdete, október 7. óta Németország számos nagyvárosában szinte napi rendszerességgel tartanak palesztinpárti tüntetéseket, amelyeken gyakorta történnek Izrael-ellenes és antiszemita megnyilvánulások, és több demonstráció torkollt már összecsapásba a rendőrséggel.

Más atrocitások is érik a németországi zsidó közösséget, így például Berlinben legkevesebb hét lakóépületre Dávid-csillagot mázoltak, és kedd éjjel ismeretlenek két Molotov-koktélt hajítottak egy épület felé, amelyben zsidó intézmények működnek. A közösségi ház előtt, a járdán keletkezett tüzet az épület őrzésével foglalkozó biztonsági szolgálat egy munkatársa eloltotta, anyagi kár nem keletkezett. Az országos politika számos vezető személyisége elítélte az eseteket és az antiszemitizmus erősödésére figyelmeztetett.

Izraeli katona imádkozik egy meg nem nevezett helyszínen a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. október 18-án
Fotó: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

Az iráni külügyminiszter szankciókat sürget Izrael ellen

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) tagállamainak szankciókkal és olajembargóval kellene sújtaniuk Izraelt, valamint ki kellene utasítaniuk országaikból az izraeli nagyköveteket – jelentette ki Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter szerdán a szervezet rendkívüli ülésén Dzsiddában.

Az OIC a gázai Al-Ahli kórháznál kedden történt, több száz halálos áldozatot követelő robbanást követően döntött tagállamainak összehívásáról a szaúd-arábiai városban.

Az izraeli miniszterelnök megköszönte az amerikai elnöknek a támogatást

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek „példátlan” támogatását, Biden pedig kifejezte, hogy ez folytatódik, és felhívta a figyelmet az ártatlan palesztinok védelmére a médiának adott első nyilatkozatában szerdán Izraelben.

Netanjahu megköszönte Biden támogatását a Gázai övezetet uraló Hamász elleni háborúban, amely az október 7-i terrortámadás után indult, amelyben szavai szerint már megemelkedett az azonosított áldozatok száma, legkevesebb 1400 izraelit megöltek, többnyire civileket.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja Izraelt a Hamász ellen, elítélte a palesztin terrorszervezetet, és elfogadta, hogy a gázai kórházat kedden nem Izraeli csapás találta el, miközben hangsúlyozta az ártatlan palesztinok védelmének fontosságát. „Minden nap látjuk támogatását a háború kezdete óta a széles körű és mélységű együttműködésben" – fejezte ki köszönetét az izraeli kormányfő, s külön megköszönte, hogy megadta Izraelnek az önvédelméhez szükséges eszközöket, köztük a két amerikai repülőgép-hordozó állomásoztatását a térségben, s hogy „világos határvonalat húzott a civilizációs és a barbár erők között”.

„A Hamasz nőket és gyerekeket, időseket, holokauszt-túlélőket rabolt el. Tudom, hogy osztja a felháborodásunkat, és tudom, hogy osztja az elhatározásunkat, hogy visszahozzuk ezeket az embereket” – mondta Netanjahu.

„Ahogy a civilizált világ egyesült a nácik és az Iszlám Állam legyőzésére, a civilizált világnak egyesülnie kell arra is, hogy legyőzze a Hamászt” – tette hozzá, s hangsúlyozta, hogy Izrael egységes, le fogja győzni a Hamászt, „és eltávolítja ezt a szörnyű fenyegetést”.

BIDEN, Joe; NETANJAHU, Benjámin
Joe Biden amerikai elnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megbeszélést tart Tel-Avivban 2023. október 18-án, tizenegy nappal a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni többfrontos támadása után
Fotó: Evan Vucci / Forrás: MTI/AP

Netanjahu mélyen megrendítőnek nevezte, hogy Biden az első amerikai elnök, aki háború idején Izraelbe látogatott, s azt mondta, hogy ez „Izrael iránti személyes elkötelezettségének mélységéről, s a zsidó nép és az egyetlen zsidó állam jövője iránti személyes elkötelezettségének mélységéről szól”.

Joe Biden azt mondta a mellette ülő izraeli miniszterelnöknek, hogy azért akart eljönni, hogy Izrael népe és a világ népe tudja, hol áll az Egyesült Államok.

A Hamász terrorszervezet több mint 1300 embert „mészárolt le, és ez nem túlzás, mészároltak, köztük 31 amerikait. Túszul ejtettek sok embert, köztük gyerekeket is” – emlékeztetett Biden az október 7-i terrortámadásra.

„Olyan gonoszságokat és atrocitásokat követtek el, amelyek mellett az Iszlám Állam valamivel racionálisabbnak tűnik” – mondta, és megígérte, hogy továbbra is biztosítja, hogy Izrael rendelkezzen mindazzal, amire önvédelméhez szüksége van.

„A Hamász nem képviseli a teljes palesztin népet, akikre csak szenvedést hozott” – emlékeztetett ugyanakkor Biden. „Mélyen elszomorított és felháborított a gázai kórházban történt robbanás. A látottak alapján úgy tűnik, hogy másik oldal követte el, nem ti” – mondta, nyilvánosan támogatva az események izraeli verzióját az al-Ahli kórházban történt robbanásról – de hozzátette, hogy sokan nem bizonyosak ebben.

Palesztin csoportok az izraeli hadsereget tették felelőssé a keddi robbanásért a gázai kórháznál, ahol több százan halhattak meg. Izrael szerint azonban az Iszlám Dzsihád terrorszervezet rakétaindítása okozta a tragédiát, amire bizonyíték is van.

A Hamász felhívásához köthető újabb gyűlést tiltott meg a BRFK

A Budapesti Rendőr-főkapitányság police.hu oldalon megjelent szerdai közlése szerint, egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán pénteken Budapest II. kerületében gyűlést kíván tartani.

A főkapitányság a gyülekezési jogról szóló törvény alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az a „közbékét és a jelenlévők biztonságát is veszélyeztetné”.

A BRFK felhívja a figyelmet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után – áll a közleményben.

WHO: ellenőrizhetetlenné válik a gázai helyzet a segélyek hiánya miatt

„Kicsúszik az ellenőrzés alól” a gázai helyzet a humanitárius segélyek hiánya miatt, miközben a szállítmányok a határon rostokolnak az átengedésre várva – figyelmeztetett szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója az X közösségi üzenetküldő platformon a gázai Al-Ahli kórház melletti robbanást követően.

A főigazgató az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a konfliktus minden résztvevőjét.

„Az orvosi segítségre várva minden másodpercben életeket veszítünk el” – fogalmazott, rámutatva, hogy négy napja nem jutnak át a gázai határ közelében, Egyiptomban veszteglő létfontosságú egészségügyi segélyek.

Gebrejeszusz a segélyek azonnali célbajuttatásához a rafahi határátkelő megnyitására szólított fel az ENSZ más szervezeteihez és több ország kormányaihoz hasonlóan.

Izraelbe érkezett az amerikai elnök

Izraelbe érkezett szerda délelőtt Joe Biden amerikai elnök, hogy kifejezze szolidaritását az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i terrortámadása után.

Joe Biden amerikai elnököt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Jichák Hercog államelnök fogadta a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren. Az elnöki konvoj egy tel-avivi szállodába szállította az amerikai elnököt és kíséretét.

„Üdvözöljük, elnök úr! Isten áldja meg, hogy megvédi Izrael népét!” – jelentette Jichák Hercog államelnök hivatala közleménye szerint az amerikai elnöknek repülőgépe landolása után.

BIDEN, Joe; NETANJAHU, Benjámin
Joe Biden amerikai elnököt (j) fogadja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tel-avivi Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren 2023. október 18-án
Fotó: Evan Vucci / Forrás: MTI/AP

Az amerikai elnök fekete öltönyben, kék-fehér nyakkendőben szállt ki az elnöki gépből, s megölelte mind az izraeli kormányfőt, mind az államfőt.

Hivatalos megbeszélésein túl a 12-es kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint Biden találkozni fog a Gázai övezetbe hurcolt amerikai állampolgárságú túszok családtagjaival, akiket a Hamász terrorszervezet október 7-én elrabolt és azóta is fogva tart.

Az elnök munkatársai találkozót kértek Rachel Ederivel, azzal az Ofakim városban élő nővel, akit túszul ejtett október hetedikén a Hamász öt terroristája, s aki tizenkilenc órán át etette őket, és beszélgetett velük, amíg az izraeli túszmentő kommandósok kiszabadították.

Izrael újabb bizonyítékokat tett közé az Iszlám Dzsihád felelősségéről a gázai kórház melletti robbanásban

Izrael újabb bizonyítékokat tett közé szerdán az Iszlám Dzsihád felelősségéről a gázai kórház melletti robbanásban.

Az izraeli hadsereg szóvivője nyilvánosságra hozott több, terroristák között kedd este, a gázai Al-Ahli kórház melletti robbanás után lehallgatott beszélgetést, melyekből az derül ki, hogy a Hamász tudott az Iszlám Dzsihád felelősségéről, és szándékosan állította, hogy Izrael bombázta a kórházat.

A telefonbeszélgetések mellett a robbanás videófelvételei is az izraeli álláspontot látszanak alátámasztani. Nem csak az izraeli légifelvételeken, hanem az Al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna felvételein is látszik, hogy rakéta zuhant a kórházra, amelyet nem a levegőből indítottak.

A szóvivő szerint bizonyító értékűek a kórház környékéről készült légi fényképfelvételek is, melyek a becsapódás előtt és után készültek. A bombák ugyanis krátert hoznak létre, s ilyen nincs a kórháznál, és az izraeli légicsapások rombolást okoznak a környező épületekben, de ezúttal ez sem történt meg.

„A Hamász tudta, hogy az Iszlám Dzsihád a felelős, ezért kampányt indított” – mondta Daniel Hagari szerda reggel az elfogott telefonbeszélgetések alapján. „Sok sajtóorgánum azonnal továbbadta a Hamász ellenőrizetlen állításait, hazugságait. Szeretnék valamit világossá tenni: nem lehet olyan gyorsan megérteni, hogy mi történt, mint ahogy a Hamász kijelentette, hogy tudja” – tette hozzá a szóvivő.

„– Először látunk rakétát így becsapódni, ezért mondjuk, hogy az Iszlám Dzsihádé volt.
– Micsoda?
– Azt mondják, a Dzsihádé volt.
– A miénk?
– Úgy tűnik!
– Ki mondja?
– Azt mondják a lövedék srapneleiből, hogy ez helyi gyártmány, nem olyan, mint az izraeli rakéták repeszei” – hangzik el a többi között az elfogott hangfelvételeken.

A palesztinok és az arab világ nagy része Izraelt hibáztatta a Hamász állítása nyomán, azt közölték, hogy Izrael mért csapást az egészségügyi intézményre, ahol több százan haltak meg. Izraelt Jordánia, Törökország, Egyiptom, Szaúd-Arábia és mások azonnal elítélték emiatt.

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium kezdetben azt közölte, hogy legalább 500 embert öltek meg, de később ezt a számot 200 és 300 közé módosították.

Izrael csak több óra elteltével, a légierő repülési adatainak elemzése után, s a robbanásról készült felvételek tanulmányozását, s bizonyítékok gyűjtését követően, a történtek kivizsgálása után jelentette meg álláspontját, miszerint az Iszlám Dzsihád „hibás”, vagyis izraeli településekig el nem jutó, hanem még az övezetben felrobbant rakétája okozta a tragédiát a gázai kórházban.

Teheránban több százan tüntettek a francia és brit nagykövetségnél egy gázai kórházat ért támadás miatt

Teheránban több százan tüntettek a francia és brit nagykövetség előtt kedd este egy gázai kórházat ért támadást követően.

Legalább 200 ember meghalt kedden egy gázai kórházat ért rakétatalálatban – közölte a Hamász palesztin iszlamista szervezet egészségügyi minisztériuma, amely Izraelt tette felelőssé a történtekért. Az izraeli hadsereg a csapást a Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád palesztin szervezet sikertelen rakétaindításának tulajdonította.

Teheránban a tüntetők azt kiabálták, hogy „Halál Franciaországra és Angliára”, miközben tojásokkal dobálták meg a francia diplomáciai képviselet falát.

A tüntetések békésen értek véget kora hajnalban.

Izraelnek és az Egyesült Államoknak nincs nagykövetsége Teheránban, mivel a két ország és Irán között nincsenek diplomáciai kapcsolatok.

Az AFP francia hírügynökség fotósa szerint korábban több ezer ember gyűlt össze a Teherán központjában lévő Palesztina téren, hogy hangot adjanak felháborodásuknak.

Ebrahim Raiszi iráni elnök szerdán gyásznapot hirdetett, és azt vetítette előre, hogy a kórház elleni támadás visszaüt majd Izraelre és amerikai szövetségesére.

A gázai kórház palesztin sebesültjeire ledobott amerikai–izraeli bombák lángja hamarosan felemészti a cionistákat

– mondta Raiszi, akit az IRNA helyi hírügynökség idézett.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter az X-en közzétett üzenetében „globális egységre” szólított fel Izrael, „az Iszlám Államnál is gyűlöltebb bitorló rezsim” ellen.

Orosz külügyi szóvivő: bűncselekmény a gázai kórházra mért csapás

Oroszország bűncselekménynek és elembertelenítő cselekedetnek minősíti a Gázai övezetben lévő egyik kórházra mért csapást – jelentette ki Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a Sputnik rádióban.

„Természetesen bűncselekménynek, elembertelenítő cselekedetnek minősítjük az ilyen bűncselekményt” – mondta Zaharova.

Az orosz diplomata szerint Izraelnek be kell bizonyítania, hogy nem részese a gázai kórház elleni csapásnak.

„Nemcsak a médiában és a közösségi médiában kell kommentárokat közölniük, hanem tényekkel kellene szolgálniuk” – tette hozzá.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, hogy mutasson be olyan műholdfelvételeket, amelyek segíthetnek tisztázni a helyzetet és azonosítani a tragédiát okozó elkövetőt.

A szóvivő szerint a közel-keleti helyzet drámaian alakul és szörnyűséges lendületet vesz.

„Nem magától fejlődik. (...) Mindezt Washingtonból és Londonból irányítják” – állította Zaharova, hozzátéve, hogy a közel-keleti eszkaláció messze túlmutat a térségen, az áldozatok száma egyre nő és világméretű humanitárius katasztrófa fenyeget.

A Gázai övezetben lévő kórház elleni szörnyű csapás nyilvánvalóan háborús bűncselekmény. És a végső felelősség azoké, akik cinikusan hasznot húznak a különböző országokban és kontinenseken zajló háborúkból. Akik átgondolatlanul hatalmas pénzeket osztogatnak fegyverre, feltöltve a hadiipari komplexumot. Akik hamisan hirdetik globális küldetésüket a demokratikus értékek védelmében. Az Amerikai Egyesült Államok

– írta Telegram-csatornáján szerdán Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese.

Megsemmisült járművek a gázai Al-Ahli baptista kórháznál, miután az épületet rakétatámadás érte 2023. október 17-én. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást, amelynek legkevesebb ötszáz halálos áldozata, illetve sebesültje van
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

IDF: Izrael humanitárius övezetet hoz létre a Gázai övezet déli részén

Izrael humanitárius övezetet hoz létre az övezet déli, tengerparti részén a Gázai övezet északi részéről elmenekülők részére – jelentette a katonai szóvivő szerdán.

