Olvasó

2011.03.14. 10:21

Ágyúval verébre? (kommentár)

Kormánypárti politikusok az alkotmányban rögzítenék, hogy mekkora költségvetési hiányt produkálhat a kormányzat – derült ki Szájer József és Járai Zsigmond bejelentéséből. A terv szinte példa nélküli közgazdasági megoldásnak számít, csak a lengyeleknek van hasonló passzusuk.

Klecska Ernő

Az alapötlettel a legtöbb szakértő egyetértene, igaz, az ördög a részletekben rejlik – hívják fel a figyelmet. Nagy kérdés, hogy az alkotmányban van-e a helye az államadósság-plafonnak. Kell-e minden, mégoly fontos, de mégiscsak a politikai finomhangolás köreibe tartozó ügyet az állam közjogi szabályrendszerének alapjait lerakó jogszabályban rögzíteni? Magyarországnak ma egyébként már van ilyen törvénye. A reáladósság-szabályt, amely szerint 2012-től kezdve a költségvetést úgy kell megtervezni, hogy a reálértelemben vett államadósság csökkenésnek induljon, még 2008-ban fogadta el az akkori parlament. Ennél is nagyobb kérdés talán az, mit kíván a politikai elit most alkotmányozni kívánó része azokkal a rossz, igazságtalan és pazarló rendszerekkel és folyamatokkal, a paternalista, késő kádári örökséggel tenni, amelyek az államadósságot okozzák. Erre ugyanis – pár üdítő kivételtől eltekintve – legalább húsz éve hiába várják a választók és a befektetők is a választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!