évforduló

2021.02.12. 22:18

Fennállásának 90. évfordulóját ünnepli a Vatikáni Rádió

A Vatikáni Rádió, a katolikus egyházfő „hangja”, amely 41 nyelven szól az emberekhez, pénteken ünnepelte fennállásának 90. évfordulóját.

A kilenc évtizede sugárzó rádió jelenleg 69 ország 350 munkatársával dolgozik olyan nyelveken is, mint az arab, a fehérorosz, a kínai, a latin, a hindi, a malgas, a szomáli, az evondo, a kikongo, a tamil.

Az 1995 óta műholdról, az interneten és egyes térségekben rövidhullámon is sugárzó rádiócsatorna vatikáni híreit ezernyi katolikus rádió műsoraiban átveszik. Riportjait ugyanúgy felhasználják egy marseille-i rádióban, mint Ausztráliában. Csak a portugál nyelvű adását 400 brazil rádiócsatorna veszi át, de további nyolc országot is megcéloznak vele, például Angolát vagy Mozambikot.

Benito Mussolini olasz miniszterelnök és XI. Pius pápa 1929-ben írta alá a lateráni egyezményt, amely létrehozta a világ legkisebb államát, és

a szentatya már másnap megbízta Guglielmo Marconit, a rádió egyik feltalálóját, hogy építsen egy rádióállomást a Vatikánvárosban. Az első adását latin nyelven sugárzó rádiót 1931. február 12-én avatta fel XI. Pius.

Utódja, XII. Pius 1942. december 24-én ezen keresztül üzent „annak a több száz millió embernek, akit saját hibáján kívül, sokszor kizárólag nemzetisége vagy faji hovatartozása miatt halálra vagy szisztematikus megsemmisítésre ítéltek”.

Ezt az olasz nyelvű karácsonyi üzenetet, amely nem említette nyíltan sem a zsidókat, sem a nácikat, a történészek szerint nem lehetett túl jól hallani Németországban, mert a nácik zavarták az adást.

A szerkesztőségek mikrofonjai már fél évszázada egy, a Tevere partján álló palotában működnek. Itt készítik jelenleg a Szentszék valamennyi médiumának egységes honlapját és különböző nyelvű változatait – három évvel ezelőtt ez váltotta fel a Vatikán korábbi, régimódi honlapját -, és otthont ad vatikáni televízió élő adásainak is.

Ez az egyik leglátványosabb eleme a Szentszék nagyszabású kommunikációs reformjának, amelyet egy világi személy által vezetett valódi „minisztérium” irányít.

Fennállásának 90. évfordulójára a Vatikáni Rádió pénteken elindította első saját internetes rádióját olasz, francia, angol, spanyol, portugál, német és örmény nyelven.

Jelenleg hasonló jellegű rádióműsort sugároznak a keleti országokba más nyelvek mellett bolgárul, oroszul, albánul és litvánul.

A rádiót vezető jezsuiták újabb nyelveken terveznek sugározni, az új adótornyokat Róma központjától 18 kilométerre állítják fel.

Megköszönte a rádió munkáját az évforduló alkalmából a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa is. Hangoztatta egyúttal annak fontosságát, hogy a rádió révén a vatikáni üzenetek eljutnak a világ legeldugottabb zugaiba is.

Ezek is érdekelhetik