Nagykanizsa

2011.06.28. 05:00

HPV - Zalakaros is fizeti a védő vakcina árát

A fürdőváros csatlakozott azon településekhez, melyek példamutató módon átvállalták az érintettektől a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV elleni védőoltás költségeit.

Szalabán Attila


Életveszélyes, sőt későn felfedezve gyakran gyógyíthatatlan betegség a méhnyakrák. A nők körében világviszonylatban második leggyakoribb daganatos megbetegedés kialakulásáért 99 százalékban a Humán Papilloma Vírus a felelős - a fertőzés azonban vakcinával megelőzhető -ráadásul a nemi élet megkezdése előtt beadott védőoltás közel 100 százalékos védelmet biztosít. Mindezt mérlegelve a zalakarosi önkormányzat úgy döntött: csatlakozik azon települések sorához, melyek teljes mértékben finanszírozzák a HPV elleni védőoltás költségeit - korábban Nagykanizsa, Zalaegerszeg önkormányzata is hasonló határozatot hozott. Mindez az előzetes számítások alapján négy évre számítva maximum két és félmillió forint költséget jelenthet Zalakaroson. Ez azonban a városban élő 29 érintett lány számára a biztonságot jelenti a méhnyakrák rémétől – márpedig az felbecsülhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!