Ukrán válság

2023.06.25. 07:30

Többszintes lakóházra zuhantak rá egy orosz rakéta roncsai Kijevben, többen meghaltak

Közvetítésünk az orosz–ukrán háború 487. napjáról az Origo, a Magyar Nemzet és az MTI hírei nyomán.

MW

A mentőalakulat tagjai a legutóbbi orosz légitámadásban súlyosan megrongálódott lakóházak egyikében 2023. június 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Macron: megmutatkoztak az orosz táboron belüli megosztottságok

Emmanuel Macron francia államfő szerint a Wagner orosz fegyveres csoport lázadása rávilágított „az orosz táboron belüli megosztottságra, valamint egyszerre a hadsereg és az azt kiegészítő erők törékenységére”.

A La Provence című francia regionális napilap internetes oldalán vasárnap este megjelent interjúban a köztársaság elnök jelezte, hogy szombaton óráról órára követte az oroszországi eseményeket, együtt Franciaország legfőbb partnereivel, és kiemelte, hogy „a helyzet továbbra is változik”.

Mindez nagy óvatosságra kell, hogy intsen minket, és teljes mértékben igazolja a támogatást, amelyet az ukránoknak nyújtunk az ellenállásukhoz

– mondta a francia elnök.

Litvánia a NATO keleti szárnyának megerősítését kéri

Litvánia a NATO keleti szárnyának megerősítését kéri a Wagner orosz fegyveres csoport szombati lázadása és az alapító, Jevgenyij Prigozsin fehéroroszországi száműzetése miatt – közölte vasárnap Gitanas Nauseda litván elnök a balti állam biztonsági tanácsának ülését követően.

Ha Prigozsin vagy a Wagner-csoport egyes részei tisztázatlan tervekkel és szándékokkal Fehéroroszországban kötnek ki, az csak azt jelenti, hogy meg kell erősítenünk a keleti határaink védelmét

– jelentette ki a litván elnök.

Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy a legutóbbi fejlemények nemcsak a Fehéroroszországgal határos Litvániára, hanem az egész NATO-ra hatással lesznek. Közölte, hogy a balti ország fokozni fogja hírszerzési tevékenységét, hogy további adatokat gyűjtsenek Fehéroroszország politikai és biztonságpolitikai viszonyairól.

Nauseda héfőn fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Vilniusban.

A találkozó a július 11-12-i NATO-csúcs előkészítésére szolgál. Stoltenberg Boris Pistorius német védelmi miniszter társaságában részt vesz majd a Greifsturm 2023 fedőnevű hadgyakorlaton is a fehérorosz határhoz közeli Pabradéban.

Döntöttek a Wagner-csoport sorsáról

Andrej Kartapolov, az orosz Állami Duma védelmi bizottságának elnöke kijelentette, hogy

nem lát okot a Wagner katonai magáncég betiltására Oroszországban

– írja a lenta.ru.

Kartapolov a Wagner-csoportot ma az ország legharcképesebb egységének nevezte.

Hogy elfogják és lefegyverezzék őket? – ennél jobb ajándékot nem lehetne kitalálni a NATO és az ukránok számára. Ezt nem szabad megtenni

– tette hozzá a politikus.

Orosz külügy: Kína támogatja a helyzet stabilizálását Oroszországban

Támogatását fejezte ki Kína az orosz vezetésnek az Oroszországban kialakult helyzet stabilizálására irányuló erőfeszítéseiben, és megerősítette, hogy érdekelt Oroszország kohéziójának és további prosperitásának megerősítésében – közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium.

A moszkvai diplomácia honlapján azt követően jelent meg ez a tájékoztatás, hogy Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettest pekingi munkalátogatása során fogadta Csin Kang kínai külügyminiszter, és tárgyalt vele Ma Csao-hszü külügyminiszter-helyettes is.

A kínai fővárosban Rudenko a tervek szerint külön megbeszélést folytat még Liu Hsziao-minnel, a kínai kormánynak a Koreai-félsziget ügyében kinevezett különleges képviselőjével, valamint részt vesz az Oroszországi Külügyi Tanács és a Kínai Társadalomtudományi Akadémia által évente megrendezett együttműködés konferencián.

Minszkben kiadott tájékoztatás szerint vasárnap is tárgyalt telefonon Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Két nap alatt a két vezető harmadik alkalommal lépett kapcsolatba egymással.

Orosz katonai szóvivő: Liman felől is támad az ukrán hadsereg

Az ukrán fegyveres erők a hétvégén Limannál is próbálkoztak támadással a korábban ostromlott frontszakaszok, Donyeck körzete, a donyecki régió déli része és Zaporizzsja mellett – derült ki az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy által vasárnap ismertetett hadijelentésből.

A tábornok szerint az ukrán erők Donyeck körzetében, Artyomovszknál (Bahmutnál) tíz ukrán támadást vertek vissza, Karsznohorivkánál, Andrijivkánál, Pervomajszkénél pedig további négyet. Az ukrán fél ezekben a kísérletekben összesen mintegy 430 katonát veszített, valamint egyebek között 11 gyalogsági harcjárművet és egy lőszerraktárt.

Limannál az ukrán hadsereg négy támadását hárították el, megölve mintegy 130 katonát és megsemmisítve egyebek között két páncélozott harcjárművet. Konasenkov szerint az ukrán fél a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja megyében több mint 170 embert, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet és egy lőszerraktárt veszített. Az érintkezési vonal egyéb részein elesett ukrán katonák számát mintegy 75-ban nevezte meg és beszámolt két további megsemmisített lőszerraktárról is.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből, Horlivkából és Luhanszkból jelentettek ukrán tüzérségi csapást vasárnap a helyi hatóságok.

Kína támogatásáról biztosította Oroszországot stabilitásának megőrzésében

Kína vasárnap támogatásáról biztosította Oroszországot „állami stabilitásának megőrzésében” a Wagner orosz fegyveres csoport lázadását követően – derül ki a kínai külügyminisztérium honlapján közzétett állásfoglalásból.

Ez Oroszország belügye. Baráti szomszédként és az átfogó stratégiai együttműködésben érintett partnerként az új korszakban Kína támogatja Oroszországot állami stabilitásának, valamint az ország fejlődésének és virágzásának megőrzésében

– áll a közleményben.

Hatalmas robbanás történt Luhanszk városában

Luhansz városában helyi idő szerint délután 4 óra körül hatalmas robbanás történt – írja a lenta.ru.

Az orosz hatóságok munkatársai jelenleg vizsgálják az incidens részleteit, állítólag a robbanás a város délnyugati részén történt, ami miatt tűz ütött ki.

Ukrán támadásokat vert vissza az orosz hadsereg

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy visszaverték az ukrán hadsereg támadási kísérleteit az ukrajnai Donyeck és Zaporizzsja térségében – írja az Origo a The Guardian cikkére hivatkozva.

A minisztérium továbbá közölte, hogy

tíz ukrán támadási kísérletet vertek vissza Bahmut térségében is.

Polgármester: többen meghaltak Kijevben, miután egy orosz rakéta roncsai rázuhantak egy sokszintes épületre

Egy lelőtt orosz rakéta maradványai rázuhantak egy 25 emeletes lakóházra Kijev nyugati kerületében, Szolomjanszkijban, aminek következtében az eddigi információk szerint öten életüket vesztették – közölte vasárnap Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere.

Az ukrán légvédelem lőtte le az orosz rakétát, amelynek roncsai súlyos károkat okoztak a többszintes épületben. A mentési munkálatok még tartanak – tette hozzá Klicsko.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál kormányzók beszámolóiból készített összeállításában azt írta, hogy szombaton és vasárnap az orosz erők kilenc ukrán megyét támadtak az ország keleti, északi és dél részeiben. Donyeck megyében egy helyi lakos meghalt, kettő megsebesült, a déli Herszon megye azonos nevű székhelyén szintén egy halálos áldozat mellett két civil megsebesült. Harkiv megyében egy hétéves kisfiú sebesült meg. A zaporizzsjai régióban két, Dnyipropetrovszk megyében egy sebesültje volt az orosz támadásoknak.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye orosz ellenőrzésű részének vezetője az ukrán hírportál jelentése szerint közölte, hogy szombat este rendőrök agyonlőttek két ukrán tizenéves fiút Bergyanszkban, mert gépkarabélyokból tüzet nyitottak rájuk az utcán.

Ukrán katonák orosz állásokat lőnek a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2023. június 24-én
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Fontos katonai célpontokat semmisítettek meg orosz harci helikopterek

A nyugat-csoport harci helikoptereinek legénysége 11 rakéta- és bombatámadást hajtott végre az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) két dandárjára Kupjanszk. Erről Szerhij Zybinszkij, a csoport sajtóközpontjának vezetője tájékoztatta a TASZSZ-t.

Újabb segítséget kap Ukrajna a németektől

Németország az USA-val együttműködve az idei év végéig további 45 Gepard légvédelmi rakétát ad át Ukrajnának.

A Honvédelmi Minisztérium alá tartozó Ukrajna Helyzetközpontjának vezetője, Christian Freuding dandártábornok jelentette be a Weltnek .

Németország eddig 34 Gepardot adott át Ukrajnának, további 15-öt pedig a következő hetekben szállítanak le.

Emellett az év végéig további 30 Gepardot szeretnénk leszállítani az Egyesült Államokkal együttműködve

– mondta Christian Freuding.

Észak-Korea támogatásáról biztosította Oroszországot

Észak-Korea egyértelmű támogatásáról biztosította Oroszországot a Wagner orosz fegyveres csoport szombati lázadását követően.

Im Cson Il észak-koreai külügyminiszter-helyettes, aki Phenjanban fogadta Alekszandr Macegora orosz nagykövetet, a találkozón „kifejezte szilárd meggyőződését, hogy a közelmúltban Oroszországban lezajlott fegyveres lázadást sikeresen elfojtják” – közölte vasárnap a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

„Az orosz hadsereg és az orosz nép biztosan felülkerekedik a nehézségeken, és hősies győzelemmel kerül ki az ukrajnai különleges katonai műveletből” – fogalmazott Im.

Észak-Korea már korábban elítélte a Kijevnek nyújtott nyugati katonai támogatást.

Az ukrán védelmi tanács titkára szerint elkerülhetetlen Oroszország széthullása

Az orosz Wagner zsoldoscsoporttal szombaton történt események miatt elkerülhetetlen Oroszország szétesése – fejezte ki meggyőződését Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára vasárnapi Facebook-bejegyzésében.

Minden, ami elromolhat Oroszországban, elromlik, a Prigozsin-eset pedig beláthatatlan következményekkel járó folyamatokat indíthat el. A visszaszámlálás elkezdődött

– fogalmazott a tisztségviselő. Úgy vélte, hogy Jevgenyij Prigozsin csoportjának lázadása csak egy része az oroszországi destabilizációs folyamatot célzó tervnek.

Az RNBO titkára szerint Oroszországban számos csoport elégedetlen Putyinnal, vannak ilyenek a fegyveres erőknél, de tisztviselők és oligarchák körében is. Danyilov úgy véli, hogy Putyin egyetlen esélye hatalmának megtartására a fegyveres erők megtisztítása, a Wagner csoport felszámolása, az oroszországi hadiállapot megszüntetése.

A védelmi tanács titkára arról is írt, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lehet az egyik résztvevője a háború utáni tárgyalásoknak Oroszország és Ukrajna között. „Már létezik egy új orosz tárgyalócsoport, amely jelenleg még árnyékban van, azonban nem kizárt Lukasenka részvétele ebben a folyamatban” – fogalmazott az RNBO titkára.

Már a tinédzsereket is ellenőrzik Mariupolban

Az orosz biztonsági erők megkezdték a helyi ukrán tinédzserek iratellenőrzését a megszállt Mariupolban – derül ki az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ jelentéséből. Az ellenőrző pontokat annak megállapítására hozták létre, hogy a tinédzserek részt vesznek-e a partizánmozgalomban, és hogy értékeljék az „Ukrajna iránti hűséget”.

Az egyre aktívabb mariupoli ellenállási mozgalom a hírek szerint szombaton megölt négy orosz katonatisztet.

A humanitárius helyzet az elmúlt hetekben tovább romlott Mariupolban. Sok civil nem fér hozzá az alapvető orvosi ellátáshoz sem, mivel az egészségügyi intézményeket az orosz katonai személyzet kiszolgálására tartják fenn.

Idős nő sétál Mariupol szétlőtt házai között 2023. június 10-én
Forrás: STRINGER / AFP

Egy hete sztrájkba léptek a város önkormányzati vízellátásának sofőrjei a visszatartott bérek és a romló életszínvonal miatt.

Ezt találták Prigozsin irodájában

Az orosz bűnüldöző szervek állítólag öt kiló aranyrudat és azonosítatlan fehér port, valamint legalább négy útlevelet találtak Jevgenyij Prigozsin irodájában – írja a Meduza független orosz hírügynökségre hivatkozva az Origo.

Orosz propagandaplakát, mögötte balra a Wagner zsoldoscsoport szentpétervári központjával
Fotó: Olga Maltseva / Forrás: AFP

Az egyik útlevélben Prigozsin fényképe volt, de „Vlagyimir Bobrov” névre szólt, egy másik pedig Prigozsin nevét, de egy másik kopasz férfi képét tartalmazta.
Az orosz rendfenntartók azt állítják, hogy hat fegyvert is találtak.

A helyi kormányzó megerősítette: a Wagner erői kivonultak Rosztovból

Elhagyta a Don menti Rosztov városát a Wagner katonai magánvállalat harcosainak és hadfelszerelésének konvoja vasárnapra virradóra - közölte Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója a Telegram-csatornáján.

Golubev közlése szerint a konvoj a Wagner táborai felé vette az irányt. A kormányzó köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendkívüli körülmények között biztosították a létfontosságú rendszerek összehangolt működését a régióban.

Az Avtodor orosz állami infrastruktúra- és autópálya-szolgáltató vállalat vasárnap reggel közölte, hogy noha a Wagner csoportot alapító Jevgenyij Prigozsin lázadása miatt bevezetett forgalmi korlátozásokat az M-4-es Don autópályán már feloldották, a korlátozások a Tula és Moszkva megyei szakaszon még megmaradtak. Lipeck megyében több utat szándékosan munkagépekkel rongáltak meg a zsoldosok haladásának akadályozására.

Volodimir Zelenszkij több fegyvert kér szövetségeseitől

"Ma a világ látta, hogy Oroszország vezetői nem irányítanak semmit. Egyáltalán semmit. Csak a teljes káosz" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat éjszakai videóbeszédében a Wagner-lázadásra utalva, és arra kérte Ukrajna szövetségeseit, hogy küldjenek még több fegyvert Kijevbe.

A Wagner-lázadás 23 éve a legnagyobb belső kihívást jelentette Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és globálisan is aggodalmakat okozott.

"Minden káosz az ellenséges vonalak mögött nekünk dolgozik"

- jelentette ki Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Ukrinform ukrán hírügynökség szerint.

Kuleba hozzáfűzte, hogy még korai lenne a történtek Ukrajnával kapcsolatos következményeiről beszélni. Ugyanakkor még szombaton telefonon beszélt amerikai kollégájával, Antony Blinkennel, s ezt követően az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy Washington figyelemmel kíséri a fejleményeket, és "szorosan együttműködik" Kijevvel.

Ukrán katonák orosz állásokat lőnek a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2023. június 24-én
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Az ukrán hadsereg szombaton arról számolt be, hogy a Bahmut környéki falvakban nyomult előre, felszabadította a Donyeck közelében fekvő Krasznohorivkát.

Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács vezetője szombaton arról beszélt, hogy az orosz erőket nem vonták vissza a frontvonalról Moszkva felé.

Kreml: nem vonják felelősségre Jevgenyij Prigozsint

Nem vonják felelősségre fegyveres felkelés szervezése miatt Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-csoport vezetőjét, aki az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel kötött megállapodás értelmében Fehéroroszországba fog távozni - jelentette be szombaton késő este a Kreml.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy a moszkvai vezetésnek sikerült a szombati nap végére megállapodásra jutnia a lázadást szervező Wagner-vezérrel. Megjegyezte, hogy a vérontás elkerülése érdekében egyeztek meg Prigozsinnal.

A lázadás leállításáért cserébe Moszkva sem a Wagner vezetőjét, sem a magánhadsereg harcosait nem vonja büntetőjogi felelősségre

– közölte Peszkov.

Wagner’s head Yevgeny Prigozhin leaves Southern Military District in Rostov
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője elhagyja a csapatai által megszállt Don menti Rosztovot
Fotó: Anadolu Agency via AFP / Forrás: STRINGER

A szóvivő elmondta azt is, hogy Lukasenka maga ajánlkozott, hogy – Putyin elnök jóváhagyásával – közvetít a moszkvai vezetés és Prigozsin között, akit mintegy 20 éve személyesen ismer.

Vlagyimir Putyin hálás Lukasenka elnöknek a közvetítő szerepéért, amelynek köszönhetően újabb veszteségek nélkül sikerült megoldást találni - emelte ki Peszkov, megjegyezve, hogy a két államfő szombat este "nagyon hosszú és igazán szívélyes" telefonbeszélgetést folytatott egymással.

Feloldották az útlezárásokat Oroszországban

Feloldották a korábban elrendelt útlezárásokat az oroszországi főútvonalakon - közölte vasárnap hajnalban a TASZSZ hírügynökség az orosz Szövetségi Közúti Hivatalra hivatkozva.

Ugyanakkor érvényben maradtak a forgalomkorlátozások az M4-es autópályán Moszkva és Tula régióban - írta a hivatal a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rendőrök a Moszkvába vezető úton felállított ellenőrzőpontok egyikénél 2023. június 24-én
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője szombaton este jelentette be, hogy visszahívta az orosz főváros felé vonuló zsoldosait annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást. A felfegyverzett orosz zsoldosok 200 kilométerre közelítették meg az orosz fővárost, mielőtt Prigozsin visszavonulásra szólította fel őket.

Legalább 13 orosz katona meghalt a Wagner-lázadásban

Moszkvai sajtóorgánumok szerint legalább 13 orosz katona meghalt a Wagner-puccskísérlet következtében.

A Readovka című hetilap – saját forrásaira hivatkozva – azt írta, hogy 15 ember halt meg, köztük a lezuhant repülőgépeken és helikoptereken tartózkodó katonák is. A kiadvány szerint legalább nyolc ember tartózkodott egy IL-18-as repülőgép légiirányító állomásán.

A Rybar hírügynökség jelentése szerint több mint 20 pilóta halt meg, akik hét helikopter és repülőgép fedélzetén tartózkodtak.

Független források egyik jelentést sem tudták megerősíteni.

Prigozsin és csapatai ujjongva hagyták el Rosztovot

Fényképek jelentek meg Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérről és csapatairól, amint kivonultak a Don menti Rosztovból, ahol átvették az irányítást az ukrajnai orosz hadműveletet irányító katonai főhadiszállás felett.

A Kreml korábban bejelentett egy megállapodást, amelynek értelmében az orosz zsoldoscsoport főnöke a szomszédos Fehéroroszországba költözik – és nem kell büntetőeljárás alá vonni, miután csapatokat indított Moszkva felé.

Wagner’s head Yevgeny Prigozhin leaves Southern Military District in Rostov
A Wagner tankjait katonai szállítójárművekre rakják, mielőtt elhagyják a Don menti Rosztovot
Fotó: Anadolu Agency via AFP / Forrás: STRINGER

Prigozsin csapatai visszatérnek ukrajnai táboraikba.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 7284 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6600 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 82 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában