Ukrán válság

2023.08.20. 08:01

Ukrajna F–16-os harci gépeket kap Hollandiától

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 543. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Mette Frederiksen dán miniszterelnök amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőgépen a dániai Vojensben lévő Skrydstrup légi támaszponton 2023. augusztus 20-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mads Claus Rasmussen

Dánia 19 F-16-os harci gépet ad Ukrajnának

A felajánlást Mette Frederiksen, dán miniszterelnök jelentette be vasárnap, az országban tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

Ön és honfitársai megmutatták nekünk, mi az igazi bátorság. Ezért mindenben támogatással tartozunk önöknek. A háború kezdete óta Dánia az Önök oldalán áll, mert az ukránok szabadsága a mi szabadságunk is. Azt is tudjuk, hogy többre van szükségük, ezért ma bejelentjük, hogy 19 darab F-16-ost biztosítunk Ukrajnának

– fogalmazott a dán kormányfő.

Frederiksen reményét fejezte ki, hogy más országok is csatlakoznak a nyugati vadászgépek Ukrajnába szállításához.

Reméljük, hogy a dán vadászgépek segítenek megvédeni az Önök légterét, az ukrán népet, és segítenek visszaszerezni Ukrajnának azokat a területeket, amelyek jogosan hozzá tartoznak

– hangsúlyozta a dán miniszterelnök.

Zelenszkij vasárnap Dánia előtt Hollandiában tett látogatást, ahol nyilvánosságra hozta, hogy 42 darab amerikai gyártású F-16-os vadászgépet kap Ukrajna, miután az ukrán pilóták és mérnökök befejezték kiképzésüket.  

 

Ukrajna F-16-os harci gépeket kap Hollandiától

Ukrajna amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket kap Hollandiától – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közösségi oldalain, miután tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

F-16-osok lesznek az ukrán légtérben. Áttörést jelentő megállapodás. Mától már vannak konkrétumok. Köszönöm Hollandia, köszönöm Mark!

– írta Zelenszkij. 

Az államfő a bejegyzéshez posztolt egy szelfit is Mark Rutte kormányfővel egy F-16-os előtt. Zelenszkij a megállapodást újabb lépésnek nevezte Ukrajna "légi pajzsának" megerősítésére.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter közben az ukrán 24-es hírtelevíziónak adott interjújában elmondta, hogy az ukrán pilóták, valamint mérnökök és technikusok kiképzése az F-16-os gépeken már megkezdődött, a kiképzés legalább hat hónapig tart. Arra nem tért ki, hol és mikor kezdődött el a kiképzés. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője korábban azt mondta: 

Ukrajnának, hogy megvédje magát, le kell cserélnie az erkölcsileg és fizikailag elavult különféle típusú szovjet repülőgépeit egyetlen típusú többcélú vadászrepülőgépre, amely lehet az F-16-os.

Belgorod és Rosztov megye elleni dróntámadások elhárításáról számoltak be a helyi vezetők

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója közölte, hogy az orosz légvédelem 12, a régióval azonos nevű székváros felé tartó légi célpontot semmisített meg.

 Az elmúlt nap folyamán a régió területére mért ukrán tüzérség csapást 156-ban nevezte meg.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Belgorod megye légterében vasárnap három ukrán drónt lőttek le. Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója azt közölte, hogy a rádióelektronikus hadviselés eszközei a kameszki katonai bázis területén két, Novosahtyinszktól északra pedig egy ukrán kamikaze drónt kényszerített földre.

A pápa békekövete szerint Európa keveset tesz az ukrajnai béke érdekében

A szembenálló felek saját érdekeiket követik, a nemzetközi közösségnek viszont hinnie kell abban, hogy a békét nem fegyverekkel, hanem párbeszéddel lehet elérni 

– hangoztatta Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa ukrajnai békemissziójának vezetője abban az interjúban, melyet a Riminiben kezdődő katolikus találkozó alkalmából adott vasárnap.

ZUPPI, Matteo
Matteo Zuppi bíboros, az ukrajnai háború ügyében közvetítő pápai megbízott misét mutat be a moszkvai Szeplőtelen Fogantatás székesegyházban 2023. június 29-én
Fotó: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI

Európának minden eszközzel segíteni kell a békekezdeményezéseket Ferenc pápa felszólítását követve, aki a kreatív béketeremtést szorgalmazza

– jelentette ki a bíboros.

Arra a a kérdésre, hogy optimistán látja-e a helyzetet, a bíboros úgy válaszolt, hogy reménykedik.

Optimizmus az, amikor azt hisszük, hogy minden rendben van. A remény annak tudatosítása, hogy léteznek nehézségek, de szembe lehet velük szállni, harcolni lehet ellenük, és hinni, hogy végül a békének kell győznie

– jelentette ki Matteo Zuppi.

Az ukrán sikertelenség előrevetíti, hogy a konfliktus befagyhat, így a nyugati támogatás csökkenhet

Ukrajna kifogyott a lehetőségekből az ellentámadás során – írja a Magyar Nemzet, a The Washington Post amerikai napilapra hivatkozva. A cikk szerint a megtorpanás jeleit mutatja, hogy Kijev csupán néhány, elszigetelt települést tudott visszafoglalni, az oroszok támadásba lendültek keleten, valamint az ukrán pilóták F–16-osokra való kiképzése csúszik.

Ukrán katona célra tart egy harcjárműben a Donyecki területen fekvõ Avdijivka környékén 2023. augusztus 18-án
Forrás: MTI/AP/Libkos

Arról nem is beszélve, hogy az ukránok is döntő sikereket várnak a vezetéstől.

A szakértők úgy vélik, modernebb fegyverek vagy a tartalékerők teljes bevetése nélkül nem valószínű, hogy Ukrajna képes áttörést elérni. A nyugati és ukrán tisztviselők is óvatosan fogalmaznak az ellentámadással kapcsolatban, mostanra elismerik, hogy a vártnál lassabban halad, ugyanakkor kitartanak amellett, hogy folyamatosan haladnak előre.

Az idő ugyanakkor az oroszoknak kedvez: ősszel beköszönt a zord időjárás, az esős évszakban a harckocsik, harcjárművek alig tudnak haladni.

A teljes cikk ITT olvasható.

A Wagner egyik zsoldosa lelőtt egy lengyel hadifoglyot, mivel mosolygott

Egy Wagner-zsoldos arról sztorizott, hogyan végeztek ki egy elfogott lengyel önkéntest – írja az Unianra hivatkozva a Mandiner. Mihail Antipov – akit korábban két ember meggyilkolásáért 17 évre ítélték el, de miután a Wagner-csoporthoz csatlakozott, szabadon távozhatott a börtönből – elmesélte, hogy egyszer elfogtak egy lengyel katonát, alsóneműre vetkőztették, a férfi azonban mosolygott.

Wagner-zsoldosok
Fotó: Roman Romokhov / Forrás: AFP

Egyikük megkérdezte, miért ilyen vidám. Azt válaszolta, nincs oka szomorkodni, ugyanis a genfi egyezmény értelmében etetik és elkülönített szobában tartják majd. Ám tévedett. A wagneresek letérdeltették, és fejbe lőtték.

Dróntámadás ért egy vasútállomást Kurszkban

Ukrán dróntámadás ért egy vasútállomást a nyugat-oroszországi Kurszkban, az incidensben öten megsérültek – közölte Roman Sztarovojt megyei kormányzó vasárnap reggel a Telegramon.

A vasútállomás épületének tetőszerkezete lángra kapott. A helyszínre mentőcsapatok érkeztek – tette hozzá a tisztségviselő.

Kurszk mindössze körülbelül kilencven kilométerre található az ukrán határtól.

Eközben Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester arról számolt be, hogy újabb dróntámadást hiúsítottak meg az orosz főváros ellen.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a drónt Moszkva környékén észlelték. A fegyvert elektronikus eszközökkel tették harcképtelenné, és egy elhagyatott területen zuhant le. Károkról és áldozatokról nem tudni – közölte a minisztérium, elítélve a kijevi rezsim „terrortámadási kísérletét”.

A vnukovói és a domogyedovói nemzetközi repülőtéren az éjszaka folyamán ideiglenesen felfüggesztették a fel- és leszállásokat – mondta el a légiforgalmi szolgálatok egyik képviselője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Az oroszok megtalálták az ellenszert Európa egyik legjobb rakétája ellen?

Az orosz Rosztec, állami védelmi konglomerátum friss jelentése szerint „jelentősen javult az orosz Pantsir rövid hatótávolságú légvédelmi harcjárművek képessége a brit-francia Storm Shadow radarelhárító cirkálórakéták támadásaival szemben” – hívta fel a figyelmet  Magyar Nemzet, a Military Watch Magazine, katonai szakportálra hivatkozva.

A Pantsir-S rendszerében minden szükséges módosítást elvégeztek, ami lehetővé teszi a hatékonyság növelését a nehézen észlelhető lövedékek és a nagy hatótávolságú rakéták ellen, mint a Storm Shadow

 – fogalmazott a Rosztec egy képviselője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Hozzátette: Az eredmények igazolták a korábban meghozott tervezési döntéseket.

A teljes cikk ITT olvasható. 

Mintegy huszonnégyezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Magyarország területére 2023. augusztus 19-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 8265 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 15918 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 113 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában