Tiszteletadás

2017.10.05. 14:30

Osztrák-magyar katonai temetőben koszorúzott Montenegróban a magyar államfő

A montenegrói Herceg Noviban katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el Áder János köztársasági elnök az Osztrák-Magyar Monarchia volt katonai temetőjében csütörtökön délelőtt.

A 8 ezer lakost számláló Herceg Novi Savina nevű városrészében az első világháború idején létesült osztrák-magyar katonatemető. A domboldalon fekvő nyughelyen akkoriban 791 katonát és haditengerészt temettek el, akiknek több mint egyötöde magyar volt, köztük az otrantói tengeri csata 15 hősi halottját is. Az egykori sírokra később rátemettek, és ma már csak néhány katonasír található itt. A koszorúzáson részt vett Herczegh Anita, az államfő felesége, Pósa Krisztián, Magyarország montenegrói nagykövete és Magyar Csaba tiszteletbeli konzul is.

2009-ben az Osztrák Fekete Kereszt hadisírgondozó szervezet és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködésével emlékhelyet létesítettek. Az itt eltemetett katonák emlékét montenegrói, magyar és német nyelvű emléktábla és két fémkereszt őrzi. Az elmúlt években több alkalommal is járt a helyszínen a magyar hadisírgondozó munkacsoport, amelyet Magyar Csaba tiszteletbeli konzul segített. Érdekesség, hogy Magyar Csaba nagyapja, Magyar Antal építette az első szállodát az akkor még Dalmáciához tartozó városban, és ez a hotel került a montenegrói turizmus 100 éves történelméről megemlékező postabélyegre.

Ezután Kotor óvárosába látogatott a magyar delegáció, ahol megtekintette a Szent Trifun római katolikus székesegyházat. A Kotori-öböl legbelső pontján található, rómaiak alapította város és a régió természeti és kultúrtörténeti értékei az UNESCO kulturális világörökségének részét képezik. A város 4,5 kilométer hosszú falai a 14. században épültek, építészetére és kultúrájára a 18. század végéig tartó velencei uralom volt a legnagyobb befolyással. A város Cattaro néven az öböllel és a hadikikötővel együtt 1918-ig az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott.

A köztársasági elnök és felesége előző este megtekintette a hegyekkel körülölelt Budva óvárosát, illetve Sveti Stefan szigetét. Az 1912-13-as balkáni háború idején még körülbelül 30 család élt ezen a kis szigeten. 1955-ben teljesen kiürítették, az itt lévő házakat apartmanokká alakították, így létrehozva egy hotelszigetet, amely mára a környékbeli turizmus látványossága lett, azonban jelenleg csak a hotel és itt lévő étterem vendégei látogathatják. Sztárok és királyi családtagok is szívesen üdülnek itt.

(Borítóképünkön Áder János köztársasági elnök (b2) és felesége, Herczegh Anita, valamint Szegő László dandártábornok, főhadsegéd és Pósa Krisztián, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott montenegrói nagykövete (j) megkoszorúzza az Osztrák-Magyar Monarchia volt katonai temetőjét Herceg Noviban október 5-én. Forrás: MTI / Balogh Zoltán)

 

Ezek is érdekelhetik