Bátorság és pénz

2017.10.13. 21:23

Szél Bernadett: a közegészségügy működtetése az állam feladata

A közegészségügy állami működtetése mellett érvelt az LMP miniszterelnök-jelöltje pénteki miskolci sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor kormányfő kijelentésére reagálva, mely szerint a magánegészségügy egyre több feladatot vállal át az államtól, Szél Bernadett azt mondta: a közegészségügy működtetése az állam feladata, „ez az egyetlen lehetséges megoldás”.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a Fidesz vezette kormány alatt fizetős lett az egészségügyi ellátás, a magyar emberek költenek erre a legtöbbet a pénzükből a közép-európai régióban. Úgy vélte ugyanakkor: a magánegészségügy nem fogja kiváltani a közegészségügyet, és nem is szabad, hogy kiváltsa, „jól működő közegészségügyre van szükség”.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje azt is mondta: az egészségügy átalakításához két dolog kell, bátorság és pénz. Pártjának ehhez a bátorsága „megvan”, javaslataikat folyamatosan teszik le a kormány elé, s 2300 milliárd forint megtakarítást szorgalmaztak a mostani „hivalkodó és fölösleges kiadásokról” erre a célra.

Azt is elmondta: szándékaik szerint szerte az országban olyan háziorvosi praxisokat hoznának létre, amelyek orvosai képesek lennének arra, hogy idejekorán felismérjék a különböző betegségeket, és idejében segítsenek a rászorultakon.

Hozzátette: jelenleg az a helyzet, hogy „hagyják az embereket, hogy egyre betegebbé váljanak”, az LMP pedig abban segítene, hogy hogy helyben, minél hamarabb kezelést kapjanak.

Mint mondta: a nemzeti konzultáció helyett alapvető dolgokat, így az egészségügy helyzetét kellene rendbe tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában