Olvasó

2011.09.23. 04:48

Karácsonyi ajándék (kommentár)

Nem kertelt Karácsony Gergely, az LMP képviselője, amikor böszmeségnek nevezte a BÖSZ (Budapesti Önkormányzati Szövetség) tervezetét.

Szabó Zoltán

A nézeteltérés lényegében arról szól, hogy közvetlenül válasszák-e a főpolgármestert és a fővárosi közgyűlés tagjait vagy sem. Lássuk be, az ellenzéki párt szemszögéből vétek lett volna kihagyni a finom szójátékziccert, amit a BÖSZ rövidítés szinte tálcán kínált. Pláne azok után, hogy az önkormányzati szövetség javaslatáról előre lehetett tudni, hogy jelentős vitákat vált ki. Az LMP nem csak vitázik, népszavazást akar. És valószínűleg nem a nosztalgia okán. Nem azért, mert az elmúlt két évtizedben nem volt ilyen, és itt az ideje, hogy pótolják a lelkeket mardosó hiányt. Hanem azért, mert attól tartanak, hogy ha az új önkormányzati törvénybe bekerül a tervezet, akkor az új választójogi törvénnyel együtt szinte lehetetlen lesz labdába rúgni a Fidesz mellett. Még akkor is, ha a kormánypárt népszerűsége tovább zuhan. Ráadásul már régóta nyilvánvaló, hogy Tarlós István főpolgármester és a fővárosi kerületek között sem túl felhőtlen a viszony. Tarlós sem fogadna derűsen egy olyan változást, amely Kaltenbach Jenő szerint tragikus helyzetet idézne elő, mert a főváros szétaprózódna. Így aztán állítólag a főpolgármester sem ellenzi a népszavazási indítványt. Sőt, ha sikeres lesz, talán karácsonyi ajándéknak is tekinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!