Örökségvédelem

2023.09.08. 18:52

Három és félezernél is több templom újult meg a Kárpát-medencében

A Kárpát-medence magyarok lakta településein 3700 templom újult meg és további 200 épült fel - közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Boldogkőújfalun, ahol egy megújult római katolikus templomot adott át – közölte az MTI.

MW

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j) beszél a Szent Ilona tiszteletére újonnan épült kápolna szentelési ünnepségén Csíkajnád határában 2023. augusztus 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Kátai Edit

Soltész Miklós úgy fogalmazott, ez üzenet annak a világnak, amely rombolja a keresztény értékeket, a teremtett világ egyértelmű törvényeit és tanításait, valamint rombolja a fizikai valóságot: templomokat és szakrális építményeket, kereszteket egyaránt.

Kiemelte, a kormány feladata és felelőssége ezzel ellentétes: 

céljuk, hogy megvédjék és segítsék a keresztény tanítást, a keresztény kultúra, valamint a keresztény értékek továbbadását és megőrzését.

Köszöntőjében az államtitkár bejelentette, jövő kedden jelenik meg a nemzetiségi kulturális szervezetek következő évi költségvetésére szóló pályázat, 500 millió forintos nagyságrendben. Hozzátette, a felhívás egy alpályázatában 60 millió forintot különítenek el a nemzetiségi szervezeteknek kimondottan hangszerek és fellépőruhák vásárlására, szépítésére.

Ez a támogatás azért fontos, mert annak segítségével 2010 óta 12 ezer kulturális rendezvényt szerveztek meg a nemzetiségek

 – hangsúlyozta Soltész Miklós. Az MTI-nek elmondta, a rendezvények létrejöttét a pályázati rendszeren keresztül csaknem 4 milliárd forinttal tudta támogatni a kormány.

Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében kiemelte, 

a két és fél éve elkezdődött magyar templomfelújítási programban választókerületében 69 templom újult meg.

Ez egyrészt azt mutatja, a térségben nagy igény van a templomok felújítására, másrészt azt, hogy az Abaújban és Zemplénben élő hívek ragaszkodnak a keresztény gyökerekhez és a keresztény hithez – tette hozzá a politikus.

Orosz Zoltán, Boldogkőújfalu független polgármestere az MTI-nek elmondta, a 198 éves római katolikus templom tetejének felújítására a magyar állam 15 millió, az Egri Főegyházmegye pedig több mint 50 millió forintot adományozott.

Hozzátette, a településen élő római katolikus hívek a templomban található 158 éves oltárkép restaurálására 985 ezer forintot gyűjtöttek.

„Nemrég Ferenc pápa fogadott a Vatikánban, most Erdő Péter bíboros, prímással, esztergom-budapesti érsekkel egyeztettem” 
– írta facebook bejegyzésében Novák Katalin köztársasági elnök. Hozzátette, hogy a béke, a hagyományos családi értékek védelme, 
valamint a rászorulók segítése voltak beszélgetésünk legfontosabb témái. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában