Olvasó

2011.11.26. 07:05

A másik kétharmad (kommentár)

Csak az a gazdaságpolitika lehet sikeres, amelyet az egyszerű emberek is a saját sikerükként élhetnek meg. Az Orbán–Matolcsy féle gazdaságpolitika – még vagy már – nem ilyen.

Virrasztó Zsolt


Olyannyira nem, hogy a kétharmad, a forradalmi hevületben leggyakrabban hajtogatott kormánypárti varázsszó mára elvesztette eredeti jelentését. A Medián legutóbbi kutatása szerint ugyanis társadalmi szinten immár azok vannak kétharmados többségben, akik szerint rosszul mennek a dolgok Magyarországon. Ez a kétharmad most viszont folyamatosan azt hallja, hogy sikert sikerre halmoz a kabinet, mindaz pedig, ami szenvedést okoz a megélhetésükért küzdőknek, kizárólag az előző kormányoknak, a kárörvendő baloldali huhogók ármánykodásának, szivarozva bosszút forraló bankároknak, csibész spekulánsoknak köszönhető. Nyilván ebben is van némi igazság, és ideig-óráig féken tarthatóak még vele az indulatok, de minél inkább e sajátos retorika foglyává válik a kormány, annál kevésbé lesz képes az önvizsgálatra. Márpedig bóvliságunk első napja, a Moody´s várt, de időzítése miatt mégis váratlan leminősítése azt sugallja: ezt aligha úszhatja meg. Előbb-utóbb nevükön kell neveznie a dolgokat, bár tagadhatatlan, hogy a magyar politikában ez aztán tényleg nem ortodox megoldás. Befektetésnek azonban nem lenne rossz; a hitel ugyanis nem csupán gazdasági kategória. Politikai is...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!