Megáll az ész

2022.12.23. 16:49

Az őrület határán: listázta a „tiltott” szavakat az amerikai egyetem

Publikussá vált egy lista azokról a szavakról, amelyeket ki kellene iktatni a Stanford Egyetem honlapjairól és számítógépes kódjaiból. A másfél évig készített dokumentumban listázták az elfogadhatatlannak ítélt szavakat, és a befogadás érdekében szinonimákat kínáltak helyettük, hogy segítsék átnevelni azokat, akik a „rossz” kifejezéseket használják.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az egyik kerülendő kifejezés a „tiltott szavak gyűjteményében” az „amerikai”. Az ottani kutatók szerint ezt sokkal jobban ki lehet fejezni az „amerikai állampolgár” szókapcsolattal. Erre azért van szükség a szakértők szerint, nehogy lekicsinyelje a többi honfitársát az, aki magát amerikainak vallja – írta meg V4NA hírügynökség. 

A “bevándorló” szó is kegyvesztett lett, helyette a „bevándorolt személy” a jóváhagyott alternatíva. 

A Stanfordon ráadásul többé nem lehet senki „mester” egy témában, ugyanis az iskolai döntéshozók szerint történelmileg az ilyen jelzővel kitüntetett egyének rabszolgasorba taszították az embereket.

A „gengsztergyilkos” kifejezést azért tiltották be, mert az – a szakértők szerint – pozitívan mutatja be a bandák elleni rendőri fellépést, aminek rasszista felhangjai lehetnek.

A káros nyelvhasználat megszüntetésére irányuló kezdeményezés egy többlépcsős projekt része, amelyet a Stanford informatikai vezetői vezetnek. A lista elkészítése 18 hónapig tartott.

Az új kifejezésekre való átállás egyeseket sokkolhatott az egyetemen, ugyanis miután a dokumentum futótűzként terjedt a közösségi médiában, a Stanford elrejtette a nyilvánosság elől a másfél évig készített sorokat.

Így most az átlag emberek és a kívülállók nem tudhatják meg, hogy milyen szavak nem ildomosak a Stanford Egyetemen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában