Összehangolt művelet

2022.01.07. 14:37

Tűzparancsot adott ki a kazah elnök a rendvédelmi szerveknek

Az államfő szerint az alkotmányos legitimitás országszerte helyreállt.

Tűzparancsot adott ki a rendvédelmi szerveknek Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, aki ezt a nemzethez intézett pénteki televíziós beszédében jelentette be.

Közölte: utasította a rendfenntartó erőket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet.

Hangsúlyozta: az országban terrorellenes művelet zajlik, amelyet tovább folytatnak. Mint mondta, a rendőrség, a Nemzeti Gárda és a hadsereg nagyszabású és összehangolt műveletet indított a közrend megteremtése érdekében az alkotmánnyal összhangban.

A zavargók nem tették le a fegyvert, továbbra is bűncselekményeket követnek el, vagy készülnek rá. Az ellenük folytatott harcot végig kell vinni. Akik nem adják meg magukat, azokat megsemmisítik - tette hozzá.

Az államfő szerint csütörtökön stabilizálódott a helyzet Almati és Aktobe városokban, valamint az Almati területen. "A rendkívüli állapot bevezetése meghozta eredményeit. Az alkotmányos legitimitás országszerte helyreállt. A terroristák azonban továbbra is kárt okoznak az állami és magántulajdonban, és fegyvert használnak a polgárok ellen" - mondta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) békefenntartó kontingense rövid időre érkezett Kazahsztánba az alkotmányos rend megteremtésének elősegítésére. Mint kifejtette: Kazahsztánnak szüksége van ezekre az erőkre, hogy "fedezetet és védelmet nyújtsanak".

Azt is mondta, hogy a hatóságok meghallgatták a tüntetők által békésen megfogalmazott valamennyi követelést, és kompromisszumot kötöttek velük. "Minden békésen megfogalmazott követelés meghallgatásra talált. A párbeszéd eredményeként kompromisszum született. Az akut társadalmi-gazdasági problémákra megoldásokat dolgoztunk ki" - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az ország egész területén bevezetett rendkívüli állapotot lépésről lépésre feloldják azokban a régiókban, ahol a helyzet normalizálódott. Egyben köszönetet mondott a köztársaság azon polgárainak, akik "megőrizték a nyugalmat, erőfeszítéseket tettek a stabilitás és a közrend biztosítása érdekében".

Hangsúlyozta, hogy a kormánynak számos döntést kell meghoznia, amelyeket január 11-én fog bejelenteni a parlament alsóházában, a Medzsliszben.

Közölte, hogy a köztársaság egyes régióiban újraindítják az internet-hozzáférést. "A helyzet stabilizálódása miatt úgy döntöttem, hogy az ország egyes régióiban bizonyos időintervallumokra bekapcsolom az internetes kommunikációt" - fogalmazott. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az internethez való szabad hozzáférés nem jelenti a koholmányok, rágalmak, sértések, gyújtó hangú felhívások szabad közzétételét. Hangoztatta: az ilyen anyagok esetében intézkedéseket hoznak a szerzők felderítésére és megbüntetésére.

Beszédében rámutatott az "úgynevezett szabad média" közvetlen bűnrészességére a törvény és a rend megsértésében. "Az úgynevezett szabad média és a külföldről érkező, a soknemzetiségű népünk alapvető érdekeitől távol álló személyiségek bűnsegédi, sőt uszító szerepet játszanak a törvény és a rend megsértésében. Nem túlzás azt állítani, hogy ezek felelőtlen demagógok, akik bűnrészesek abban, hogy Kazahsztánban tragédiát idéznek elő" - mondta Tokajev. Hozzátette: a kazahsztáni hatóságok intézkedései a zavargások megakadályozására, nem pedig a szabadságjogok és az emberi jogok ellen irányulnak.

Az elnök egyben köszönetet mondott a KBSZSZ-államok vezetőinek azért, hogy békefenntartó erőket küldtek Kazahsztánba, továbbá az orosz és a kínai elnöknek, Üzbegisztán és Törökország vezetőinek, valamint az ENSZ és más nemzetközi szervezetek képviselőinek a támogatásukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában