Női vízilabda vb

2024.02.15. 09:30

A magyar válogatott kapusa törlesztene amerikai példaképének (videó)

A görögök elleni találkozó hőse Magyari Alda a világbajnoki döntőben is folytatná jó sorozatát és törlesztene amerikai példaképének.

MW

Magyari Alda büntetőt véd a női vízilabdatorna elődöntőjében játszott Magyarország – Görögország mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon

Forrás: MTI

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Elképesztő izgalmak után jutott be a magyar női vízilabda-válogatott a világbajnokság döntőjébe. A görögök elleni 13-11-re megnyert elődöntőben a kapus Magyari Alda volt a nemzeti csapat kulcsembere, a görögök elleni büntetőpárbajban a termetes hálóőr két ötméterest is hárított. A posztján a világ egyik legjobb női pólósa nagyon szerényen beszélt a saját szerepéről, és különös érzésekkel készül az Egyesült Államok elleni szombati döntőre. 

A magyar és a görög válogatott még január 5-én, az Eindhovenben rendezett Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek nyitányán találkozott egymással, akkor a későbbi ezüstérmes görögök 14-12-re diadalmaskodtak. A dohai világbajnokság elődöntőjében eljött a visszavágó ideje: a 9-9re rendes játékidő után büntetőkkel 13-11-re nyert Mihók Attila csapata – írta meg az Origó. A büntetőpárbaj hőse a magyar női vízilabda-válogatott kapusa, Magyari Alda volt, akinek nevéhez fűződik a találkozó talán legfurcsább jelenete.

Társait méltatja a meccs hőse 

Régi igazság, hogy a kapusok kicsit bohókásak, avagy csak az álljon a kapuba, aki valóban bravúros húzásokra képes. Magyari Alda a görögök ellen (is) bizonyította, hogy ő a világ egyik legjobbja, és egy érdekes jelenetnek is a főszereplője volt. A magyar csapat kapusa a második negyed végén fejjel hárította a görögök távoli kísérletét. 

Mondtam a Natinak (Rybanska Natasa): „Nati, én ez most kifejelem...” Bosszantott az előtte kapott gól és valahogy ezt váltotta ki belőlem. Tudom, kívülről kicsit flegmának tűnhetett, de ez csak az állati énem volt, hogy ezt most kifejelem 

– árulta el a Görögország ellen büntetőkkel 13-11-re megnyert világbajnoki elődöntő bizarr jelenetéről válogatott játékos, aki a csapattársairól sem feledkezett meg. 

Semmiképpen sem én vagyok a meccs hőse. Mind a tizenöten kellettünk ehhez

 – méltatta a társakat, majd azzal indokolta a döntőbe jutást, hogy a csapat emberhátrányos védekezése sokat fejlődött. 

Magyari Alda egyébként két, egymást követően mérkőzésen is kulcspillanatokban segítette a nemzeti csapatot: a Hollandia elleni negyeddöntőben az utolsó ötméteres kivédésével járult hozzá a győzelemhez, a görögök ellen pedig rögtön az első két görög kísérletet hárította. 

Fel kell venni a kesztyűt 

A magyar válogatott szövetségi kapitánya Mihók Attila nagyszerű tanáccsal látta el a kapust a büntetőpárbaj előtt az egész uszoda népe füle hallatára – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Nagy legyél!

 – kurjantotta a szövetségi kapitány, és Magyar Alda örült az edzője tanácsának. 

Mihi mindig ezt kéri tőlem, ha már ilyen nagy vagyok, minél nagyobb felületet takarjak. Pozitív odaszúrás volt

 – reagált erre a válogatott kapusa.

A magyar válogatott a döntőben az olimpiai címvédő Egyesült Államokkal találkozik majd. A pólósaink legutóbb 2022-ben a Margitszigeten játszhattak az aranyéremért, akkor kikaptak az olimpiai bajnok amerikai csapattól. 

Nagyon kemény mérkőzésre számítok. Az USA ki van élezve, mert Japánban nem volt ott a döntőben, sőt a legjobb négy között sem. Ettől függetlenül én őket tartom a világ legjobb csapatának. Ott van a példaképem a másik kapuban (Ashleigh Johnson). A 2022-es világbajnokság után ő vigasztalt engem, most szeretném, ha fordítva lenne

 – nyilatkozta Magyari Alda az esélyeiket illetően.

Azt várom, hogy fölvesszük a kesztyűt és nagyon keményen odaállunk Ma még nem szeretnék –emiatt aggódni, ezzel ráérünk holnap 

tette hozzá a szövetségi kapitány Mihók Attila.

Vízilabda-vb, nők, elődöntő 

Magyarország–Görögország 13-11 (3-3, 3-3, 1-1, 2-2, 4-2) – ötméteresekkel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában