Közös munka

2023.02.14. 12:40

Szijjártó Péter: lehetővé kell tenni a kelet-nyugati együttműködés helyreállítását

A nagy és erős országok politikai döntéshozóinak egyértelműen felelősségük, hogy ne szakítsanak meg minden köteléket Kelet és Nyugat között, és ne lehetetlenítsék el ezen együttműködés helyreállítását – közölte a miniszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülésén, Párizsban.

Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Fotó: MARTON_KIRALY

A nagy és erős országok döntéshozóinak felelősségük, hogy ne szakítsanak meg minden köteléket Kelet és Nyugat között, illetve ne lehetetlenítsék el az együttműködés helyreállítását – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Párizsban.

A tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülésén hangsúlyozta, hogy Magyarország közép-európai állam, amely a világ egyik legnyitottabb gazdaságával rendelkezik, ezért a kormány mindig támogatta a szabad és tisztességes globális kereskedelmet.

Aláhúzta, hogy hazánk gazdasági stratégiája ennek megfelelően a kölcsönös tiszteleten alapul, földrajzi alapon nem alkalmaznak hátrányos megkülönböztetést a különböző régiókból érkező beruházásokkal szemben.

Mindig támogattuk a szabad és tisztességes, a lehető legakadálymentesebb globális kereskedelmet, a tőke szabad áramlását és a beruházásokért folytatott szabad és tisztességes versenyt

– szögezte le.

Szijjártó Péter fontos célnak nevezte, hogy Magyarország találkozási pontja legyen a nyugati és a keleti nagyvállalatoknak, például a forradalmian megújuló autóipar területén.

„Magyarországon erre alapozva mindig hittünk a Kelet és Nyugat közötti együttműködésre vonatkozó hajlandóság és képesség fontosságában” – jelentette ki.

Ennek kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyv az lenne hazánk számára, ha ismét két, egymástól teljesen elszigetelt gazdasági blokk jönne létre, újrakezdődne a hidegháború és megszakadna minden kapcsolat Kelet és Nyugat között.

A miniszter kiemelte: 

mi áldozatai voltunk a hidegháborúnak, és túl sokat veszítettünk, márpedig nem akarunk többet veszíteni.

„A nagy és erős országok politikai döntéshozóinak egyértelműen felelősségük, hogy ne szakítsanak meg minden köteléket Kelet és Nyugat között, és ne lehetetlenítsék el ezen együttműködés helyreállítását” – fogalmazott.

Kétoldalú egyeztetések

Szijjártó Péter külügyminiszter, kihasználva az OECD Miniszteri Tanácsának ülését, kétoldalú egyeztetéseket folytatott Szaúd-Arábia gazdasági, Kazahsztán nemzetgazdasági és Bangladesh kereskedelmi miniszterével.

A miniszter közösségi oldalán beszámolt arról, hogy Szaúd-Arábia fontos szereplő lehet az energiaellátás diverzifikálása szempontjából, ezt mutatja a 42 százalékos kereskedelmi forgalomnövekedésünk, amit a kőolajimport növekedése okozott. 

Bangladeshből rekordszámú diák (1643) jelentkezett magyar egyetemi ösztöndíjra, és mivel ugyanolyan típusú atomerőművet építenek, mint mi, erősítjük a szakmai együttműködést. 

Kazahsztánban pedig a két talán legismertebb vállalat ért el jelentős sikereket: a MOL idén megkezdi a földgázkitermelést, a Richter pedig 25 millió dollár bevételt tudott felmutatni tavaly.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában