Ukrán válság

2023.08.18. 06:18

Óriási erőkkel támad Oroszország, újabb segélycsomagot kap Ukrajna

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 541. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Az orosz védelmi minisztérium által 2023. augusztus 10-én közreadott képen a Nyugat orosz hadseregcsoport mesterlövésze tüzelőállásban, az ukrajnai front egy meg nem nevezett szakaszán

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Herszon lakónegyedét ágyúzták az oroszok

Egy ember meghalt, többen megsérültek. Péntek este orosz katonák ágyúzták Herszon lakónegyedét. 

A támadásban egy 72 éves férfi életét vesztette, ketten pedig megsebesültek

 – számolt be az Interfax alapján a Mandiner. A két sebesült egy 93 éves férfi és egy 73 éves nő, akiket a helyszínen elláttak az orvosok.

Ukrán hírszerzés: robbanás történt Enerhodarban, megsérült egy orosz rendőrezredes

Robbanás történt pénteken a Zaporizzsja megyében lévő, orosz megszállás alatt álló Enerhodar városban rendőrségi vezetők egy értekezlete alatt; az incidensben többen megsebesültek, köztük Pavel Cseszanov, az orosz belügyminisztérium ezredese – hozta nyilvánosságra az ukrán katonai hírszerzés. A szakszolgálat hozzátette, hogy a sérülteket mihamarabb oroszországi egészségügyi intézményekbe készülnek elszállítani. 

A hírszerzés értesülései szerint az oroszokkal együttműködő helyi rendőrfőnök irodájában tartották a találkozót, amikor erőteljes robbanás történt a helyiségben. Az orosz rendőrezredesen kívül megsérült az operatív munkavégzésért felelős helyettese, a vizsgálati osztály vezetője és több egységparancsnok is.

Először a helyi kórházba szállították a sérülteket. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette, hogy a hírszerzés által közzétett videófelvételből ítélve dróntámadás érte az épületet. 

Az ukrán hírszerzés közölte még, hogy tudomása szerint az épületben nemcsak a rendőrkapitányság működik, hanem az a megszálló hatóságok embereinek szálláshelye is.

 A robbanás következtében az épületben jelentős károk keletkeztek, tűz ütött ki, amely a harmadiktól az ötödik emeletig terjedt.

Letartóztatták az orosz Golosz választásmegfigyelő csoport társelnökét

A moszkvai bíróság elrendelte a szervezet választásmegfigyelő társelnökének, Grigorij Melkonyjanc előzetes letartóztatását, három héttel a kitűzött regionális választások előtt. 

Melkonyjanc ellen azon a címen indult eljárás, hogy a nyomozóhatóság szerint a Golosz együttműködik az Európai Választásmegfigyelő Szervezetek Hálózatával (ENEMO), amelyet Oroszországban 2021 szeptemberében a főügyészség nemkívánatos szervezetnek minősített. 

A szevezetet az orosz igazságügyi minisztérium 2021 augusztusában a külföldi ügynökszervezetek közé sorolta.

Csütörtökön vált ismertté, hogy Golosz mozgalom társelnöke és több regionális koordinátora ellen nyomozás folyik. Melkonyjanc ügyvédje, Mihail Birjukov ügyvéd az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy megbízója tagadja a nyomozás állításait, és hogy a Golosz abbahagyta az együttműködést az ENEMO-val, miután nemkívánatosnak nyilvánították.

Oroszországban szeptember 8-10. között húsz régióban kormányzót és négy egyéni körzetben parlamenti képviselőt választanak, jövő márciusban pedig a tervek szerint elnököt is. Sztanyiszlav Andrejcsuk, a Golosz társelnöke hangot adott álláspontjának, melyszerint a hatóságok ennek a két politikai erőpróbának a társadalmi megfigyelését akarják megakadályozni. Melkonyjanc előzetes letartóztatását október 17-ig rendelte el a bíróság. 

„A bátorság legyőzi a félelmet” –új toborzási kampányba kezdett Ukrajna

Céljuk, hogy „minél többen legyőzzék a félelmeiket” mint a hadseregbe való bevonulás egyik fő akadályát. A védelmiminiszter-helyettes emellett a korrupció felszámolását is ígéri – olvasható a Mandineren. Az ukrán védelmi minisztérium a nyári ellentámadás harmadik hónapjában új kampányt indított a katonaköteles korú állampolgárok meggyőzésére. 

Volodimir Zelenszkij elnök Oroszország 2022. februári teljes körű inváziója után hirdetett általános mozgósítást, ami azt jelenti, hogy a 18 és 60 év közötti katonai tartalékosok bevonulhatnak.

Hanna Maliar védelmiminiszter-helyettes szerint a videókkal és fotókkal most azt szeretnék elérni, hogy „minél többen legyőzzék a félelmeiket” mint a hadseregbe való bevonulás egyik fő akadályát.

Mindannyian élő emberek vagyunk, és a győzelem érdekében leküzdjük a félelmet

– mondta.

 Hozzátette: 

a hadköteles férfiaknak kötelességük naprakészen tartani a sorozóhivatalokban a személyes adataikat is, „az adataikat frissítők közül viszont nem mindenkinek kell automatikusan bevonulnia a hadseregbe, és a mozgósítottak közül sem feltétlenül kerül mindenki aztán harci övezetbe.

Az akcióra nem véletlenül most került sor: Ukrajnának valószínűleg egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie a toborzás terén, mivel az Oroszországgal vívott háború lassan tizennyolc hónapja tart. Az „A bátorság legyőzi a félelmet” szlogennel is operáló kampányban idéznek például egy korábban Bahmutban harcoló ukrán katonát, aki azt mondja: „

Egy háborúban mindenkinek vannak félelmei. Nekem is.

A védelmiminiszter-helyettes ugyanakkor ígéretet tett arra is, hogy kiirtja a korrupciót a toborzási folyamatból

mert fontos a bizalom a polgárok és a toborzóközpontok között, mi pedig éppen egy lépést teszünk ennek a bizalomnak a megteremtése felé.

Kigyulladt a novorosszijszki fűtőolaj-terminál

Hatalmas tűzzel ég az orosz novorosszijszki fűtőolaj-terminál. Novorosszijszk a Fekete-tenger egyik legnagyobb kikötője, amely körülbelül 107 mérföldre (172 kilométerre) található a Krímtől. A 119 ezer köbméter kapacitású, évi 5 millió tonnás áteresztőképességű terminál Oroszország fő olajexport-központja a régióban.

Ukrajna megerősíti a védelmet a Fehérorosz határon

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megerősítik a védelmet a fehérorosz határon, annak ellenére, hogy ebben az irányban nincsenek biztonsági fenyegetések – mondta Szerhij Naev tábornok, az Ukrán Egyesült Erők parancsnoka.

„Egyértelmű feladat került meghatározásra a védelmi képességeink erősítésére vonatkozóan” – mondta Naev, miután meglátogatta a Volyn régiót.

Naev elmondta, hogy látogatása során meghatározták, hogyan lehet növelni a védelem ellenállását és növelni a tűzkárokat.

Korábban a fehérorosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a fehérorosz pilóták megkezdték az Oroszország által a köztársaságba szállított új Mi–35- ös helikopterek repülését.

Ukrajna Belgorod ellen indít támadásokat

Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó szerint az ukrán erők erősen támadták az oroszországi Belgorod megyét az elmúlt nap folyamán .

A kelet-ukrajnai Harkov megyével határos Belgorodra csütörtökön 16 tüzérségi lövedéket és 67 aknavető lövedéket lőttek ki – mondta Gladkov.

Kijev nem vállalta magára a Belgorod elleni támadásokat.

Újabb segélycsomagot kap Ukrajna

Svédország 270 millió eurós biztonsági támogatási csomagot hagyott jóvá az ország számára – mondta Oleksii Reznikov, Ukrajna védelmi minisztere.

Oroszország Herszont támadta

Egy civil megsérült, magánházak, gazdasági épületek és gázvezetékek is megrongálódtak pénteken a hajnali órákban a Herszon megyében végrehajtott orosz támadásokban – közölte az ukrán főügyészség.

Hozzátették: Bilozerka és Dnyiprovszke települések voltak az orosz csapatok fő célpontjai.

Óriási erőkkel támad Oroszország

Az orosz erők négy rakétacsapást, 53 légicsapást indítottak rakéta-sorozatvető rendszerrel 136 település ellen – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara reggeli tájékoztatóján.

A vezérkar szerint pontosan 33 harci bevetésre került sor.

Oroszország új fegyvert tesztel

Oroszország elkezdte tesztelni a Surprise nevű új drónját – számolt be a Roboavia fejlesztővállalat moszkvai képviseletének vezetője, Valentin Kiselev.

Mint elmondta,

a 24 kilogrammos szénszálas és műanyag drón hét kilogramm terhet képes szállítani – például két 82 mm-es aknát. A drón tíz kilométeres távolságot képes megtenni, majd visszatérni a bázisra.

A Roboavia azt tervezi, hogy az év végén befejezi a drón tesztelését. Siker esetén a sorozatgyártás és a csapatoknak történő szállítások jövőre várhatók.

Az ukrajnai Odesszából elinduló, hongkongi bejegyzésű Joseph Schulte konténerszállító teherhajó áthalad a Boszporuszon Isztambulnál 2023. augusztus 18-án. A több mint 30 tonna árut, benne az Ukrajna elleni orosz háború 2022. februári kezdete óta Odesszában veszteglő élelmiszert szállító hajó Ukrajna és a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet közötti megállapodás alapján indult el a dél-ukrajnai városból, az elsőként azóta, hogy július 17-én lejárt a fekete-tengeri orosz–ukrán gabonaegyezmény
Fotó: Erdem Sahin / Forrás: MTI/EPA

Ukrán veszteségek Urozsajnojenál

Az orosz hadsereg megzavarta az ukrán csapatok egységeinek rotációját a Donyecki Népköztársaságban (DPR), jelentette be a Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője, Oleg Csehov – írja a RIA Novosztyi .

A vezető elmondta, hogy a tüzérség és a légiközlekedés támogatásával csapást mértek az ellenségre Urozsajnoje térségében. A harcok során megsemmisült az ukrán csapatok aknavető-legénysége, és két gyalogsági csoportja.

Csehov hozzátette, az orosz csapatok megsemmisítettek egy ukrán D–20-as tarackot Vremovka térségében, egy M119-es tüzérségi löveget Neskucsnij térségében és egy ellenséges ideiglenes bevetési pontot Vugledarban.

Ukrajna sikertelenül támadt rá orosz hadihajókra

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tengeri drónnal támadták az orosz Fekete-tengeri Flotta hajóit. Számolt be az orosz védelmi minisztérium újságíróknak.

Az incidens Szevasztopoltól 237 kilométerre délnyugatra történt a Fekete-tengeren. A támadási kísérlet sikertelen volt – a Pytlivy őrhajó és a Vaszilij Bykov járőrhajó a fedélzeti fegyverekkel megsemmisítette a tengeri drónt.

Magyarország segít

Hazánk területére csütörtökön az ukrán–magyar határszakaszon 7910 fő lépett be, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 8601 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 191 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ukrán drónt lőttek le Moszkvában

Ukrán drónt lőtt le éjjel Moszkva légterében az orosz légvédelem – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Az ukrán drón a légvédelmi eszközök ráhatása után megváltoztatta röppályáját és nem lakóépületre zuhant a moszkvai Krasznopreszenszkaja rakpart közelében

– hangzott a közlemény.

A tájékoztatás szerint az ukrán drón lezuhanása személyi sérülést vagy tüzet nem okozott. A tárca terrortámadásnak minősítette a történteket.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester is bejelentette a Telegram-csatornáján, hogy egy drónt semmisítettek meg a légvédelmi erők Moszkva felett. Közlése szerint a gép darabjai a Moszkva City felhőkarcolónegyed melletti Ekszpocentr területére zuhantak, és jelentősebb kárt nem okoztak.

A moszkvai Vnukovo és Zsukovszkij repülőtéren felfüggesztették a légiforgalmat.

Az orosz védelmi tárca csütörtök éjjel egy ukrán tengeri drón megsemmisítéséről számolt be, amely Szevasztopoltól 237 kilométerre délkeletre támadást kísérelt meg az orosz Fekete-tengeri Flotta hajói ellen. A drónt a tájékoztatás értelmében a Pitlivij őrhajó és a Vaszilij Bikov járőrhajó fedélzeti fegyverei megsemmisítették.

Nagy erővel támadják az oroszok Szumi megye több települését

Augusztus 17-én éjjel hat Szumi megyei települést is támadott az orosz tüzérség, amelyekre mintegy 130 lövedéket zúdított – jelentette a Szumi megyei katonai hivatal a Telegramon.

Holland védelmi miniszter: az Egyesült Államok jóváhagyta F–16-os vadászgépek átadását Ukrajnának

Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Hollandia F–16-os vadászgépeket szállítson Ukrajnának – közölte pénteken Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter.

Ollongren a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon üdvözölte az amerikai kormány döntését, amely lehetővé teszi, hogy Hollandia teljeskörűen kiképezze az ukrán pilótákat.

„A következő lépésekről az európai partnerekkel szoros együttműködésben fogunk dönteni” – tette hozzá.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter is örömét fejezte ki hogy az Egyesült Államok szabad utat adott a vadászgépek Ukrajnába szállításához. „Ez fontos mérföldkő Ukrajna számára, országa és népe védelmében” – fogalamzott a miniszter.

A holland légierő két F–16-os vadászgépe egy amszterdami repülőtéren
Fotó: Remko de Waal / Forrás: ANP/AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már hónapok óta sürgeti az Ukrajnát támogató országokat, hogy szállítsanak vadászgépeket, amelyek szerinte elengedhetetlenek az orosz légitámadások elhárításához. Az Egyesült Államoknak azért kellett jóváhagyást adnia, mert a repülőgépeket ott gyártják.

Hollandia Dániával együtt egy tizenegy országból álló szövetség élén áll, amely elkötelezett ukrán pilóták kiképzése mellett. Az összefogás májusban jött létre a világ hét iparilag legfejlettebb országa (G7) vezetőinek Japánban tartott csúcstalálkozóján.

A pilóták kiképzési programját az Egyesült Államok májusban hagyta jóvá, de a folyamat első eredményei csak jövőre várhatóak.

Onno Eichelsheim, a holland fegyveres erők parancsnoka májusban azt mondta, hogy a kiképzés körülbelül egy tucat pilótával kezdődik. A pilótákat Ukrajna választja ki, valószínűleg olyanokat, akik már tapasztalattal rendelkeznek a MiG típusú szovjet vadászgépek kezelésében. Hozzátette, hogy a kiképzésre sok időt kell szánni, a gyorstalpaló tréningeknek nincs értelmük, mivel az F–16-os gépek kezelése bonyolult, hónapok kellenek a megtanulásához.

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában