oszlatás

2019.11.12. 13:44

Autópályán tüntettek a katalán függetlenségért Franciaországban

Feloszlatta a rendőrség a francia autópályán rendezett katalán függetlenségpárti tüntetést kedden.

A tüntetők előző nap vonultak fel és alkottak útzárat a spanyol-francia határátkelő, La Jonquera franciaországi oldalán, több mint ezren. Arra készültek, hogy három napig nem mozdulnak az autópályáról, ezért asztalokat, székeket is vittek magukkal, és letáboroztak. A francia rohamrendőrök délelőtt a határ felé kezdték terelni a tömeget. Akik ellenálltak, illetve leülve tiltakoztak, azokat egyesével felemelve vagy a földön húzva távolították el a sztrádáról.

Sajtóbeszámolók szerint az oszlatás során könnygázt alkalmaztak, 18 embert őrizetbe vettek a francia hatóságok.

A határ spanyol oldalán a katalán rendőrség hangosbeszélőn szólította fel a tüntetőket, hogy hagyják szabadon az autópályát, torlaszként otthagyott autóikat vigyék el, különben elszállítják. Ott egy tüntetőt vettek őrizetbe.

A demonstrációt szervező Demokrácia Cunami szeparatista csoport felhívására a tiltakozók közül többen átvonultak a pertúsi átkelő irányába vezető autóútra, hogy ott folytassák akciójukat. A mozgalom kedd délutánra a Baszkföld és Franciaország közötti határtelepülésre, Hendaiába is újabb tüntetést szervez tiltakozásként a katalán függetlenségi vezetők börtönbüntetése ellen, amelyet a legfelsőbb bíróság szabott ki rájuk a két éve alkotmányellenesen megrendezett elszakadási népszavazás miatt.

A tüntetők célja, hogy akciójuk hatására a nemzetközi közösség megértesse Spanyolországgal: az egyetlen lehetséges út az, ha leül tárgyalni a katalán konfliktus megoldásáról az autonóm közösség vezetésével.

Az AP-7-es autópályán a határ mindkét oldalán egy napja szünetel a közlekedés, a forgalmat a hatóságok elterelték. A spanyol oldalon emiatt hétfőn óriási dugó alakult ki, mintegy 20 kilométeres volt a feltorlódott kocsisor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában