Olimpia

2012.08.01. 06:03

Olimpia - Mi történt szerdán? (folyamatosan frissítve)

Kövesse velünk a szerdai nap eseményeit, szurkoljunk a magyar sportolókért ma is a londoni olimpián!

MTI

 

Gyurta Dániel világcsúccsal aranyérmes!

Gyurta Dániel világcsúccsal aranyérmet nyert 200 méteres mellúszásban szerdán a londoni olimpián. További részletekért kattintson!

Cseh a második idővel döntős 200 m vegyesen

Cseh László a második legjobb idővel jutott a 200 méteres vegyesúszás csütörtöki döntőjébe a londoni olimpián.

A 400 vegyes fináléjáról lemaradó Cseh a második elődöntőben volt érdekelt, és magabiztosan, 1:56.74 perces idővel nyerte a futamot.

Csehnél csak a 400 vegyesen diadalmaskodó Ryan Lochte úszott jobb időt - az első futamban -, míg a harmadik, a kedden minden idők legeredményesebb olimpikonjává előlépett, szintén amerikai Michael Phelps volt.

Rebecca Soni világcsúcsa 200 mellen

Az amerikai Rebecca Soni új világcsúcsot úszott női 200 méter mellen a londoni olimpiai szerdai elődöntőjében.

Az erdélyi magyar szülőkkel rendelkező, már az Egyesült Államokban született, 25 éves versenyző 2:20.00 perces idővel diadalmaskodott, ezzel a kanadai Annamay Pierse 2009. július 30-án Rómában felállított 2:20.12 perces rekordját adta át a múltnak.

  

Jakabos hetedik 200 m pillangón

Jakabos Zsuzsanna a hetedik helyen végzett 200 méteres pillangóúszásban szerdán a londoni olimpián.

A magyar versenyző 50 méter után még negyedik volt, ám a táv felénél visszaesett, és később már nem tudott feljebb kapaszkodni.

A számot a kínai Csiao Liu-jang (Jiao Liuyang) nyerte, a második a spanyol Mireia Belmonte Garcia, a harmadik pedig a japán Hosi Nacumi lett.

Eredmények:
női 200 m pillangó, olimpiai bajnok:
1. Csiao Liu-jang (Kína) 2:04.06 perc
2. Mireia Belmonte Garcia (Spanyolország) 2:05.25
3. Hosi Nacumi (Japán) 2:05.48
...7. JAKABOS ZSUZSANNA 2:07.33

Balog és Bernek nem jutott döntőbe 200 háton

Balog Gábor és Bernek Péter nem jutott a 200 méteres hátúszás döntőjébe szerdán a londoni olimpián.

Mindkét magyar a második futamban szerepelt az esti elődöntőben: Balog 1:57.56 perces idővel ötödik, Bernek pedig 1:57.71-gyel hatodik lett, így összesítésben előbbi a 11., utóbbi pedig a 12. helyen zárt.


Detre a 17. helyen

A szörfös Detre Dia négy futam után a 17. helyen áll a londoni ötkarikás játékokon.

A második olimpiáján szereplő versenyző a szerdai harmadik futamban a 13. helyen ért célba, amely az eddigi legjobb helyezése. A negyedik részversenyben 19. lett a 26 fős mezőnyben. Ezzel összetettben a 17. helyen áll.

A szintén szörfös Gádorfalvi Áron a 34., ugyancsak négy futam után.

A vitorlázóknál Berecz Zsombor (Laser) a 22. helyről várja a pénteki folytatást.

Egy góllal győzött a női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott egy góllal legyőzte a kínai együttest kedden, az olimpia női tornájának második fordulójában.

Eredmény, A csoport, 2. forduló:
Magyarország-Kína 11-10 (1-3, 4-4, 4-3, 2-0)
Vízilabdacsarnok, 5000 néző, vezette: Sztavridisz (görög), Dreval (orosz)

Magyarország: Bolonyai Flóra - Czigány Dóra 2, Szücs Gabriella 4, Drávucz Rita, Keszthelyi Rita 3, Bujka Barbara 1, Menczinger Katalin,
csere: Antal Dóra, Kisteleki Hanna, Takács Orsolya, Tóth Ildikó, Csabai Dóra 1, Gangl Edina (kapus)

A kínai góldobók: Sun Huizi, Sun Yujun, Sun Yating, Ma Huanhuan 2-2, Gao Ao, Sun Yating 1-1

Az A csoportban rendezett délutáni összecsapásnak egyformán a nyitókörben elszenvedett vereséggel a hátuk mögött vágtak neki a felek: Merész András januárban Eb-harmadikként zárt csapatát az aranyérem egyik legfőbb várományosaként emlegetett amerikaiak győzték le 14-13-ra, míg a világbajnoki ezüstérmes ázsiai gárdát az olimpiai selejtezőtornán első spanyolok verték 11-6-ra.

A magyar-kínai meccshez további kiindulási pontként kínálkozott, hogy a szerdai rivális a londoni játékok előtti mindkét magyarországi felkészülési meccsén alulmaradt Drávucz Ritáékkal szemben.

A mintegy ötezer - javarészt magyar - néző üdvrivalgása közepette bevonuló csapatok a nyitópercet "kóstolgatással" töltötték, majd emberelőnyből az ázsiaiak szereztek vezetést, de Czigány Dóra tüstént válaszolt (1-1). Újabb kínai fór, újabb kínai gól következett, ráadásul kettő is (1-3).

A második negyed úgy folytatódott, ahogy az első abbamaradt: kínai találattal (1-4). Még mielőtt tovább súlyosodott volna a helyzet, Szücs Gabriella bal felső sarkos góljával szépített a Merész-gárda, egy ellentalálat nyomán azonban megint hárommal vezetett az ellenfél (2-5). A magyarok is kihasználtak egy emberelőnyt Keszthelyi Rita révén (3-5), aki rövidesen ismételt is, csakhogy közben az egyszer kettős fórban is játszó kínaiak sem tétlenkedtek (4-7). A nagyszünet előtt 12 másodperccel Czigány Dóra nagy góljával sikerült szépíteni (5-7).

 

A harmadik játékrész parádés Szücs-góllal rajtolt (6-7). A menetrendszerű emberelőny végén szép húzásból lett 8-6 "oda", Szücs - ezúttal a jobb felső sarkot választva - javította a magyar közhangulatot, majd a szintén triplázó Keszthelyi remek ejtésével meglett az egyenlítés is (8-8). Egy perccel az utolsó szünet előtt - hat az öt ellen - visszavették a vezetést a kínaiak, majd - miközben a változatlanság kedvéért Szücs egalizált - kaptak még egy előnyt (9-10).

A ritka magyar emberfórok egyike kínálta lehetőséggel élve Czigány indította jól a zárónegyedet (10-10). Zúgott a "Ria, ria, Hungária!", de a vezetést nem sikerült átvenni, igaz, a kínai akciók is terméketlennek bizonyultak. Szűk két perccel a vége előtt aztán megtört jég: Bujka Barbara centerből a vízről húzta a kínai hálóba a labdát (11-10). Az utolsó támadást a kínaiak vezethették, de hiába, hatalmas nézőtéri ováció is jelezte: nyert a magyar csapat, többször is háromgólos hátrányból felállva.

Merész András szövetségi kapitány: "Ebben a győzelemben természetesen benne voltak a két magyarországi felkészülési meccsünk tapasztalatai is, de a siker kulcsát a csapategységben kell keresni. Ebben nem akadt hiba, a legkisebb láncszem is a helyén volt, miközben persze nagyon kellettek Gangl Edina védései és Szücs Gabi góljai is. Amúgy meglehetősen rosszul kezdtünk, de kimásztunk a gödörből, és hősies küzdelemben felülmúltuk a kínaiakat. Igyekszünk megverni a spanyolokat is."

Csonka hatodik sportpisztolyban

Csonka Zsófia a hatodik helyen végzett a női sportpisztolyosok között a londoni olimpia szerdai versenynapján.

A pécsi lövő az alapversenyből 584 körrel a hatodik pozícióban jutott be a fináléba, melyben a negyedik helyen is állt, de végül 200,0 körös döntőjével, 784 körös eredménnyel hatodik lett.

A magyar versenyző pályafutása harmadik olimpiáján szerepelt, s most először jutott döntőbe. Londonban a légpisztolyosok között a 16. lett.

Gádorfalvi árboctörése

A szörfös Gádorfalvi Áron árboctörést szenvedett, így nem tudta befejezni a harmadik futamot a londoni olimpián.

Amint Utassy Lóránd szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, az ötödik olimpiáján szereplő Gádorfalvi a 17-20. helyen haladt, amikor eltörött a szörf árboca. A versenyzőt motorcsónakkal menteni kellett. A parton nyolc perc alatt sikerült felszerelni az új árbocot, így rajthoz tudott állni a következő futamban, ahol a 22. helyen ért célba. Ezzel négy futam után a 34. helyen áll.

Szerdán a szintén szörfös Detre Dia és a vitorlázó Berecz Zsombor (Laser) is vízre száll.

Aranyérmet akar Berki legnagyobb ellenfele

Louis Smith, a britek tornásza egyértelműen azzal a céllal száll versenybe a lólengés vasárnapi döntőjében, hogy megkaparintsa az olimpiai aranyérmet - többek között a szer kétszeres világbajnokát, Berki Krisztiánt megelőzve.

"Az aranyat akarom. A csapatdöntőben már sikerült történelmet írnunk azzal, hogy harmadikok lettünk, de ennél többet szeretnék vasárnap" - mondta Smith, aki eddig kétszer adta elő lólengés-gyakorlatát. A selejtezőben 15,800, a csapatfináléban pedig még ennél is magasabb pontszámot, 15,966-ot kapott. Berki a selejtezőben rontott, 15,033-at ért el, míg a másik magyar, Hidvégi Vid 15,100-zal jutott a fináléba.

Smith az első, Hidvégi a harmadik, Berki az ötödik legjobb eredményt érte el a selejtezőben, a végeredmény azonban kizárólag a döntős pontszámok alapján alakul majd ki.

Csonka hatodik helyen döntős sportpisztolyban

Csonka Zsófia nagyszerű teljesítménnyel, a hatodik helyen bejutott a női sportpisztolyosok döntőjébe a londoni olimpia szerdai versenynapján.

A pécsi versenyző - aki vasárnap légpisztolyban 16. volt - a 30+30 lövéses alapverseny első, lassú felét 291 körrel a tizedik helyen zárta, a gyors szakaszban aztán nagyon szép sorozatokat produkált, s 293 kört ért el. Az 584 körös eredmény hatodik helyet ért a számára.

Csonka a 16 órakor kezdődő, 20 lövéses finálét úgy kezdheti meg, hogy van esélye az éremszerzésre, mert ugyan az alapot olimpiai rekordot jelentő 591 körrel megnyerő dél-koreai Kim nagyon messze van tőle, ám a második helyen álló thaiföldi Pruckasorn csupán két körrel előzi meg. A harmadik helyen pedig hármas holtverseny van előtte, 585 körrel.

A kínaiak szerint az amerikaiak sok ördögi dolgot tesznek

Egyre komolyabb indulatokat gerjeszt az egyik amerikai úszóedző, John Leonard korábbi nyilatkozata, mely szerint felettébb gyanús, hogy a 16 éves kínai Je Si-ven (Ye Shiwen) hihetetlen világcsúccsal nyert női 400 m vegyesen a londoni olimpián.

A tréner vádjaira a kínaiak korábbi csapatorvosa, Csen Csang-hao (Chen Zhanghao) - aki három olimpián is közreműködött - keményen válaszolt.

"Az amerikaiak nagyon rosszak, sok ördögi dolgot tesznek, de magukról nem beszélnek. Michael Phelps hét világcsúcsot úszott, ez normális? Nekem is gyanús Phelps, de nincs bizonyítékom."

Csiang Csi-hszüe (Jiang Zhixue), a kínai doppingellenes testület vezetője visszautasította Leonard vádjait, kiemelve, hogy mióta a csapat megérkezett Londonba, több mint száz doppingellenőrzésen estek át a sportolók.

"Mi soha nem kérdőjeleztük meg Phelps teljesítményét, amikor nyolc aranyat nyert Pekingben" - mondta Csiang Csi-hszüe.

Leonard nyilatkozatától egyébként az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) is egyértelműen elhatárolódott. A testület arra hívta fel a figyelmet, hogy az edző nem alkalmazottja és nem képviselője az USOC-nak, és nem tagja az amerikai delegációnak, illetve az úszócsapatnak sem.

 

 

OLDALTÖRÉS: A szerda délelőtti események

 

 

 

Cseh "éledezik", Balog és Bernek elődöntős


Az eddig a várakozásoktól messze elmaradt Cseh László végre olimpiai ezüstérmeshez méltó úszással rukkolt ki a londoni olimpián: az úszóversenyek ötödik napjának délelőtti selejtezőjében 200 m vegyesen a teljes mezőnyt tekintve ő érte el a legjobb időt, s magabiztosan került tovább az esti elődöntőbe.

Az eddig gyengélkedő, többszörös világ- és Európa-bajnok magyar - futamát egy testhossznyi előnnyel nyerve brit riválisa előtt - 1:57.20 perc alatt teljesítette a távot. Az ugyanitt próbálkozó Eb-ezüstérmes Verrasztó Dávid sajnos ezúttal nem sok vizet zavart: a 35. lett (2:04.53).

Annál kiemelkedőbbet produkált 200 m háton Balog Gábor, aki hatalmas egyéni csúccsal, az ötödik idővel (1:56.98 p) lépett tovább az esti elődöntőbe. Hozzá hasonlóan a 16 között folytathatja az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter  (1:57.52) is, ő a kilencedik lett a teljes rangsorban.

Több továbbjutó magyar viszont már nem akadt szerda délelőtt: 100 m gyorson Dara Eszter - 55.37 másodperces egyéni csúcsa dacára - a 23., 200 m mellen Sztankovics Anna (2:29.67) a 29. pozícióban zárt, és a csattanó is elmaradt, amennyiben a 4x200 méteres váltóban a Mutina Ágnes, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn összetételű kvartett (7:54.58 p) balszerencsés módon két századdal a japánok mögé szorult, s csak kilencedik lett, így pedig éppen nem fért be a nyolccsapatos döntőbe.

 

 

Mészáros Anett bírói döntéssel kiesett

A 70 kg-os Mészáros Anett kiesett szerdán a londoni olimpia cselgáncstornáján, miután bírói döntéssel kikapott német ellenfelétől.

A másfél éve folyamatosan sérüléssel bajlódó, kétszeres vb-ezüstérmes Mészáros a 2009-ben Eb-második német Kerstin Thiele ellen lépett tatamira a 16 között, az első körben erőnyerő volt. Mészáros eddig ötször találkozott Thielével, s háromszor nyert.

 

 

Kölcsönös dulakodással telt a meccs első része, majd előbb a németet, aztán Mészárost intette a bíró. Aztán földharcban a magyar versenyző került alulra, Thiele sokáig próbálta leszorítani őt, de nem járt sikerrel. Értékelhető akció továbbra sem akadt, így jöhetett az első pontig tartó, háromperces hosszabbítás. Ez alatt sem történt semmi, mindkét dzsúdós egyre fáradtabban mozgott. A bírók kétszer is tanácskoztak, hogy kiosszák-e a második figyelmeztetést, ami az összecsapás végét jelentette volna, de erre nem került sor. Végül egyhangú bírói döntéssel Thiele jutott tovább.

Mészáros a mérkőzés után azonnal az öltözőbe sietett.

Edzője, Toncs Péter azt mondta, nem sikerült jól tanítványa felkészülése, tavaly év végén esett át térdszalag-műtéten, s az elmúlt egy évben egy versenyen tudott csak indulni.

A nyolcfős dzsúdós csapatból még Joó Abigél és Bor Barna nem mutatkozott be az olimpián. Ungvári Miklós ezüst-, Csernoviczki Éva bronzérmet szerzett, Karakas Hedvig az ötödik helyen, Csoknyai László, Madarász Tamás és Mészáros Anett pedig helyezetlenül zárt.


Kilencedik lett a női 4x200 méteres magyar gyorsváltó

A Mutina Ágnes, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn összeállítású női 4x200 méteres gyorsváltó kilencedik helyen végzett a londoni olimpia szerdai versenynapján.

A magyar négyes a második futamban indult, az első ember, Mutina kissé lemaradt, de Jakabos feljött a harmadik helyre, s ezt a pozíciót Hosszú megtartotta, míg Verrasztó negyedikként csapott célba 7:54.58 perccel. Ez az idő két századdal volt gyengébb, mint a még éppen döntős, nyolcadik helyezett japán stafétáé.
   
"Mind a négyen mindent beleadtunk, végül két század hiányzott. Iszonyú balszerencse így lemaradni a döntőről, kegyetlenül rossz érzés..." - nyilatkozott a társak nevében is Hosszú Katinka.


Csonka tizedik sportpisztolyban 30 lövés után

Csonka Zsófia 291 körrel a tizedik helyen áll a sportpisztolyosok alapversenyében az első 30 lövés után a londoni olimpia szerdai versenynapján.
   
A pécsi versenyző - aki vasárnap légpisztolyban 16. volt - jól kezdett, az első tíz lövés után a negyedik helyen állt (98 kör), ám a következő sorozatban négyszer is hibázott (96), így visszacsúszott a 12. helyre. A záró harmadban is volt három rontása (97), így tizedik az első 30 lövés után.
   
Az alapverseny második szakasza 13 órakor kezdődik.

 

 

 

 

 

Cseh elődöntős 200 m vegyesen, Verrasztó 35.


Cseh László elődöntőbe jutott férfi 200 m vegyesen a londoni olimpia szerdai versenynapján, ugyanebben a számban Verrasztó Dávid a 35. helyen végzett.

Cseh a harmadik előfutamban úszott, s korábbi, balul sikerült londoni úszásaiból okulva - 400 m vegyesen és 200 m pillangón se jutott fináléba - végig nagy elánnal tempózott, fokozatosan erősítve viszonylag nagy előnnyel, egy testhosszal elsőként csapott a célba 1:57.20 perces idővel. Ennél jobbat a későbbi két nyolcasban sem ért el senki, így legjobb idővel került az esti elődöntőbe.

"A reggeli időponthoz képest nem volt rossz, sőt..., de mellen még kell javítanom" - mondta az MTI-nek Cseh. "Úgy érzem, hogy kezd visszajönni az önbizalmam..."

Verrasztó az ötödik, utolsó futamban szerepelt, s végig utolsóként tempózott, ennek eredményeként nagyon gyenge eredménnyel, 2:04.53 perccel ért célba, így a szám 36 indulója közül mindössze egyet előzött meg.


Kiesett a 16 között a párbajtőröző Imre Géza


Imre Géza kikapott második asszójában, így kiesett a legjobb 16 között a férfi párbajtőrözők szerdai egyéni versenyében a londoni olimpián.

A 37 éves, 1996-ban, Atlantában bronzérmes, csapatban ötkarikás ezüstérmes és kétszeres világbajnok magyar vívó, a viadal hetedik kiemeltje a marokkói Abdelkarim el-Hauari magabiztos kiejtése után a norvég Bartosz Piaseckivel csapott össze. A 25 esztendős északi versenyző az első körben nagy csatában, 14-13-mal búcsúztatta a franciák háromszoros vb-aranyérmesét, Gauthier Grumier-t, s ez mutatta, hogy - bár a nemzetközi porondon nincsenek kiemelkedő eredményei - semmiképpen sem szabad lebecsülni.

A nyolcaddöntő első szakaszában gyorsan potyogtak a találatok, s a három perc letelte után a hórihorgas, Imrénél majd egy fejjel magasabb rivális vezetett 9-5-re. A magyar a folytatásban sem érzett rá, hogy mit is kellene csinálnia, így pillanatok alatt 12-5, majd 13-6 és 14-7 lett "oda". Ekkor már csoda kellett volna a magyar továbbjutásához, de a BHSE hatszoros Európa-bajnok párbajtőrözője nem tudta megtörni ellenfele lendületét, s megszületett a győztes norvég találat is.
   
"Próbáltam kivédeni a szúrásait, de gyakorlatilag mindenhol eltalált. Egyszerűen nem tudtam felvenni a ritmusát" - nyilatkozott a meccs után a láthatólag nagyon csalódott magyar vívó, aki elárulta: eredetileg úgy tervezte, hogy a jövő évi, budapesti világbajnokságig folytatja a pályafutását, de mostani produkciója után elgondolkozik a jövőről.
   
Eredmények:
    férfi párbajtőr, egyéni:
    a 16 között:
Bartosz Piasecki (norvég)-Imre Géza 15-7
    korábban:
    a 32 között:
Imre - Abdelkarim el-Hauari (marokkói) 15-8

    Imre Géza volt az utolsó, aki a mindössze négyfős magyar vívóküldöttségből pástra lépett az olimpián: korábban a kardozó Szilágyi Áron aranyérmet szerzett, a tőröző Mohamed Aida a nyolcaddöntőben, a párbajtőröző Szász Emese pedig a 32 között búcsúzott. Magyar csapat nem szerzett kvótát az ötkarikás játékokra.

 


Madarász Tamás kikapott, ezzel kiesett


A 90 kg-os Madarász Tamás kiesett a 16 között szerdán a londoni olimpia cselgáncstornáján, miután ipponnal vereséget szenvedett üzbég ellenfelétől.

Madarász, aki már felhagyott a versenyzéssel, a kvalifikációs rendszer bonyolultsága révén váratlanul, kontinentális szabadkártyával jutott ki az ötkarikás játékokra. Az első körben erőnyerő volt, a 16 között a 2009-ben világbajnoki ezüstérmes Dilsed Csorijev ellen lépett tatamira. Az üzbég dzsúdós első meccsén svéd ellenfelét verte vazarival.
   
Madarász bátran kezdett, az első percekben ő kezdeményezett, két szép akciót is indított. A meccs második felére láthatólag elfáradt, a vezetőbíró mindkét versenyzőt intette. Egy perc volt hátra, amikor
Csorijev ippont érően eldobta a debreceni cselgáncsozót, ezzel megnyerte a találkozót.
   
"Az első percekben jobb voltam, biztos vagyok benne, hogy volt egy jukót érő akcióm is" - nyilatkozott Madarász Tamás. - "Tudtuk, hogy az üzbég lassú, az volt a feladat, hogy gyors, agresszív támadásokkal próbáljuk megdolgozni, ez működött is. Kis dolgok hiányoztak a ponthoz."
   
Madarász hozzátette, két és fél hónapot tudott készülni az olimpiára, miután megtudta, hogy indulhat. Arra a kérdésre, hogy folytatja-e pályafutását, nem tudott válaszolni.
   
"Ha nem, akkor is mindent megkaptam ettől a sportágtól, amit lehet" - mondta.


Balog és Bernek elődöntős 200 m háton

Balog Gábor és Bernek Péter elődöntőbe jutott férfi 200 m háton a londoni olimpia szerdai versenynapján.

Balog a második előfutamot hatalmas egyéni csúccsal és nagy fölénnyel nyerte meg, 1:56.98 perces idővel. Bernek a következő nyolcasban jól hajrázva harmadikként csapott célba, 1:57.52-vel.
   
Balog az ötödik, Bernek a kilencedik idővel került az esti elődöntőbe.


Dara Eszter 23. lett 100 m gyorson

Dara Eszter a 23. helyen végzett női 100 m gyorson a londoni olimpia szerdai versenynapján. A magyar úszó a harmadik előfutamba került, s ott elsőként csapott a célba 55.37 másodperces idővel.
   
A további négy futamban 22 riválisa bizonyult gyorsabbnak nála.


Nyolcaddöntős a párbajtőröző Imre Géza

Imre Géza megnyerte első asszóját, ezzel bejutott a legjobb 16 közé a férfi párbajtőrözők szerdai egyéni versenyében a londoni olimpián.A 37 éves, 1996-ban, 

A 37 éves, 1996-ban, Atlantában bronzérmes, csapatban ötkarikás ezüstérmes és kétszeres világbajnok magyar vívó a viadal hetedik kiemeltjeként a marokkói Abdelkarim el-Hauarivel találkozott az első fordulóban, s a papírformát igazolva magabiztosan győzött. Az első szakaszban tízszer is megszúrta nála egy fejjel alacsonyabb riválisát, a második három percet pedig nem is küzdötték végig a felek: Imre már az idő lejárta előtt elérte a 15 találatot, így vége is lett a meccsnek.

 


   
"Az elvárás nyilvánvalóan az volt velem szemben, hogy könnyedén hozzam ezt a mérkőzést, de egy olimpián egyetlen asszó sem könnyű" - nyilatkozott Imre Géza. "Ráadásul ezt a fiút soha nem láttam korábban, nem tudtam belőle felkészülni, csak annyi információm volt róla, hogy balkezes és 171 centi magas. Először kicsit kellemetlennek is találtam a stílusát, de aztán ráéreztem."      
   
"Nem találtam a megoldást Imre vívására. Csak akkor értettem meg, mit is csinál, amikor már 10-3-as hátrányban voltam. Ez az első olimpiám, reméltem, hogy tovább eljutok. A következőn szeretnék jobban teljesíteni" - mondta a marokkói rivális.

 


    
A BHSE hatszoros Európa-bajnok párbajtőrözője a következő körben, a legjobb nyolc közé kerülésért a norvég Bartosz Piaseckivel csap össze magyar idő szerint 12:15 órától. Az északi versenyző nagy csatában, 14-13-mal búcsúztatta a francia Gauthier Grumier-t.
   
Imre az első asszóját követően azt mondta, hogy a francia nagyon jó vívó, s bár úgy tűnhet, hogy a norvég könnyebb ellenfél lehet, nem tudja, melyikükkel szeretne inkább találkozni. Majd hozzátette: mindegy ki lesz a következő rivális, győzni szeretne. 

    Eredmény:
    férfi párbajtőr, egyéni, a 32 között:
    -------------------------------------
Imre Géza - Abdelkarim el-Hauari (marokkói) 15-8

    Imre Géza az utolsó, aki a négyfős magyar vívóküldöttségből pástra lép az olimpián: korábban a kardozó Szilágyi Áron aranyérmet szerzett, a tőröző Mohamed Aida a nyolcaddöntőben, a párbajtőröző Szász Emese pedig a 32 között búcsúzott. Magyar csapat nem szerzett kvótát az ötkarikás játékokra.

OLDALTÖRÉS: Műsorok, esélyek

Gyurta napja lehet a szerda

Gyurta napja lehet a szerda

Gyurta napja lehet a szerda

Az előzetes esélylatolgatások során is úgy tűnt, és a londoni formája alapján is valószínűsíthető, hogy Gyurta Dániel napja következhet az olimpián: a szerdai versenynapon rendezik a férfiak 200 méteres mellúszásának döntőjét, melynek ő a fő esélyese.

A szám kétszeres világbajnoka eddig kirobbanó formában szerepelt a brit fővárosban, 100-on háromszor döntötte meg az országos csúcsot úgy, hogy már az előfutamban sikerült - életében először - áttörnie a bűvös egyperces határt, s a fináléban elért 59.53 mp-es eredményével mindössze négy századmásodperccel szorult le a dobogóról.

Gyurta Dániel a második legjobb idővel jutott a szerda esti döntőbe 200 m mellen a londoni olimpia keddi versenynapján.

A szám kétszeres világbajnoka a második elődöntőben szerepelt, s 100 méterig - szokásának megfelelően - közvetlenül az élboly mögött tempózott, majd a táv második felében mindenkit lehagyva elsőként csapott a célba 2:08.32 perccel.

A 100-on negyedik Gyurtánál jobb időt (2:08.20) csak az első elődöntőben győztes brit Michael Jamieson ért el. Érdekesség, hogy a címvédő japán Kitadzsima Koszuke - éppen a Gyurta melletti pályán úszva - mindössze az ötödik idővel került a fináléba.

Az ötkarikás játékok negyedik versenynapjának egyértelműen Hosszú Katinka lett a nagy vesztese: egyrészt mert egy órán belül kétszer is medencébe szállt, másrészt mert a 200 m pillangó elődöntőjéből nem jutott tovább, a 200 m vegyes fináléjában pedig az utolsó lett. Nem jött be az eleve kockázatos duplázás, pillangón - melyben vb-bronzérmes és kétszeres Európa-bajnok is Hosszú - éppen kiszorult a döntőből a csak a kilencedik helyet érő, 2:07.69 perces eredményével. A vegyesdöntőben a magyar lány, aki 400-on negyedik volt a nyitónapon, nem tudott érdemben beleszólni a küzdelembe, s nyilvánvalóan csalódottan és óhatatlanul fáradtan úszva nyolcadikként végzett (2:14.19 p).

A 200 m pillangó döntőjének egy másik magyar érintettje is volt: a számban vb-hatodik, kétszeres Eb-ezüstérmes Jakabos Zsuzsanna, aki viszont élete második legjobbját produkálta 2:06.82-vel, miáltal összesítésben az ötödik lett, s biztosan került be a szerda esti fináléba.

A szerdai programban nem csak az úszóktól lehet jó eredményt várni, az ExCeL központban ugyanis pástra lép majd a párbajtőröző Imre Géza, illetve az eddig egészen kiválóan szereplő cselgáncscsapat két tagját, Mészáros Anettet (70 kg) és Madarász Tamást (90 kg) is tatamira szólítják majd.

Csonka Zsófia vasárnap légpisztolyban a 16. helyen végzett, szerdán pedig a 25 méteres számban, sportpisztolyban próbál majd meg a döntőbe jutni.

Az amerikaiakkal szemben 14-13-as vereséggel kezdő női vízilabda-válogatott Kína ellen játssza második csoportmeccsét.

 

A szerdai műsor

Budapest - A londoni olimpia keddi versenynapján 20 számban osztanak érmeket, köztük Gyurta Dániel erős számában, a 200 méteres mellúszásban.

augusztus 1., szerda (éremosztás 20 számban):

GYEPLABDA (Riverbank Aréna)
férfiak, 2. forduló:
A csoport:
9:30 ó: Spanyolország-Ausztrália
17 ó. Dél-afrikai Köztársaság - Nagy-Britannia
20 ó: Pakisztán-Argentína
B csoport:
11:45 ó: Belgium-Hollandia
14:45 ó: Új-Zéland - India
22:15 ó: Koreai Köztársaság-Németország

ÍJÁSZAT (Lord's krikettpálya - Lord,s Cricket Ground)
10 ó: férfi egyéni, a 32 közé jutásért, a nyolcaddöntőbe jutásért, női egyéni, a 32 közé jutásért, a nyolcaddöntőbe jutásért
 
TOLLASLABDA (Wembley Aréna)
10 ó: férfi és női egyes, nyolcaddöntő, vegyespáros, negyeddöntő

KOSÁRLABDA (Kosárlabdacsarnok)
nők, 3. forduló:
A csoport:
12:15 ó: Kína-Angola
21 ó: Horvátország-Csehország
23:15 ó: Egyesült Államok-Törökország
B csoport:
10 ó: Kanada-Franciaország
15:30 ó: Ausztrália-Brazília
17:45 ó: Nagy-Britannia - Oroszország

STRANDRÖPLABDA (A királyi lovastestőrség laktanyája - Horse Guards Parade)
10 ó: férfi és női selejtező

VÍVÁS (ExCeL) - 2
10 ó: férfi párbajtőr egyéni, 32-es tábla a negyeddöntőig - 10 ó: IMRE GÉZA-Abdelkarim el-Hauari (marokkói)
14:10 ó: női kard egyéni 32-es tábla a negyeddöntőig
18:30 ó: férfi párbajtőr egyéni, elődöntő, DÖNTŐ (21 Ó)
19:30 ó: női kard egyéni, elődöntő, DÖNTŐ (21:30 ó)

SPORTLÖVÉSZET (Királyi Tüzérségi Laktanya - The Royal Artillery Barracks) - 1
10 ó: női sportpisztoly 30+30 lövés, alapverseny - CSONKA ZSÓFIA
16:30 ó: NŐI SPORTPISZTOLY 30+30 LÖVÉS, DÖNTŐ

CSELGÁNCS (ExCeL) - 2
10:30 ó: férfi 90 kg, előcsatározások a negyeddöntőig - MADARÁSZ TAMÁS (a nyolcaddöntőben kezd)
11:20 ó: női 70 kg, előcsatározások negyeddöntőig - MÉSZÁROS ANETT (a nyolcaddöntőben kezd)
17 ó: NŐI 70 KG, DÖNTŐ
17:10 ó: FÉRFI 90 KG, DÖNTŐ

EVEZÉS (Eton Dorney, Buckinghamshire) - 3
10:30 ó: férfiak: kormányos nélküli kettes, elődöntő, egypár, helyosztó futamok, elődöntő,  könnyűsúlyú kétpár, helyosztó futamok, négypár, elődöntő,
11:10 ó: NŐI KORMÁNYOS NÉLKÜLI KETTES, DÖNTŐ, helyosztó futam
11:20 ó: NŐI NÉGYPÁR, DÖNTŐ, helyosztó futam
11:30 ó: FÉRFI NYOLCAS, DÖNTŐ, helyosztó futamok

RÖPLABDA (Earls Court)
nők, 3. forduló:
A csoport:
10:30 ó: Dominikai Köztársaság-Japán
12:30 ó: Algéria-Oroszország
17:45 ó: Nagy-Britannia - Olaszország
B csoport:
15:45 ó: Szerbia-Törökország
21 ó: Egyesült Államok-Kína
23 ó: Brazília-Koreai Köztársaság

KÉZILABDA (Copper Box)
nők, 3. forduló:
A csoport:
12:15 ó: Montenegró-Angola
17:15 ó: Nagy-Britannia-Brazília
22:15 ó. Oroszország-Horvátország
B csoport:
10:30 ó: Norvégia-Koreai köztársaság
15:30 ó: Franciaország-Svédország
20:30 ó: Spanyolország-Dánia

ÚSZÁS (Vizesközpont) - 4
előfutamok:
11:00 ó: női 100 m gyors - 11:06 ó: DARA ESZTER (3. futam)
11:25 ó: férfi 200 m hát - BALOG GÁBOR (2. futam), 11:29 ó: BERNEK PÉTER (3. futam)
11.43 ó: női 200 m mell - SZTANKOVICS ANNA (1. futam)
12:14 ó: férfi 200 m vegyes - CSEH LÁSZLÓ (3. futam), 12:21 ó: VERRASZTÓ DÁVID (5. futam)
elődöntők, döntők:
20:30 ó: FÉRFI 200 MELL, DÖNTŐ - GYURTA DÁNIEL
20:38 ó: női 100 m gyors, elődöntő
20:49 ó: férfi 200 m hát, elődöntő
21:12 ó: NŐI 200 M PILLANGÓ, DÖNTŐ - JAKABOS ZSUZSANNA
21:20 ó: FÉRFI 100 M GYORS, DÖNTŐ
21:27 ó: női 200 m mell, elődöntő
21:41 ó: férfi 200 m vegyes, elődöntő
22:04 ó: NŐI 4x200 M GYORSVÁLTÓ

ASZTALITENISZ (ExCeL) - 1
11 ó: férfi egyes, negyeddöntő
15:30 ó: női egyes, bronzmérkőzés
16:30 ó: NŐI EGYES, DÖNTŐ

SÚLYEMELÉS (ExCeL) - 2
16:30 ó: NŐI 69 KG, A CSOPORT
20 ó: FÉRFI 77 KG, A CSOPORT

TENISZ (Wimbledon)
12:30 ó: férfi és női egyes, 3. forduló, vegyespáros, 1. forduló

VITORLÁZÁS (Weymouth and Portland, Dorset)
13 ó: férfiak: 49-es, Laser (5. és 6. futam: 13:05 ó) - BERECZ ZSOMBOR, szörf (3. és 4. futam: 13 ó) - GÁDORFALVI ÁRON, nők: szörf (3. és 4. futam: 15 ó) - DETRE DIÁNA, Elliott 6m, Laser Radial

KERÉKPÁR (Hampton Court Palace) - 2
13:30 ó: NŐI IDŐFUTAM
15:15 ó: FÉRFI IDŐFUTAM

ÖKÖLVÍVÁS (ExCeL)
14:30 ó: férfi 56 kg, nyolcaddöntő, férfi 91 kg, nyolcaddöntő, férfi plusz 91 kg, nyolcaddöntő

KAJAK-KENU, SZLALOM (Lee Valley vadvízi központ, Hertfordshire) - 1
14:30 ó: férfi K-1, elődöntő, döntő
16:30 ó: FÉRFI K-1, DÖNTŐ

VÍZILABDA (Vízilabdacsarnok)
nők, 2. forduló:
A csoport:
15:10 ó: MAGYARORSZÁG-KÍNA
19:20 ó: Spanyolország-Egyesült Államok
B csoport:
16:30 ó: Olaszország-Oroszország
20:40 ó: Nagy-Britannia - Ausztrália
 
LABDARÚGÁS
férfiak, 3. forduló:
A csoport:
20:45 ó: Szenegál-Egyesült Arab Emírségek (Coventry Városi Stadion)
20:45 ó: Nagy-Britannia - Uruguay (Cardiff, Millenium Stadion)
B csoport:
18 ó: Mexikó-Svájc (Cardiff, Millenium Stadion)
18 ó: Koreai Köztársaság-Gabon, London, Wembley Stadion)
C csoport:
15:30 ó: Brazília - Új-Zéland (Newcastle, St. James' Park)
15:30 ó: Egyiptom-Fehéroroszország (Glasgow, Hampden Park)
D csoport:
18 ó: Japán-Honduras (Coventry Városi Stadion)
18 ó: Spanyolország-Marokkó (Manchester, Old Trafford)

MŰUGRÁS (Vizesközpont) - 1
16-17:15 ó: FÉRFIAK, SZINKRON, 3 M, DÖNTŐ

TORNA (North Greenwich csarnok) - 1
17:30 ó: FÉRFI EGYÉNI ÖSSZETETT, DÖNTŐ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!