Az izraeli hadsereg (IDF) továbbra is arra szólítja fel az övezet északi részének civil lakosságát, hogy meneküljenek a Vádi Gáza folyón túli, déli területekre, ahol Al-Mavasziban segélyekkel várja majd őket egy humanitárius zóna.

A hadsereg közleménye szerint a nemzetközi humanitárius segélyeket „szükség esetén” a Hán-Junisztól nyugatra eső területre irányítják. A hét eleje óta a Gázai övezet északi része lakosainak százezrei költöztek délre az izraeli hadsereg felszólítása nyomán.

Egyelőre nem világos, hogy Izrael miként és mikor engedélyezi a segélyek bejuttatását az övezetbe, ugyanis korábban ezt összekötötték az Izraelből a gázai övezetbe hurcolt mintegy kétszáz izraeli fogoly számára nyújtott humanitárius lépésekkel.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője Joe Biden amerikai elnök szerdai izraeli látogatása előtt azt mondta, hogy az Egyesült Államok „közel áll a megállapodáshoz Egyiptommal a humanitárius segélyek Gázába történő átadásáról.” Azt is közölte, hogy az amerikai kormány továbbra is kapcsolatban áll Izraellel a civilek védelmének fontosságát illetően.

„Optimisták vagyunk azzal kapcsolatban, hogy képesek leszünk humanitárius segélyt szállítani Gázába” – mondta Kirby.

Kirby elmondta, hogy Joe Biden elnök Izraelben várhatóan találkozik a Hamász terrortámadás áldozatainak és a Gázába hurcoltaknak a családtagjaival. Kirby kijelentette, hogy Biden „kemény kérdéseket” kíván feltenni izraeli kollégáinak, foglalkozni fog a gázai humanitárius kérdésekkel, az elraboltak ügyével, valamint Izrael jövőre vonatkozó terveivel.

Joe Biden Izraelbe érkezése előtt jelentősen csökkent az izraeli légierő támadásainak száma a Gázai övezetben található iszlamista szervezetek célpontjai ellen.

Izraelben attól tartanak, hogy megbeszélések idején heves rakétatámadások várhatók a gázai iszlamista terrorszervezetektől az izraeli települések ellen, melyek megzavarhatják Biden izraeli tartózkodását. Ezért a helyi média értesülése szerint úgy döntöttek, hogy legalább Biden távozásáig nem indítják meg a napok óta várt szárazföldi hadműveletet az övezet északi részén található Hamász erődítmények ellen.

Izraeli páncélozott harcjárművek sorakoznak a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. október 18-án
Fotó: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

Az ENSZ főtitkárát „elborzasztotta” a gázai kórház elleni támadás

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán úgy fogalmazott, hogy „elszörnyedt” a gázai kórház ellen kedden elkövetett, több száz áldozatot követelő rakétatámadás miatt, amelyet egyúttal határozottan elítélt.

Guterres az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) pekingi csúcstalálkozójának megnyitó ünnepségén leszögezte, hogy elítéli a Hamász október 7-én Izraelben elkövetett, civilek ellen elkövetett atrocitásait, ám úgy vélte, „ezek a támadások nem igazolhatják a palesztin nép kollektív büntetését”. Guterres már korábban felszólította a Hamászt a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, Izraelt pedig arra kérte, hogy engedélyezze a humanitárius segélyek azonnali és korlátlan hozzáférését a gázai lakosság legalapvetőbb szükségleteinek ellátására. Emellett azonnali humanitárius célú tűzszünetre is felszólított, valamint felhívást intézett „a mérhetetlen emberi szenvedés enyhítése” érdekében.

A Gázai-övezetben működő baptista kórházat kedden ért rakétatámadásban palesztin közlés szerint 500 ember halt meg.

 A Hamász és a Palesztin Nemzeti Hatóság Izraelt okolta és „mészárlással” vádolta a hadsereget, míg Izrael szerint a robbanás az Iszlám Dzsihád elhibázott rakétakilövésének a következménye. A terrorszervezet szintén tagadja felelősségét a robbanásban.

Tüntetéshullám kezdődött a gázai kórházat ért csapás után

A gázai kórházi csapást követően tiltakozások alakultak ki szerte az arab világban. Az emberek Törökországban és Jordániában az izraeli nagykövetség körül gyülekeztek, míg Libanonban az Egyesült Államok nagykövetsége körül lehetett látni embereket.

Az alábbi videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat tartalmaz!:

A palesztin biztonsági erők könnygázt vetettek be a megszállt ciszjordániai Ramallah városában a tüntetők feloszlatására, akik köveket dobáltak és skandáltak a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász ellen.

Palestine Support Demonstration - Israeli Consulate in Istanbul
Tüntetők Isztambulban, az izraeli konzulátus előtt
Fotó: Mert Can Bukulmez  / Forrás: Middle East Images via AFP

Tüntetések voltak Jemen délnyugati városában, Tazban, valamint a marokkói fővárosban, Rabatban és Irak fővárosában, Bagdadban.

Joe Biden nem utazik Ammánba

Nem utazik Jordániába az amerikai elnök – közölte a Fehér Ház, miután Jordánia lemondta a Joe Biden részvételével tervezett regionális csúcstalálkozót a Gázai-övezet egyik kórházát érő rakétatámadás miatt.

Dina Kawar, Jordánia Egyesült Államokba akkreditált nagykövete megerősítette a találkozó törlését, amit azzal magyarázott, hogy ez nem a megfelelő pillanat a tanácskozásra.

Az eredeti tervek szerint az amerikai elnök Ammánban Abdullah jordán királlyal, Abdel Fattáh asz-Sziszi egyiptomi elnökkel és Mahmud Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével egyeztetett volna. A palesztin vezető volt az első, aki bejelentette, nem vesz részt a találkozón, ezt követte a jordán visszalépés.

Az Egyesült Államok megemelte Libanon biztonsági kockázatát

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma az Izrael és a Hezbollah közötti rakéta- és tüzérségi támadások következményeként megemelte Libanon biztonsági kockázatát és arra kérte állampolgárait, hogy ne utazzanak a térségbe.

Libanon kockázata most a legmagasabb, 4-es szinten van, hogy tükrözze a Bejrúti Nagykövetség korlátozott képességét az Egyesült Államok állampolgárainak védelmében. Izrael és Ciszjordánia 3. szintű, Gáza pedig 4. szintű kockázatot jelent.

Míg a 3. szintű kockázatnál arra kérik az embereket, hogy gondolják át utazási terveiket, a 4. szintnél azt javasolják, hogy egyáltalán ne utazzanak a területre.

Kiderültek Biden útjának részletei

Részletek derültek ki Joe Biden amerikai elnök izraeli programjáról. Az Air Force One fedélzetén a Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre azt mondta, az elnök első dolga, hogy találkozzon Benjamin Netanjahuval. A találkozó egy „nagyon kicsi, korlátozott kétoldalú találkozó” lesz. Ezt követően az ülés kibővül az izraeli háborús kabinettel.

Az elnök ezután várhatóan találkozik az izraeli elsősegélynyújtókkal, és köszönetet mond nekik „minden bátorságukért” a Hamász-támadásra adott válasz során. Ezután lehetősége lesz találkozni néhány családdal. Olyanokkal, akik szeretteiket vesztették el Izraelben, és lesznek köztük olyanok is, akiknek a rokonait túszul ejtették – mondta Karine Jean-Pierre.

Izrael: az Iszlám Dzsihád rakétája csapódott a kórházba

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy bizonyítékokat fog nyilvánosságra hozni – köztük drónfelvételeket és lehallgatott beszélgetéseket –, amelyek állításuk szerint bebizonyítják, hogy egy iszlamista fegyveres csoport felelős a gázai kórházban történt halálos robbantásért.

Több száz ember halt meg egy pusztító robbanásban az al-Ahli kórházban abban a támadásban, amelyért palesztin tisztviselők Izraelt tették felelőssé. Ez a háború eddigi leghalálosabb eseménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában