Olvasó

2011.06.18. 05:15

Közös a felelősség (kommentár)

Túljutottunk a válságon! A világgazdaság ismét felfelé tart! Hurrá! Néhány hónapja ilyesfajta hangok próbálták megnyugtatni a befektetői kedélyeket, mára azonban kiderült, hogy szó nincs itt nyugalomról, sőt: Görögország és Portugália időzített adósságbombái minden eddiginél hangosabban ketyegnek.

Kiss Tamás

A szakemberek pedig mintha kapkodnának, s igencsak idegesek, egymásra mutogatnak, legutóbb például Soros György magyar származású milliárdos üzletember kritizálta éles hangon a nemzetközi hatóságokat, mondván: mostanáig csak az időt húzták, ahelyett, hogy valós megoldást nyújtottak volna. Na, de mi a valós megoldás? Egy újabb megszorítás? Egy ehhez kapcsolt újabb (más államok által összedobott) mentőcsomag? Egy sokadik kormányátalakítás? A sort persze még hosszasan folytathatnánk, e helyett én egy olyan megoldási javaslattal állnék elő, ami bár felmerült: érdekes módon nem aratott átütő sikert. Nevezetesen: azok a bankok is szálljanak be (méghozzá komoly összegekkel) a konszolidációba, amelyek korábban magas kamat ellenében nyakra-főre adták a hiteleket, s így jelentősen hozzájárultak a most bajban lévő országok mára tarthatatlan eladósodásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!