Olvasó

2010.11.30. 07:04

Gumicsontot kaphat a magyar politika (kommentár)

Hírek szerint a világ minden tájáról, köztük Magyarországról is tartalmaznak diplomáciai értesüléseket azok a bizalmas amerikai külügyminisztériumi dokumentumok, amelyeket a Wikileaks oknyomozó portál juttatott el vasárnap az El País, a Le Monde, a Der Spiegel, a The Guardian és a The New York Times című lapokhoz.

Kiss Tamás

Az USA diplomáciájára hatalmas csapást mérhet az anyagok nyilvánosságra hozatala, mert hát a történtek után ki lehet olyan ostoba, hogy szóba álljon egy amerikai politikussal... A legszebb amúgy az, hogy a diplomáciai iratok nemcsak az USA ellenségeit, hanem a baráti országokat is „kóstolgatják”, német lapértesülések szerint például a Wikileaks Magyarországra vonatkozóan is 734 bizalmas amerikai külügyminisztériumi jelentést szivárogtatott ki. Ezek többsége 2006-ból, illetve az azóta eltelt évekből származik, s bizony, inkább előbb, mint utóbb napvilágra kerülnek. Talán leírni sem érdemes: az információk rendkívül alkalmasak lesznek a közvélemény tematizálására, a különböző oldali politikusok gumicsontként rontanak majd azokra. Mi pedig majd csak várjuk, hogy néhány halk, igazán szakmai mondat is elhangozzék. Mondjuk nyugdíjpénztárakról, költségvetésről, adókról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!