79. évforduló

2023.07.31. 13:53

Auchwitz-Birkenauban és Budapesten is megemlékeznek a holokauszt roma áldozatairól

A Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat 79 fős magyarországi delegációval vesz részt az egykori auschwitz-birkenaui lágerben lévő roma holokauszt-emlékműnél tartandó rendezvényen, Budapesten pedig az Élet Menete Alapítvány emlékezik a vészkorszak roma áldozatairól szerdán – közölték a szervezők az MTI-vel.

MW

Virágok és koszorúk a roma holokauszt (porajmos) emlékművénél a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a budapesti Nehru parton 2020. augusztus 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Mint írták, 79 éve augusztus 2-áról 3-ára virradóra, a náci koncentrációs tábor cigány barakkját felszámolva, több mint négyezer cigány embert gyilkoltak meg. A Phiren Amenca a ternYpe nemzetközi roma ifjúsági hálózattal - Dik I na Bistar (Nézd és ne feledd!) jelszóval - tíz esztendeje tart tematikus konferenciákat, workshopokat Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban – emlékeztettek.

A központi megemlékezésre hétfőn külön autóbusszal 55 roma és nem roma fiatal és civil aktivista utazik Budapestről. Egy 24 fős másik magyar delegáció már korábban elutazott, hogy részese legyen az egy héten át tartó krakkói rendezvénysorozatnak. Az auschwitz-birkenaui megemlékezéssel párhuzamosan, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat és Az Élet Menete Alapítvány közös megemlékezést tart szerdán 11 órától az alapítvány budapesti klubhelyiségében, a Váci út 4. alatt, ahol egyházi vezetők, emberi jogi aktivisták és művészek mondanak beszédet.

Történelmi és emberi kötelességünk, hogy a roma népirtás 79. évfordulója alkalmából is fejet hajtsunk a vészkorszakban meggyilkoltak emléke előtt, és közösen álljunk ki a rasszizmus, az antiszemitizmus, a fajelméleten alapuló politikai ideológia, valamint a kirekesztő és megbélyegző politikai retorika és közbeszéd ellen"

– fogalmaztak a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában