Olvasó

2012.04.27. 05:02

Pénz helyett utalvány a családok érdekében (kommentár)

A szociális támogatások pénzbeli ellátás helyett utalvánnyal való kifizetésének célja „az uzsora jelenségének visszaszorítása és a családok hatékonyabb, célzottabb támogatása”, közölte a szociális államtitkárság.

Balla Emőke

A tárcák megvizsgálták, mely szociális juttatások esetében indokolt és előnyös az Erzsébet- utalvánnyal történő fizetés. Döntésük alapján a rászoruló gyermekeknek és családjuknak biztosított rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét – ez évi két alkalommal gyermekenként 5800 forint – utalványban kapják meg a családok. E kiegészítő típusú ellátás célja elsősorban az, hogy az iskolakezdéshez és a gyermekneveléssel összefüggő kiadásokhoz nyújtson segítséget. A rendszeres szociális segély esetében az utalványban való folyósítás nem kötelező. Az önkormányzat dönthet arról, ha az összeg meghaladja a tízezer forintot, a segély egy részét, ötezer forintot Erzsébet-utalványban fizessék ki. Az utalványban kapott támogatások a gyermekes családokat segítik, érdekeiket szolgálják. Itt nem ablakon kidobott pénzről, felesleges éttermi ebédekről van szó, hanem olyan támogatásról – legyen bár utalvány formájában –, amit a szülők egyébként is a gyermekeikre költenének. A döntéshozók legalábbis ebben bíznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!