Olvasó

2011.04.01. 06:37

Valószínűleg csak a változás állandó (kommentár)

Az aktuális érettségitípusok, választható tantárgyak listája, illetve a felsőoktatási rendszerben zajló változások, átalakulások egy laikus számára éppen olyan nehezen követhetőek, mint a költségtérítéses képzéssel kapcsolatban napvilágot látott nyilatkozatok.

Halmos György

A költségtérítéses képzések „kivezetése” a Széll Kálmán-tervben szerepelt először, de mint később kiderült, pontosabban nem derült ki az, miként került bele. A legutolsó tájékoztatás úgy szól, hogy az oktatási államtitkárság szándékai szerint megmarad a költségtérítéses képzés, de újragondolják annak rendszerét. Dux László helyettes államtitkár úgy fogalmazott: a költségtérítéses képzések rendszere valószínűleg fennmarad. Az előző két mondat csak némileg csökkenti a költségtérítéses képzés jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot, hiszen egyrészt a „valószínűleg fennmarad” kifejezés nem tekinthető végleges állapotnak, másrészt az oktatási államtitkárság szándékairól van szó. Mi van akkor, ha másnak más szándékai vannak? Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke szerint, ha nem tartják fenn a költségtérítéses rendszert, akkor az egyetemek nem lesznek finanszírozhatóak, és ezt az álláspontot osztja a Magyar Rektori Konferencia is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!