Olvasó

2010.08.23. 05:32

Át kell menni a hídon (kommentár)

Révkomáromban koszorúzott tegnap Sólyom László. A nemrég leköszönt magyar köztársasági elnök az egy éve meghiúsult látogatását pótolta. A Szent István-szobor avatóünnepségére akkor azért nem jutott el, mert a komáromi Erzsébet hídon a szlovák hatóságok feltartóztatták.

Bartuc Gabriella

Robert Fico egy napra kitiltotta Szlovákia területéről, ami diplomáciai botrányt kavart. Sólyom László következetességét ismerve nem volt kérdés, hogy hamarosan ismét nekivág az immár szimbolikussá nőtt hídnak, mert tudja, hogy át kell menni rajta. Kiállni az elveinkért már önmagában is jó dolog. A sunnyogásnak, taktikázásnak nincs értelme. Találkozni kell, pláne, hogy azóta új kormánya van Szlovákiának, beszélni kell többek között a kettős állampolgárság kérdéséről, még akkor is, ha az a két oldalról egészen másként látszik. „Menjenek és tudósítsanak az igazságról” — így búcsúzott az újságíróktól tavaly Sólyom László, amikor a szlovákok visszafordították. Most se mondhatott mást, mint hogy sok-sok évi hallgatás, taktikázás után el kell jutni odáig, hogy a tényleges állapotoknak megfelelően tudjuk látni a határon túli magyarok, köztük a felvidékiek helyzetét. A modern európai közösség igazi érdeke az igazság. S ha tiszta lapokkal játszunk mindkét oldalon, akkor ez a híd a diplomáciában is össze fog kötni, ahogy a gazdasági életben már régtől fogva összeköt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!