Családban élni jó

2019.02.07. 13:30

Vasárnap kezdődik a házasság hete

Országszerte és a határon túl száz településen több mint kétszáz programmal irányítják a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a Magyarországon 12. alkalommal szervezett rendezvénysorozathoz bárki csatlakozhat újabb programmal a www.hazassaghete.hu oldalon.

Kiemelte: az ember alapvető igénye, hogy szeressék, és hogy elköteleződjön valaki mellett.

A gyorsan változó világban „haladnunk kell a korral, ugyanakkor az örök értékekhez ragaszkodnunk kell”.

Éppen ezért idén először „Házasság start” címmel online tréninget is tartanak a házasság hetében a házasságra készülőknek és a már házasságban élőknek a hagyományos programok mellett – mondta.

Székely János szombathelyi katolikus megyés püspök a Házasság hete – Randevú egy életen át című rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Benczúr Ház dísztermében 2019. február 7-én.
MTI/Balogh Zoltán

Székely János szombathelyi katolikus megyés püspök arról beszélt: a házasságkötés szertartásán is elhangzó jézusi mondat – „Amit Isten egybekötött, azt ember szét ne válassza” – sokkal inkább örömhír, mint tilalom.

Jézus arra tanít, hogy létezik a teljes önátadás, lehet feltétel nélkül szeretni, és ezt a szeretetet megkapni valakitől

- mondta a katolikus főpásztor.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a párkapcsolatok nem maguktól maradnak meg. Csak ha két ember képes újra és újra lebontani a közöttük felépülő falakat, akkor marad szép a házasságuk, ehhez pedig sok újrakezdésre, megbocsátásra, humorra, bölcsességre és mindenekelőtt rengeteg egymásra szánt időre van szükség – mondta.

Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke azt mondta: a házasság Isten ajándéka, és mindig akkor fut zátonyra, amikor az ember egymaga akarja irányítani. Hozzátette: a házasság hetében arra biztatják a párokat, hogy merjék megújítani és „Isten elé vinni” házastársi kapcsolatukat, mert

„ha megmentjük a házasságot, akkor megmentjük a családot és a nemzetet”.

Pethesné Dávid Beáta, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének igazgatója azt mondta: az elmúlt időszakban kitolódott a házasságkötések ideje, az emberek nem merik meghozni hosszú távra szóló döntéseiket. Csakhogy – figyelmeztetett – nemcsak a döntéseknek, a döntések elodázásának is életre szóló következményei vannak.

Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta tanár, a rendezvény idei arcai
MTI/Balogh Zoltán

A rendezvénysorozat idei „házaspár arca” Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta tanár. A programsorozat általuk választott idei mottója: „Randevú egy életen át”.

A sajtótájékoztatón a házaspár elmondta: több év házasság után jutottak arra a felismerésre, hogy

öt gyermekük nevelése mellett szükségük van hetente egy estére, havonta egy napra, amit kettesben töltenek.

Meglátásuk szerint ezek a mai napig megtartott „randevúk” segítették őket abban, hogy megőrizzék kapcsolatukat.

A házasság hete központi programjai református istentisztelettel kezdődnek vasárnap Noszvajon, ahol Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője hirdet igét. Február 14-én a Deák téri evangélikus templomban tartanak istentiszteletet Bálint napi áldással, ott Kondor Péter evangélikus püspök hirdet igét. A hetet lezáró szentmisét a Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mutatja be.

A központi programok sorában konferencián, beszélgetőesten, táncfoglalkozáson járják körül mentálhigiénés szakemberek, művészek, sportolók a házasság, a párkapcsolat témáját.

A 21 országban jelen lévő mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége. A programok megtalálhatók a www.hazassaghete.hu oldalon.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában