Nagykanizsa

2017.03.20. 13:22

Kétszáz fát és cserjét ültetnek Nagykanizsán

Nagykanizsa – Az őszi fakivágásokat, valamint a gallyazásokat követően a városüzemeltető társaság a héten elkezdte a fásszárú növények pótlását. Ennek keretében közel kétszáz fa, cserje kerül elültetésre a közterületeken.

Pásztor András

Fitos István, a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: az őszi és téli időszakban a társaság elvégezte a balesetveszélyes, illetve beteg fák kivágását és gallyazását.

– Minden évben sok kritika éri a társaságot a fakivágásokkal kapcsolatban, a lakosság egy része azt kéri rajtunk számon, hogy bizonyos növényeket miért vágunk ki, másokat pedig miért nem – szögezte le a vezérigazgató, aki hangsúlyozta: a balesetveszélyes, beteg, korhadt fák soron kívül is eltávolíthatók, de ami nem ebbe a kategóriába tartozik, ahhoz külön jegyzői engedély szükséges. – A jegyzői engedély mellett, kertészmérnök kollégánk szakmai véleménye is mérvadó, amit figyelembe is veszünk. Amúgy alapvető szabály Nagykanizsán, hogy amennyi fát kivágunk, annyit ültetünk is. Lehet, hogy nem pontosan a kivágott növény helyére, de mindenképpen az adott területen pótoljuk az így keletkezett hiányt. A héten már el is kezdtük a fásszárú növények ültetését, az első körben 4-5 méteres fákat – például cseresznyét, juhart – helyezünk ki a közterületekre, majd a második ütemben kisebb 2-3 méteres fákat, illetve cserjéket ültetünk városszerte.

A kanizsai városüzemeltető társaság munkatársai éppen fát ültetnek a Teleki utca és a Platán sori társasházak közötti zöldterületen. A VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. tavasszal közel 200 darab fával és cserjével gyarapítja a dél-zalai város növényállományát.
Fotó: Szakony Attila

Fitos István elmondta: idén közel 200 darab fásszárú növényt ültetnek, ami körülbelül másfél millió forintba kerül.

A fent említett fásítás csak a városüzemeltető társaság programja, emellett egyéb beruházások keretében is növelik a zöldterületek méretét a dél-zalai városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!