alkalmazkodtak a járványhoz

2021.02.03. 18:35

Virtuálisan tartják a nemzetközi balettversenyt Lausanne-ban

A pandémiás szabályokhoz alkalmazkodva elkezdődött a nemzetközi balettverseny Lausanne-ban. A Prix de Lausanne hat díjáért idén húsz ország nyolcvan táncosa versenyez.

A 15-18 éves versenyzők kötelező gyakorlatait előzetesen felvették, a kilenctagú zsűri pedig egy hotel báltermében, a távolságtartás szabályait betartva, maszkban nézi és értékeli azokat.

Mint az egyik zsűritag, Nicolas Le Riche, a párizsi Operaház korábbi balett-táncosa elmondta, nincs nagy különbség az élő zsűrizéshez képest, sőt, nagyon élvezte a felvett videókat, mert azokon átsütött a táncosok szenvedélye, öröme és tehetsége.

A hatnapos verseny február 6-án a díjak átadásával zárul. A rangos díjak segíthetnek a táncosok karrierjének indulásában, mivel a győztesek egyéves ösztöndíjat kapnak egy partneriskolában vagy társulatnál. Így jutott el például Alessandra Ferri és Carlos Acosta az Amerikai Balett Színházba és a Királyi Balettbe.

A szervezők elmondták, hogy mivel a táncosok általában 20 évig tudnak fellépni, nagyon fontosnak tartották, hogy senki ne veszítsen egy évet a karrierjéből, ezért küzdöttek érte, hogy mindenképpen meg tudják rendezni a versenyt.

Kathryn Bradney, a verseny művészeti igazgatója elismerte, hogy neki hiányzik az élő esemény, de hozzátette, hogy az idén a versenybe bekerült táncosok miatt megérte megszervezni.

„Volt, amikor a táncosok a garázsból vagy akár a nappalijukból jelentkeztek be, és olyan magas színvonalú volt a teljesítményük, annyira eltökéltek voltak, hogy úgy vélem, a tánc mindenen felülkerekedik”

- mondta. A Prix de Lausanne nemzetközi balettversenyt 1973-ban alapították, azóta évente rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik